Κριθαράκι αθηναϊκό 2 ψήφοι

Από ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Κριθαράκι αθηναϊκό
Το κριθαράκι αποτελεί μια νοστιμότατη βάση για ένα αυθεντικά ελληνικό συνδυασμό γαρίδας, ντομάτας και φέτας. Σερβίρεται και ωε παράπλευρο πιάτο, αν παραλείψουμε τις γαρίδες και στραγγίξουμε τις ντομάτες πριν τις χρησιμοποιήσουμε.
 
 

Υλικά

1 1/2 κουταλάκια ελαιόλαδο έξτρα-παρθένο
1 μικρό κρεμμύδι τεμαχισμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/4 φλ. ξηρό λευκό κρασί
1 κονσέρβα των 800 γρ. ντοματάκια κομμένα σε κύβους
3 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουταλιά κάπαρη
1/2 κουταλάκι ρίγανη
1/2 κουταλάκι βασιλικός ξηρός
1/2 κουταλάκι αλάτι ή κατά τη γεύση
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο κατά τη γεύση
1 πρέζα πιπέρι κόκκινο κοπανιστό
500 γρ. γαρίδες μέτριες (30-40), καθαρισμένες
1 φλ. κριθαράκι
1/2 φλ. τυρί φέτα κομματιασμένη

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 235 °C. Βουτυρώνουμε ένα ταψί των 3 λίτρων περίπου. Βάζουμε να βράσει μια κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό.
2. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα των 2 λίτρων σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν, για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το κρασί και μαγειρεύουμε για 1 περίπου λεπτό. Ρίχνουμε ανακατεύοντας τις ντομάτες, 1,5 κουταλιά μαϊντανό, την κάπαρη, την ρίγανη, το αλάτι και τα πιπέρια και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι μόλις να ροδίσουν, περίπου για 2,5 λεπτά.
3. Βράζουμε το κριθαράκι στο νερό που ετοιμάσαμε, το στραγγίζουμε και το μεταφέρουμε στο ταψί. Το ανακατεύουμε με τη σάλτσα γαρίδας, ρίχνουμε από πάνω τη φέτα και την υπόλοιπη 1,5 κουταλιά μαϊντανό.
4. Το ψήνουμε ξεσκέπαστο μέχρι η φέτα να κοχλάσει, περίπου για 10 λεπτά.

1 αστέρια από 2 επισκέπτες