Σχετικές Συνταγές

Μόλις μαγειρεύτηκαν

Νέες Συνταγές

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΑΦΡΑΤΟ 18 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΑΦΡΑΤΟ
Πόσα πηρούνια αξίζει αυτή η συνταγή;
 
Η συνταγή αυτή είναι υπεροχή και παραδοσιακή πάνω απ'όλα. Συνιστώ αυτό το τσουρέκι ανεπιφύλαχτα. Είναι νόστιμο και αφράτο. Κάντε το και θα με θυμηθείτε.

Υλικά :

6 αυγά
2 ποτήρια γάλα
2 κιλά αλεύρι δυνατό
125 γρ. ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο ανάλογα τι προτιμάτε.
125 γρ. βούτυρο αγελαδινό
1/2 καλούπι μαγιά
1 ποτήρι ζεστό νερό
3 1/2 ποτήρι ζάχαρη
βανίλια
μαχλέπι σκόνη
κακουλέ σκόνη
μαστίχα Χίου σκόνη
Η συνταγή είναι ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΟΣ

Εκτέλεση:

Πιάνουμε τη μαγιά με το νερό, το μισό ποτήρι ζάχαρη και λίγο αλεύρι και το αφήνουμε να διογκωθεί. Σε μια λεκάνη βάζουμε τα 2 κιλά αλεύρι. Μέσα σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τα 3 ποτήρια ζάχαρη, το βούτυρο και το λάδι και τα ζεσταίνουμε. Δεν πρέπει να τα κάψουμε γιατί με τη μεγάλη θερμοκρασία θα χαλάσει η μαγιά, θα κόψουν τα αυγά και θα καραμελοποιηθεί η ζάχαρη, να είναι αρκετά ζεστά.
Ρίχνουμε και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στη λεκάνη τα αυγά, το μείγμα της μαγιάς και το περιεχόμενο της κατσαρόλας και ζυμώνουμε καλά. Σίγουρα θα χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμα αλεύρι και θα το κάνουμε. Το ζύμωμα θα είναι τόσο όσο να γίνει ένα λείο ζυμάρι που αν το κόψουμε, δεν πρέπει να έχει τρύπες, ή να κολλάει στα χεριά κατά το ζύμωμα, τα λαδώνουμε συνεχώς με χλιαρό λάδι.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με νάυλον για να μη στεγνώσει η επιφάνεια, τυλίγουμε τη λεκάνη με μια κουβέρτα και το αφήνουμε εν φουσκώσει. Έπειτα το πλάθουμε πλεξούδες.
Αν είναι η απλή πλεξούδα χρειάζονται 3 κορδόνια, αν είναι η σταυρωτή, 2 κορδόνια. Τα αφήνουμε λίγο ακόμα να ωριμάσουν και να φουσκώσουν και έπειτα τα αλείφουμε με αυγό αραιωμένο με λίγο νερό. Ρίχνουμε επάνω αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι και τα ψήνουμε στους 140 βαθμούς για 1 1/2 ώρα περίπου. Αν πάρουν γρήγορα χρώμα, τα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
2 αστέρια από 18 επισκέπτες
Ανήκει στις κατηγορίες


 


Φωτογραφίες που έχουν στείλει τα μέλη μας!

από ΑΝΔΡΕΑΣ

Σχετικές Συνταγές

ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ 26-04-2012 17:10:51

ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΤΙΜΗΣΕΣ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ. ΦΕΤΟΣ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΠΟΥ ΓΙΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΗ ΥΛΗ ΕΙΧΕ ΜΕΛΙ ΑΛΛΑ ΕΝΩ ΕΓΙΝΕ ΑΦΡΆΤΗ, ΤΡΙΒΟΤΑΝ ΠΟΛΥ. ΤΕΛΙΚΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΩ ΣΤΗ ΣΝΤΑΓΗ ΜΟΥ

ΔΙΟΝΥΣΙΑ  24-04-2012 10:57:17

ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΝΤΡΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΕ ΦΕΤΟΣ ΕΦΤΙΑΞΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΕ ΚΑΤΑΠΛΗΞΕΣ ΒΓΗΚΑΝ ΤΕΛΕΙΑ ΕΥΚΟΛΑ ΑΦΡΑΤΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΑΤΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΕΙΣ ΓΛΥΚΑ

ΑΝΔΡΕΑΣ 16-04-2012 18:27:56

Ρε παιδια, κατ'αρχη χρόνια πολλά και καλά σε όλους. Χριστός Ανεστη. Δεν είναι πυρηνική Φυσική το τσουρέκι. 250 γρ. το καλούπι απο το αρτοποιειο θα το παρετε, τα 125 γρ θα χρησιμοποιήσετε. 60 γρ. σε ξηρή μαγια. Πάντα η μισή ποσότητα λιγότερο. Ειναι πιο δυνατή η ξηρη μαγια. Ρωτάτε και ως να πάρετε απαντηση περνάει το πάσχα και δεν χρειαζεται να τα φτιάξετε.

αστερω 13-04-2012 14:49:52

Ερώτηση. Τι σημαίνει ''καλούπι''; Αν μιλάμε για νωπή μαγιά από το σούπερ μάρκετ, έχει βάρος 40γρ. Πόσα τέτοια βάζουμε, ή αν θέλει ξηρή μαγιά, πόσα φακελλάκια;

AΝΔΡΕΑΣ 12-04-2012 18:55:08

Φυσικά και μπορείς, και θα φουσκώσουν και πιό γρήγορα. Χρειάζεται τη μισή ποσότητα απο τη νωπή μαγια. Περίπου 40 γραμμαρια.

Mary 11-04-2012 15:38:51

Menw sthn Amerikh,ki einai thyskolo polles fores na vrw noph mayia,mporw na xrhsimopoihsw stegnh?(gia ta afrata tsourekia)ki an nai,posh?Euxarhstw!!!

ΑΝΔΡΕΑΣ 02-01-2011 16:34:03

Η συνταγή είναι ακριβής. Και δοκιμασμένη με επιτυχία απο χρήστες του yumyum. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σου πήρε περισσότερο αλεύρι. Ακόμη και μαλακό να ήταν, δεν επρεπε να σου πάρει τόσο πολύ. Αντί για ποτήρια, μπορείς να μετρησεις το γάλα σε 500 ml και το νερό σε 250 ml. Tουλάχιστον εύχομαι να εγινε καλό.

Εβιτα 31-12-2010 18:35:44

Εκανα τη συνταγη σημερα κ παρόλο που το αλευρι μου είναι δοκιμασμενα πολύ δυνατο, μου πηρε 3,5 κιλα!!! όταν λετε ποτήρια λοιπόν μηπως ενοειτε κατι άλλο;;;

ΜΑΡΙΑ 11-04-2010 12:27:05

Το δυνατό αλεύρι είναι εξαιρετικό σε ζύμες με μαγιά όπως (τσουρέκια, κρουασαν, γλυκόψωμα, σταφιδόψωμα κ.λ.π.). Δίνει καλύτερη διόγκωση και πιο καλοσχηματισμένη ψίχα. Δεν μπορούμε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

νικολεττα 11-04-2010 11:49:53

τα αλευρι το δυνατο τι διαφορα ειχει απο αυτο για ολες τις χρησεις?

ΑΝΔΡΕΑΣ 10-04-2010 18:41:09

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑ ΓΛΥΚΟ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ <<ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ>> ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΜΑΡΕΓΚΑ ΜΕ <<ΛΕΥΚΩΜΑ>> ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ. ΚΟΒΟΥΜΕ ΛΕΠΤΕΣ ΦΕΤΕΣ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ, ΤΟ ΒΟΥΤΑΜΕ ΣΕ ΣΙΡΟΠΙ, ΤΟ ΣΡΑΓΓΙΖΟΥΜΕ, ΒΑΖΟΥΜΕ ΕΠΑΝΩ ΤΗ ΜΑΡΕΓΚΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΨΗΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ, ΙΣΑ,ΙΣΑ ΝΑ ΣΦΙΞΕΙ Η ΜΑΡΕΓΚΑ. ΟΤΑΝ ΚΡΥΩΣΕΙ, ΤΟ ΒΟΥΤΑΜΕ ΣΕ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ. Η ΜΑΡΙΑ ΕΔΩΣΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΙΔΕΑ.

ΜΑΡΙΑ 07-04-2010 08:38:53

Χρόνια πολλά Καρανίκα Μαρία. Ένας εύκολος τρόπος για να δώσεις άλλη όψη στο τσουρέκι είναι να το ανοίξεις στη μέση, να το σιροπιάσεις ελαφρά εσωτερικά, να στρώσεις στο άνοιγμα φουντουκόπαστα ή κρέμα ζαχαροπλαστικής (ανάλογα με τα γούστα σου),λίγους ξηρούς καρπούς,σκεπάζεις ξανά και καλύπτεις από πάνω με φουντουκόπαστα ή ακόμα καλύτερα με γλάσο σοκολάτας.

καρανικα μαρια 06-04-2010 14:22:10

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!ΕΚΑΝΑ ΦΕΤΟΣ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ!!!ΤΑ ΕΚΑΝΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΑ!!!ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΓΛΥΚΟ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΕΙΝΑΝ!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!!

μητσου ευη 31-03-2010 19:09:46

Τη συνταγη δεν την εχω δοκιμασει αλλα μου φαινετε πολυ καλη, και μαλλον θα την κανω αυριο. Αν απο σας θελει κανεις να μου κανει καποια ερωτηση σχετικα με καποια απορια που εχει θα χαρω πολυ να σας απαντησω. Ειμαι συνγραφεας βιβλιου μαγειρικης που προκειτε να εκδοθει συντομα.Σας ευχομαι καλο ΠΑΣΧΑ

ΜΑΡΙΑ 27-03-2010 11:00:22

Ευχαριστώ πολύ Ανδρέα.

ΑΝΔΡΕΑΣ 26-03-2010 17:38:02

ΕΝΝΟΩ ΝΩΠΗ ΜΑΓΙΑ. ΜΙΣΟ ΚΑΛΟΥΠΙ 150-200 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ. ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΛΟΥΠΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΕ. ΠΡΟΣΟΧΗ

MΑΡΙΑ  26-03-2010 17:32:11

Μισό καλούπι μαγιά ενοείς το επαγγελματικό καλούπι Ανδρέα? Μου φάνηκε πολύ για 2 κιλά αλεύρι.

ΜΑΡΙΑ 25-03-2010 19:10:38

Σας ευχαριστώ πολύ YumYum editor, για την ταχεία εξυπηρέτηση,να είστε καλά.

YumYum editor 25-03-2010 18:59:21

Πιστεύουμε να είναι εντάξει τώρα και καλά ψησίματα :)

ΜΑΡΙΑ 25-03-2010 18:20:40

Επειδή μάλλον η συνταγή δεν πέρασε όλη, θα ήθελα να μάθω με τι τα αλοίφεις από πάνω και πώς ψήνεις. Ευχαριστώ πολύ Ανδρέα, και καλό Πάσχα.

Πείτε μας τη γνώμη σας, κάντε μια πρόταση ή απλά ρωτήστε! Για κάθε σχόλιο σας θα κερδίσετε και 20 βαθμούς!!!!!!

Όνομα 
Έχετε δοκιμάσει τη συνταγή; 
e-mail 
Σχόλιο 


 

Οι νέες συνταγές στο email σας
 
 
 


Πρόσφατα σχόλια