Μόλις μαγειρεύτηκαν

Νέες Συνταγές

Ο κουραμπιές και τα μυστικά του

Ο κουραμπιές είναι το απόλυτο χιονάτο γλύκισμα των Χριστουγέννων. Τρώγεται κλασσικά με άχνη. Πλέον και με επικάλυψη σοκολάτας ή με ινδοκάρυδο. Είτε με αμύγδαλα μέσα, είτε με καρύδια. Όσο απλό γλυκό κι αν είναι, έχει κι αυτό τα μυστικά του και κάποιες λεπτομέρειες που δεν δίνουμε σημασία και αναφέρω παρακάτω.

1) Το σωστό βούτυρο για τον κουραμπιέ είναι το πρόβειο. Μας φαίνεται λίγο βαρύ αλλά εκεί βασίζεται το υπέροχο άρωμά του. Το βούτυρο το χτυπάμε πάντα με την άχνη που μας ορίζει μια συνταγή. Όσο πιο πολύ χτυπάμε το μείγμα, τόσο πιο αφράτοι και νόστιμοι θα γίνουν οι κουραμπιέδες. Ιδανικά χτυπάμε το μείγμα για 15 -20 λεπτά. Οπότε καλύτερα να χρησιμοποιούμε μίξερ πάγκου και όχι χειρός. Και με το εξάρτημα που λέγεται φτερό. Το μείγμα θα μοιάζει με ρευστή κρέμα. Αν οι κουραμπιέδες σκάσουν κατά το ψήσιμο φταίνε 2 λόγοι. Ή χτυπήθηκε η ζύμη περισσότερο από το κανονικό, ή η υγρασία του βουτύρου που χρησιμοποιήσαμε εισχώρησε ανάμεσα στους πόρους του μπισκότου και δημιούργησε ρωγμές. Γι'αυτό λοιπόν χρησιμοποιούμε πρόβειο λιωμένο που κυκλοφορεί σε βαζάκια στο εμπόριο, το οποίο με την επεξεργασία του εξατμίζεται το νερό που περιέχει και αυξάνονται περισσότερο τα λιπαρά. Παρόλα αυτά το σκάσιμο όμως δεν πρέπει να μας προβληματίζει, αφού όταν κρυώσουν τους βουτάμε σε μπόλικη άχνη και τους τινάζουμε ανάμεσα στα χέρια μας. Έτσι η άχνη που εισχωρεί ανάμεσα στα σκασίματα, τα καλύπτει και κάνει ακόμα πιο νόστιμους τους κουραμπιέδες μας.

2) Οι κουραμπιέδες πρέπει να ψήνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και όχι για πολλή ώρα, ώστε να μην αποκτήσουν τραχιά και σκληρή υφή και να βγαίνουν σχεδόν λευκοί.

3) Πρέπει να τους σκεπάζουμε καλά γιατί απορροφούν πολύ εύκολα υγρασία, νοτίζουν και χάνουν την τραγανή υφή τους.

4) Αν δεν προσθέσουμε άχνη μπορούμε να τους διατηρήσουμε μέχρι και 3 μήνες κλεισμένους αεροστεγώς σε μεταλλικά κουτιά. Τους πασπαλίζουμε άχνη όταν είναι να τους καταναλώσουμε.

5 Για άρωμα επίσης μπορούμε να προσθέσουμε βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού ή ξύσμα λεμονιού

6) Η άχνη ζάχαρη περιέχει σε μικρό ποσοστό κορν φλάουρ για να μην συσσωρεύει υγρασία και πετρώνει. Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα νοτίσουν οι κουραμπιέδες, μπορούμε να ρίξουμε 1 κουτάλι επιπλέον κορν φλάουρ στην άχνη που θα χρησιμοποιήσουμε για το πασπάλισμα.

7) Αν θέλουμε να τους αρωματίσουμε με ανθόνερο ή ροδόνερο, τους ραντίζουμε μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο.

Εδώ μπορείτε εκτός από κουραμπιέδες να βρείτε κι άλλες συνταγές για τα Χριστούγεννα.

Πηγή: Ανδρέας Α.

ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
maria 24-12-2012 12:42:26

Τι έκανα λάθος και πλάτυναν υπερβολικά οι κουραμπιέδες μου στο ψήσιμο?

ioanna 18-12-2012 09:24:12

to mystiko einai to xtyphma kai to kalo boythro

ANΔΡΕΑΣ 28-12-2011 16:56:49

Όσο για το βούτυρο, καλό ειναι να χρησιμοποιούμε το πρόβειο λιωμένο που δεν εχει υγρασία. Αλλιώς, να βράζουμε το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσουμε, για να εξατμιστεί το νερό και να το αφήσουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί καλά.

ANΔΡΕΑΣ 28-12-2011 16:52:11

Όχι. Το σωστό ειναι να τα ραντίσουμε με ανθόνερο ή ροδόνερο όταν είναι (ζεστά), για να απορροφηθεί καλύτερα. Αλλιώς μένει η υγρασία στην επιφάνεια, και λασπώνει η άχνη.

ΑΝΔΡΕΑΣ 27-12-2011 12:00:25

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. ΤΟ ΦΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΑΡΤΗΜΑ ΠΟΥ ΑΛΛΙΩΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΜΠΡΑΤΣΟ. ΕΝΑ ΜΙΞΕΡ ΕΧΕΙ ΤΡΙΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ. ΤΟ ΣΥΡΜΑ ΠΟΥ ΧΤΥΠΑΜΕ ΣΑΝΤΙΓΙ, ΜΑΡΕΓΚΕΣ, ΜΕΙΓΜΑΤΑ ΚΕΙΚ. ΤΟ ΓΑΝΤΖΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΦΙΧΤΕΣ ΖΥΜΕΣ ΤΣΟΥΡΕΚΙ, ΠΙΤΕΣ Κ.Λ.Π. ΚΑΙ ΤΟ ΦΤΕΡΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΞΕΡΑ,(ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ Κ.Λ.Π.), ΜΑΛΑΚΩΝΟΥΜΕ ΚΡΕΜΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΟΥ. ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΧΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑΣ

Αντώνης 21-12-2011 21:39:13

Καλησπέρα και Χρόνια πολλά.Το εξάρτημα ''φτερό'' είναι το "κάπα" η ο "γάντζος"? Ευχαριστώ.

sofia 14-12-2011 23:43:30

otan kriosoyn mporoyme na ta rantisoyme me nero kai na ta axnisoyme

aggeliki 12-12-2011 21:46:55

Αν λιώσουμε το βούτυρο και το αφήσουμε να κρυώσει είναι καλύτερα νομίζω. Δεν πρέπει να βάζουμε την άχνη όταν είναι ζεστοί. Πρέπει να κρυώσουν καλά. Αλλοιώς θα νοτίσουν.

Πείτε μας τη γνώμη σας, κάντε μια πρόταση ή απλά ρωτήστε! Για κάθε σχόλιο σας θα κερδίσετε και 20 βαθμούς!!!!!!

Όνομα 
e-mail 
Σχόλιο 


 

Οι νέες συνταγές στο email σας
 
 
 


Πρόσφατα σχόλια