Σχετικές Συνταγές

Μόλις μαγειρεύτηκαν

Νέες Συνταγές

ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ 1 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ
Πόσα πηρούνια αξίζει αυτή η συνταγή;
 
Είναι παραδοσιακό πασχαλινό γλυκό της Κρήτης. Μονό που εκεί χρησιμοποιούν ένα δικό τους τυρί που λέγεται "μαλακά".

Υλικά :

1 κιλό αλεύρι
2 κουταλιές σούπας ηλιέλαιο
2 αυγά
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
νερό αρκετό, τόσο όσο να γίνει μια μαλακή ζύμη

Για τη γέμιση:
1400 γρ. μυζήθρα γλυκιά
4 αυγά
2 κούπες μελί
1/2 κουταλάκι γλυκού τριμμένη μαστίχα
κανέλα
Η συνταγή είναι ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΟΣ

Εκτέλεση:

Κάνουμε μια μαλακή ζύμη με όλα τα υλικά για τη ζύμη μαζί. Ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω αλεύρι. Τρίβουμε με το πηρούνι το τυρί και το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και κόβουμε δίσκους σαν το πιατάκι του καφέ. Βάζουμε στο κέντρο μια κουταλιά του γλυκού γέμιση και κάνουμε στη ζύμη γύρω, γύρω τσιμπιές. Να γίνει σαν περίγραμμα τάρτας. Πασπαλίζουμε με κανέλα και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά η τάρτα μας.
5 αστέρια από 1 επισκέπτες
Ανήκει στις κατηγορίες


 


Φωτογραφίες που έχουν στείλει τα μέλη μας!
Δεν υπάρχουν ακόμα φωτογραφίες μελών

Σχετικές Συνταγές

ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Vita 27-04-2014 18:29:53

Πάλι επί της ουσίας τίποτε... Εντάξει όποιος έχει υπομονή να διαβάσει ΟΛΑ τα σχόλια και δεν είναι προκατειλημμένος, θα καταλάβει τι εννοώ ουσία...

ΑΝΔΡΕΑΣ 26-04-2014 16:19:16

Είναι η πρώτη φορά που μαλώνω εδω μέσα κι αυτό απο αγανάκτηση για οποιαδήποτε κακη κριτικη που γίνεται απο οποιονδήποτε σε φαγητα και γλυκά που δεν δοκίμασαν και ενω τα βρίσκουν ελατώματα, τελικά ειναι τέλεια. Ξεσπασα και ησουν εσύ η τυχερη γιατι δεν θελω εξυπνάδες σε κριτικες γενικώς. Συγνώμη που την πλήρωσες εσύ. Τώρα όσο για το αν ειμαι καλός οικοδεσπότης ή όχι... ειμαι καλός σε όσους εκτιμουν αυτό που προσφέρω. Οι άλλοι δρόμο. Σε όποιον δεν αρέσει... Εξω!!!

Vita 22-04-2014 21:11:36

Επί της ουσίας τίποτε κ. Ανδρέα... Δεν συζητώ αν είναι καλή ή κακή η συνταγή σου. Συζητώ για το αν είναι παραδοσιακή κρητική ή όχι. Και πάρε το χαμπάρι ότι δεν είναι για τον απλούστατο λόγο ότι τα κρητικά καλιτσούνια δεν γίνονται με σπορέλαιο.ΟΚ; Μη τη λες λοιπόν παραδοσιακή. Όσο για το πόσο αποτυχημένη είμαι στην κουζίνα δεν θα το κρίνεις εσύ γιατί δεν έχεις καθήσει ποτέ στο τραπέζι μου. Η αγένειά σου συνεχίζεται πάντως... Όποιος δεν ασπάζεται τις απόψεις σου πρέπει να πάει στο πυρ το εξώτερον;Ωραίος οικοδεσπότης είσαι!

ΑΝΔΡΕΑΣ 22-04-2014 17:57:45

Η κρητη μιλάει για ΤΟ δικό της καλης ποιοτητας ελαιόλαδο. Το ίδιο και η Λέσβος, το ιδιο και η Καλαμάτα.Τι εννοούμε όταν λέμε καλό λάδι? Τελικά το λάδι είναι καλό μόνο αν ξέρεις να το χρησιμοποιείς σωστα και εκει που πρέπει.

Vita 14-04-2014 20:20:04

Παρεμπιπτόντως, νομίζω ότι εγώ δεν ήμουν αγενής. Το να επισημαίνεις κάτι σε μια συνταγή δεν νομίζω ότι είναι αγένεια...

Vita 14-04-2014 20:16:45

Καλύτερο ξεκαλύτερο όταν ισχυρίζεται κάποιος ότι δίνει παραδοσιακή συνταγή πρέπει να γράφει τα αυθεντικά συστατικά. Στην Κρήτη δίνουμε ιδιαίτερο αγώνα για να καθιερωθεί το ελαιόλαδο σαν έλαιο πρώτης επιλογής. Θεωρώ υποχρέωσή μου να επισημάνω ότι στις κρητικές συνταγές ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ. Αν εσείς θέλετε να τις φτιάχνετε με σπορέλαια γιατί τα βρίσκετε πιο καλά τουλάχιστον μη τις λέτε κρητικές!

ΑΝΔΡΕΑΣ 14-04-2014 18:31:27

ΛΟΙΠΟΝ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΣΠΟΡΕΛΑΙΟ...ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΖΥΜΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΑΦΡΑΤΕΣ. ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΝ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΟ, ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ ΣΤΕΓΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΡΕΣ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ. ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΎΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΕ ΖΥΜΕΣ ΚΈΙΚ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΥΓΡΑΣΙΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΣΕ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ Η ΟΧΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ, ΛΙΓΟ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ. ΕΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΕΧΩ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΚΑΘΟΜΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΜΕ ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ

Vita 13-04-2014 20:06:01

Οι απαντήσεις σας δεν με καλύπτουν κ. Ανδρέα για τους παρακάτω λόγους! 1)Με μαλάκα φτιάχνουν τα καλιτσούνια μόνο στα Χανιά και όχι στην ανατολική Κρήτη. Ειδικά τα λυχναράκια γίνονται με γλυκιά μυζήθρα παντού. 2) Παρόλο που πιστεύω ότι το ελαιόλαδο είναι εξ ίσου εύκολο στη χρήση με τα διάφορα αμφιβόλου ποιότητας σπορέλαια (θυμάστε την ιστορία με τα ορυκτέλαια;) , ούτως ή άλλως όταν μιλάτε για αυθεντική κρητική συνταγή πρέπει να τη δώσετε με τα πραγματικά της υλικά και αν θέλετε να κάνετε επισημάνσεις να τις κάνετε επιπροσθέτως. Στις παραδοσιακές κρητικές συνταγές δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ σπορέλαιο!

ΑΝΔΡΕΑΣ 05-02-2013 17:07:17

Πάνο είσαι εκτός θέματος. Μιλάμε για την αντοχή του ηλιέλαιο έναντι του ελαιολάδου στο τηγάνισμα και στο ψήσιμο.

Πάνος 03-02-2013 17:49:10

'Οποιος θέλει να πεθάνει γρήγορα ας πίνει ένα μικρό ποτηράκι σπορέλαιο κάθε μέρα. Αντιθέτως όποιος θέλει να θωρακίσει την άμυνά του, και να προστατέψει τις αρτηρίες του ας πίνει ελαιόλαδο. (Βλέπε Ω6 και Ω3 λιπαρά οξέα)

νικολεττα 18-03-2011 15:38:32

να και μια νεα συνταγη για το πασχα που κοντοζυγωνει!!!

ΑΝΔΡΕΑΣ 05-03-2011 17:37:46

Επίσης πολλά γλυκά γίνονται με ελαιόλαδο. Όλα τα γλυκά που φτιάχνουν στα χωριά και τα νησιά και παραδοσιακές συνταγές, γίνονται με ελαιόλαδο. Διότι εκείνα τα χρόνια δεν υπήτχε λάδι ηλιόσπορου. Το αγνό λάδι της Ελλάδας, ήταν της ελιάς. Ειδικά στην Μυτηλίνη, την Καλαμάτα, την Χαλκιδική υπήρχε και υπάρχει μεγάλη παραγωγή ελαιόλαδου. Τα παραδοσιακά μελομακάρονα ήταν με ελαιόλαδο. Τα μουστοκούλουρα που γίνονται με πετιμέζι, η Καρπουζόπιτα που την τρώνε πολύ σε Μηλο και Φολέγανδρο και είναι βαρύ γλυκό. Γιατί εκτός του οτι έχει ελαιόλαδο, ειναι και σε μεγαλη περιεκτικότητα. Επίσης στη Μήλο έχουν τη λαδένια. Σε άλλα χωριά που δεν υπάρχει ούτε το ελαιόλαδο, χρησιμοποιούν ακόμα λίγδα. Όμως οι συνταγες και ο τροπος παρασκευής τους είναι ακριβείς γιατί ειναι συνηθισμένοι να μαγειρεύουν με αυτό το λάδι. Ετσι υπάρχει πάντα επιτυχία. Αλλα ακόμα και τώρα αρχίσαν να χρησιμοποιούν πολύ το ελαιόλαδο σε γλυκά. Στη μοντέρνα ζαχαροπλαστική. Ακόμα και ωμό. Όπως ειδα μια συνταγή μους σοκολάτας με ελαιόλαδο.

ΑΝΔΡΕΑΣ 05-03-2011 17:23:54

Θεωρώ ότι αν είναι σωστή για παράδειγμα μια ζύμη στην οποία θα χρησιμοποιηθεί δεν θα έχει πρόβλημα. Αν για παράδειγμα επειδή τα ζυμάρια με λάδι είναι λίγο ευαίσθητα στο ζύμωμα, κορδώσει, τότε θα ψήνεται απο έξω και απο μέσα θα είναι ωμό. Αν χρησιμοποιήσουμε σπορέλαιο, δεν καίγεται. Αν χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο, θα καεί έτσι και το αφήσουμε λίγο παραπάνω. Αν οι συνταγές και ο τρόπος παρασκευής είναι ακριβεις, τότε δε νομίζω οτι θα έχουμε πρόβλημα αλλά αν δεν γινει σωστη χρηση, έχουμε ασχημα αποτελέσματα. Οπότε για έναν ερασιτέχνη που δεν γνωρίζει να ζυμώνει σωστά, καλό είναι το σπορέλαιο. Ευχομαι να σας κάλυψα έστω και λίγο με τις πτωχές μου γνώσεις.

ΑΝΔΡΕΑΣ 03-03-2011 07:53:03

Λοιπόν, όσον αφορά το λάδι, συμφωνώ με αυτό που λες αλλά το ελαιόλαδο δεν ειναι εύχρηστο για κάποιον που θα φτιάξει ένα γλυκό για πρώτη φορά. Γιατί καίγεται εύκολα, ταγγιάζει, πικρίζει και καιει τον ουρανίσκο και το λαιμό.Γενικώς είναι για πέταμα. Επίσης είναι βαρύ για τη ζαχαροπλαστική. Το ελαιόλαδο το χρησιμοποιούν σε Ελληνικά νησιά και χωριά γιατί ο ηλιόσπορος δεν επαρκούσε. Οπότε καλύτερα σπορέλαιο. Όσον αφορά το τυρί είναι επιλογή του καθενός. Τί θεωρούμε πιο προσιτό στα γευστικά μας γούστα. Για παράδειγμα στο Κιουνeφέ, οι Τούρκοι χρησιμοποιούν Τελεμέ. Εμείς χρησιμοποιούμε μιζήθρα, ακόμα και τυρί κρέμα Philadelphia. Πάντως από γνήσιους Κρητικούς ζαχαροπλάστες, έμαθα τα λυχναράκια με μαλάκα.

Vita 23-02-2011 23:43:52

Σημαντική παρατήρηση.Στην Κρήτη βέβαια ΠΟΤΕ δεν βάζουμε ηλιέλαιο αλλά πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο!

Vita 23-02-2011 23:40:44

Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μαλακα το τυρί της γέμισης. Στην ανατολική Κρήτη χρησιμοποιούμε τη γλυκειά μυζήθρα δηλαδή το μαλακό τυρί που όταν αλατιστεί και ξεραθεί λέγεται αθότυρος

ΜΑΡΙΑ 01-04-2010 17:17:20

Σε μαγαζιά με κρητικά προϊόντα, συνήθως υπάρχει το αυθεντικό τυρί που χρειάζετε η συνταγή και πραγματικά του δίνει ακόμη πιο ιδιαίτερη γεύση. Η κανονικη του ονομασία φέρει τον τόνο στο λά, μάλλον ο φίλος Αντρέας το τόνισε έτσι για να μη θυμίζει κακιά λέξη.

Πείτε μας τη γνώμη σας, κάντε μια πρόταση ή απλά ρωτήστε! Για κάθε σχόλιο σας θα κερδίσετε και 20 βαθμούς!!!!!!

Όνομα 
Έχετε δοκιμάσει τη συνταγή; 
e-mail 
Σχόλιο 


 

Οι νέες συνταγές στο email σας
 
 
 


Πρόσφατα σχόλια