Βασικό adobong manok (κοτόπουλο adobo) 6 ψήφοι

Βασικό adobong manok (κοτόπουλο adobo)
Ρυθμίζουμε τις ποσότητες ανάλογα με το πόση σάλτσα θέλουμε. Η μπόλικη σάλτσα είναι σαν το ελιξίριο που μετατρέπει το απλό λευκό ρύζι σε αμβροσία. Αν φτιάξουμε πολλή σάλτσα, θα πρέπει στο τέλος να την μειώσουμε κάνοντάς τη πιο πηχτή. Αν θέλουμε να την μειώσουμε, δεν προσθέτουμε νερό στο αρχικό στάδιο.
 
 

Υλικά (4 μερίδες)

1 φλιτζ. ξύδι (π.χ. ξύδι φοινικόδεντρου, αλλά και το απλό λευκό ξύδι κάνει)
1 φλιτζ. νερό
2 κουταλιές σόγια σος ή και περισσότερο αν προσέχουμε το αλάτι
4 δαφνόφυλλα
1 κουταλιά ολόκληροι πιπερόσποροι μαύροι
5-6 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο (ελαφρά σπασμένες με τη λάμα του μαχαιριού)
2 κουταλάκια αλάτι
1/2 κουταλάκι πιπέρι μαύρι φρεσκοτριμμένο
μέχρι 1 κιλό κρέας κοτόπουλου ή χοιρινού τεμαχισμένο (κατά προτίμηση μπούτια)

Εκτέλεση

1. Αφήνουμε το σύνολο να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Χωρίς να ανακατέψουμε το μίγμα, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαγειρευτεί τι κρέας. Για το κοτόπουλο φτάνουν 30 λεπτά, για το χοιρινό περίπου 1 ώρα, ανάλογα με το μέρος του κρέατος.
2. Μόλις γίνει το κρέας, το βγάζουμε από την κατσαρόλα. Ανεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο προς δυνατό και βράζουμε μέχρι η σάλτσα να μειωθεί περίπου στο μισό και να γίνει πολύ πιο πηχτή. Τη βγάζουμε από τη φωτιά.
3. Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε μερικές κουταλιές ελασιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέτουμε το κοτόπουλο (ή το χοιρινό – προσοχή, πιτσιλάει – σκεπάζουμε το τηγάνι). Τηγανίζουμε μέχρι το κρέας να χρυσίσει και να γίνει τραγανό από όλες τις μεριές.
4. Μεταφέρουμε το κρέας σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και είτε χύνουμε από πάνω τη σάλτσα ως έχει ή την περνάμε από τρυπητό για να αφαιρέσουμε τα δαφνόφυλλα, το σκόρδο και τους πιπερόσπορους, αν θέλουμε.
5. Σερβίρουμε με ρύζι που έχουμε βράσει κατά τις οδηγίες μαζί με 2 κύβους λαχανικών ή κοτόπουλου.
3 αστέρια από 6 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες