Σχετικές Συνταγές

Μόλις μαγειρεύτηκαν

Νέες Συνταγές

ΠΕΤΙΜΕΖΙ 6 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
ΠΕΤΙΜΕΖΙ
Πόσα πηρούνια αξίζει αυτή η συνταγή;
 
Το πετιμέζι είναι φρέσκος μούστος που βράζει μέχρι να γίνει ένα βαθυκόκκινο σιρόπι. Είναι γλυκό αλλά στο βάθος έχει έναν υπόξινο τόνο που το κάνει ελαφρύ.

Υλικά :

Κόκκινα σταφύλια
Η συνταγή είναι ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΟΣ

Εκτέλεση:

Παίρνουμε σταφύλια κόκκινα και τα πιέζουμε σε ένα σουρωτήρι ώστε να μείνουν φλούδες και κουκούτσια επάνω και να πάρουμε το χυμό τους. Τον βράζουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος του και να δέσει. Το δοκιμάζουμε όπως τα γλυκά κουταλιού. Δηλ. βγάζουμε μια κουταλιά σε ένα πιατάκι, το κρυώνουμε γρήγορα και σέρνουμε επάνω τη μύτη του κουταλιού. Αν ανοίγει δρόμο, είναι έτοιμο. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε με την τρυπητή κουτάλα τυχόν αφρούς. Όταν κρυώσει, το μαζεύουμε σε μπουκάλια και το φυλάμε σε δροσερό και ξηρό μέρος. Αν είναι σωστά δεμένο, μπορεί να κρατήσει και χρόνια.

Αν θέλουμε κατά το βράσιμο, ρίχνουμε και λίγη αρμπαρόριζα, την οποία αφαιρούμε στο τέλος.

Σημ: Δεν δίνω δοσολογία. Κάνετε όσο θέλετε.
3 αστέρια από 6 επισκέπτες
Ανήκει στις κατηγορίες


 


Φωτογραφίες που έχουν στείλει τα μέλη μας!

από ΑΝΔΡΕΑΣ

Σχετικές Συνταγές

ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
θεοφιλος 28-03-2012 22:19:55

οταν εβραζα τον μουστο εριξα λιγο πλυμενη μαρμαροσκονη , καθαριζει το πετιμεζι συγκρατωντας τα διαφορα στον πατο της χυτρας

θεοφιλος 24-03-2012 20:08:36

αντρεα σε ευχαριστω

ΑΝΔΡΕΑΣ 07-12-2010 07:50:33

Ενδεχομένως να βρεις σε μεγάλα σουπερ μαρκετς και σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Ψάξε όμως και σε κάποια επιλεγμένα φαρμακεία.

distropos 07-12-2010 04:42:29

Ανδρέα με πιάνεις αδιάβαστο και σου βγάζω το καπέλο!Πού υπάρχει η θρεψίνη?Εχω ψάξη και δέν μπορώ να την βρώ.Θέλω να ξαναγίνω παιδίιιιιι!Καλά Χριστούγεννα!!

ΑΝΔΡΕΑΣ 06-12-2010 11:27:11

Συμφωνώ με αυτό που λες όμως πρότεινα το μαυρο μοσχάτο σταφύλι γιατί ο μούστος του έχει καλή πυκνότητα και δυνατό άρωμα.

ΓΙΩΡΓΟΣ 06-12-2010 09:07:46

Αναφερόμενος στα σχόλια της ιστοσελίδας σας και για να συμπληρώσω το προηγούμενο e-mail μου προσθέτω ότι το πετιμέζι μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε σταφύλι ασχέτως χρώματος.. Είναι θέμα γούστου θα έλεγα. Τo χονδρόφλουδο σταφύλι και το επιτραπέζιο βγάζει λιγότερο μούστο από τo λεπτόφλουδο και τo κρασοστάφυλο όπως λ.χ. το Σαββατιανό. Κάθε ποικιλία σταφυλιού έχει την δική της χαρακτηριστική γεύση.

ΑΝΔΡΕΑΣ 06-12-2010 08:17:54

Θεόφιλε η Θρεψίνη είναι γλυκαντικό από σταφύλια σε μορφή κρέμας. Τη 10 ετια του 60' είχε κάνει θραυση στον παιδόκοσμο όπως η Νουτέλα. Ορθή περιγραφή της είναι σταφυλόκρεμα και χρησιμοποιείται για την παρασκευή γλυκισμάτων, κέικ ,παγωτών,σε κρέπες και για άλλειμα στο ψωμί. Θρεπτική αξία ανα 100gr. είναι: Ενέργεια,379kcl,πρωτείνες 5,1%, Υδατάνθρακες 56,4%, λίπος 14,8%, Σίδηρος1,47 mg, ασβέστιο 144 mg, φώσφορος 30 mg, κουκρόζη 9,6%. Περιέχει επίσης μη υδρογονομένο φυτικό λιπος,σιρόπι καλαμποκιού και αλεύρι σόγιας ως γαλακτοματοποιητής. Με τα τελευταία αυτα συστατικά το συναντάμε στο εμπόριο.

θεοφιλος σουλιωτης 05-12-2010 08:50:42

ξερει κανεις τι αλλο ειχε η θρεψινη ; η γευση της ηταν διαφορετικη απο το πετιμεζι καλυτερη .

ΑΝΔΡΕΑΣ 04-12-2010 17:09:14

Για να σε συμπληρώσω Γιώργο, 6 κιλα σταφύλι φτάνουν για να γίνει 700 περιπου γρ. πετιμέζι.΄Λίγο παραπάνω από μισό κιλό. Κι όσο το βράζεις τόσο πιο μικρή ποσότητα βγαίνει μεχρι που γίνεται καραμέλα. Κάποιοι το τρωνε ως καραμέλα. Σαν ματζούνι. Εχει πολλές χρήσεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ 04-12-2010 13:14:37

Χρειάζονται 6-7 κιλά σταφύλια. Ζούληξε 1 σταφύλι στο χέρι και αν κολλήσει η ζάχαρη του στο χέρι σου κάνει να το βράσεις και να γίνει πετιμέζι. Πρόσεξε μη παραβράσει και γίνει καραμέλα. Ξέρεις όμως να «κόψεις» τον μούστο πρώτα:::

ΑΝΔΡΕΑΣ 01-11-2010 06:46:37

Συμφωνώ και σ'αυτό. Ομως το καλυτερο πετιμεζι, να ξέρεις γίνεται από μαυρο μοσχάτο σταφύλι. Κάτι ξέρω.

distropos 31-10-2010 18:19:49

Θα μου επιτρέψετε μία διευκρίνηση.Το πετιμέζι γίνεται από τον μούστο χωρίς ιδιαίτερη επιλογή σταφυλιού.

distropos 31-10-2010 18:12:12

Ανδρέα επειδή είσαι ωραίος να σου συμπληρώσω και κάτι ακόμη. Κάποια εποχή υπήρχε στο εμπόριο ένα προϊόν πού ονομαζόταν ΘΡΕΨΙΝΗ.Αυτό γινότανε από τον μούστο. Και δεν υπήρχε στην αγορά τίποτε άλλο εκτός από μαρμελάδα.Λίγο άσχετο στο θέμα?Συνέχεια όμως του σταφυλιού.Κανένας παλοιόςςςςςςςςςς!

ΑΝΔΡΕΑΣ 29-10-2010 07:49:43

Συμφωνώ Δίστροπε και ευχαριστώ που με συμπλήρωσες. Να συμπληρώσω κι εγω΄οτι μπορεί να αντικαταστήσει το σιρόπι πάνω στο παγωτό.Οσο για τη ΜΕΛΑΣΑ που ανέφερες, να συμπληρώσω ότι είναι ο πράσσινος χυμός του ζαχαροκάλαμου που τον χρησιμοποιούσαν παλιά σαν γλυκαντική ύλη σε κάποια χωριά της Μακεδονίας. Γνωρίζω ότι στην Ινδιά χρησιμοποιούν ακόμα το ζαχαροκάλαμο διότι δεν υπάρχουν εκεί ζαχαρότευτλα, και στη Συρία χρησιμοποιούν τη ΜΕΛΑΣΑ σαν χυμό σε καθημερινη΄βάση.

distropos 26-10-2010 19:52:55

Παλιά το χρησιμοποιούσαν κ για φάρμακο σε κάποια παιδική ασθένεια, δεν θυμάμαι κάποια γιαγιά όμως θα ξέρει.Το τρώγανε πάνω στο ψωμί.Αντικαθιστά την ΜΟΛΑΣΑ σε pankeik βάφλες κλπ. Έχω ένα μπουκάλι από την μητέρα μου χρόνια χι χι χι μια κουταλιά νέκταρ.

ΑΝΔΡΕΑΣ 04-10-2010 07:38:10

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε μουστοκούλουρα, σε ψητό κυδώνι, σε διάφορα Χριστουγεννιάτικα φαγητα΄με γαλοπούλα, σε γλυκά με αποξηραμένα φρούτα, αλλά και αν το βράσεις παραπάνω και το κάνει σκληρό καραμελώνει και τρώγεται και σκέτο.

νικολεττα 03-10-2010 14:30:51

που μπορουμε να το χρισημοποιησουμε?

ΑΝΔΡΕΑΣ 30-09-2010 07:03:20

ΜΑΡΙΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥ...ΓΙΑ ΜΙΣΟ ΚΙΛΌ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 3 ΚΙΛΑ ΣΤΑΦΥΛΙ ΜΑΥΡΟ ΜΟΣΧΑΤΟ.

ΑΝΔΡΕΑΣ 29-09-2010 11:56:10

Γύρω στο 1 1/2 κιλό. Φαίνεται υπερβολικό αλλα αν σκεφτείς οτι ο όγκος του μούστου θα μειωθεί στο βράσιμό, δεν είναι υπερβολικό.

Μαρία 28-09-2010 12:11:05

Πόσα σταφύλια βγάζουν μισό κιλό πετιμέζι Ανδρέα;

Πείτε μας τη γνώμη σας, κάντε μια πρόταση ή απλά ρωτήστε! Για κάθε σχόλιο σας θα κερδίσετε και 20 βαθμούς!!!!!!

Όνομα 
Έχετε δοκιμάσει τη συνταγή; 
e-mail 
Σχόλιο 


 

Οι νέες συνταγές στο email σας
 
 
 


Πρόσφατα σχόλια