Κατηγορίες

Μόλις μαγειρεύτηκαν

Νέες Συνταγές

Το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α. έχει στείλει 307 συνταγές




Επόμενη Σελίδα

  • Μπακαλιάρος με σκορδαλιά από πατάτες   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Διανύοντας τη μεγάλη Τεσσαρακοστή, και κάνοντας σωστή νηστεία, λαχταρούμε και για λίγο καλό φαγητό. Επιτρέπεται λοιπόν την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που είναι διπλή γιορτή μιας και εκτός από θρησκευτική είναι και εθνική, να φάμε ψάρι. Αλλά παστό. Ακόμα και τότε απαγορεύεται το αίμα. Όμως λόγω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν αντέχουμε άλλο τη νηστεία, η Εκκλησία μας επέτρεψε την βρώση ιχθύος συνδυάζοντας την με την εορταστική ημέρα. Άλλη μια μέρα μέσα στη μεγάλη σαρακοστή τρώμε ψάρι, την Κυριακή των Βαΐων γιατί μετά αρχίζει η εβδομάδα των παθών και εκεί πρέπει να γίνει αυστηρή νηστεία. Ο μπακαλιάρος συνδυάζεται με σκορδαλιά. Είτε από ψωμί με καρύδια, είτε με ψωμί σκέτο, είτε με πουρέ πατάτας. Συνήθως τον τηγανίζουν αλευρωμένο. Εγώ θα δώσω συνταγή με χυλό (κουρκούτι)και τη σκορδαλιά με πατάτα που είναι πιο ελαφριά.
  • Σου σοκολατένια   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Μια υπέροχη παραλλαγή του προφιτερόλ.
  • Πικάντικη πίτσα με πεπερόνι   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Στο λεξικό του Μπαμπινιώτη, <<Πεπερόνι>> είναι η κόκκινη γλυκιά πιπεριά. Πεπερόνι επίσης ονομάζουν και ένα σαλάμι πικάντικο. Υπάρχει μια σύγχυση στη συγκεκριμένη λέξη. Τελικό συμπέρασμα, <<Πεπερόνι>> είναι ένα μπαχαρικό που παράγεται από την κόκκινη πιπεριά και περιέχεται στο συγκεκριμένο σαλάμι που τρώγεται πολύ σε Αμερική και Ιταλία. Αν ξέρετε κάτι άλλο επ 'αυτού ,πείτε το. Εγώ δίνω μόνο μια συνταγή για πίτσα με πεπερόνι. Και είναι υπέροχη.
  • Αμυγδαλόπιτα   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Ένα υπέροχο σιροπιαστό γλυκό, λίγο πιο ελαφρύ από την καρυδόπιτα. Τη συνταγή μου έδωσε η κουνιάδα μου η Δάφνη. Και εγώ έβαλα τη δική μου πινελιά και σας την παρουσιάζω.
  • Μαγειρίτσα για χορτοφάγους   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Μια υπέροχη μαγειρίτσα χωρίς συκώτια κι αντεράκια. Τα αντικαθιστούμε με μανιτάρια. Το άρωμά της τέλειο!!!
  • Ρεβανί Βέροιας (αυθεντική συνταγή)   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Έχω ήδη δώσει μια παραδοσιακή συνταγή για αυθεντικό ρεβανί, από τον Χουχλιούρο. Κατάστημα αποκλειστικά με ρεβανί στη Βέροια (Κεντρικής με πλατεία Αγ. Αντωνίου). Τώρα δίνω μια πιο εντυπωσιακή συνταγή από τις Βεροιώτισες νοικοκυρές που πηγαίνει από γενιά σε γενιά.
  • Κόλλυβα μοναστηριακά   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Η συνταγή φαίνεται λίγο μακάβρια αλλά καλό είναι να γνωρίζει ο κόσμος πως γίνονται τα σωστά κόλλυβα. Προς ανάμνηση των πεθαμένων μας και όχι μόνο μιας και ο Σκαρμούτσος τα προσφέρει και σαν επιδόρπιο στο μαγαζί του. Τα συστατικά στα κόλλυβα έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Θα τα αναλύσω όσο μπορώ καλύτερα. Το σιτάρι: Συμβολίζει τις ψυχές των πεθαμένων Η φρυγανιά: Συμβολίζει το ελαφρύ χώμα που σκεπάζει τον πεθαμένο. Κάποιοι χρησιμοποιούν καβουρδισμένο αλεύρι Η ζάχαρη: Συμβολίζει τη γλυκύτητα του Παραδείσου Ο μαϊντανός : Τη χλωρότητα του παραδείσου (Εν τόπω χλοερό, εν τόπω αναψύξεως) Το ρόδι: Συμβολίζει τη λαμπρότητα του παραδείσου Από εκεί και ύστερα προσθέτουμε διάφορα άλλα υλικά για γεύση και άρωμα. Δικής μας αρεσκείας. Το σιτάρι θα πρέπει να είναι με μακρόστενο καρπό και όχι αποφλοιωμένο γιατί το αποφλοιωμένο λασπώνει, σφίγγει, ξυνίζει και πειράζει στο στομάχι. Καλό είναι για το στόλισμα να μην χρησιμοποιούμε χρυσοκούφετα που είναι σκληρά και κάνουν κακό στα δόντια. Σε μεγάλες μονές σε μνήμες Αγίων ζωγραφίζουν οι κολλυβάδες και την Αγιογραφία,με χρώματα φυσικά ζαχαροπλαστικής. Δίνω μια συνταγή για τα καλύτερα κόλλυβα. Δεν λασπώνουν, είναι δροσερά νόστιμα, αρωματικά και τρώγονται και σαν επιδόρπιο αν δεν διαβαστούν. Ό,τι περισσεύει από τα κόλλυβα, πάντα το φυλάμε στο ψυγείο χωρίς ζάχαρη, για να μη λασπώνουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη όταν είναι να το καταναλώσουμε.
  • Sachertorte   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Πρόκειται για ένα Βιεννέζικη σοκολατένια τούρτα με μαρμελάδα βερύκοκο, εμπνευστής της οποίου ήταν ένας 16χρονος μαθητευόμενος ζαχαροπλάστης, ονόματι Φράνς Ζάχερ, ο οποίος δούλευε στην κουζίνα του Πρίγκιπα Μέτερνιχ. Όταν ο Μέτερνιχ ζήτησε ένα επιδόρπιο για να εντυπωσιάσει τους προσκεκλημένους του, ο Φράνς ανήλθε στο ύψος των περιστάσεωνμε αυτή την σοκολατένια τούρτα. Τη συνταγή τελειοποίησε ο γιος του Έντουαρτ όσο μαθήτευε στο ζαχαροπλαστείο Demel και εκεί ήταν που το πρωτοδοκίμασαν οι Βιεννέζοι. Το 1876 ίδρυσε το ξενοδοχείο Sacher , παίρνοντας μαζί και τη συνταγή του. Μετά το θάνατο του ίδιου και της συζύγου του, ο γιός του παραχώρησε ξανά στο Demel την πραγματική, όπως ισχυρίστηκε, συνταγή του παππού του. Ετσι άρχισε ένας σκληρός δικαστικός πόλεμος με τις 2 πλευρές να ερίζουν για το όνομα και τη θέση της μαρμελάδας. Στην εκδοχή του Demel μπαίνει κάτω απο το γλάσσο και στην εκδοχή του ξενοδοχείου, ανάμεσα σε 2 στρώσεις κέικ. Τελικά βρήκαν μια συμβιβαστική λύση, σύμφωνα με την οποία το ξενοδοχείο δικαιούται να χρησιμοποιήσει τον όρο “Αυθεντικό”, ενώ το Demel μπορεί να διακοσμεί την τούρτα με μια σφραγίδα που αναγράφει “Ζαχερτορτε του Εντουαρντ”. Εχω δώσει ήδη απο τότε που πρωτομπήκα την αυθεντική σχεδόν συνταγή εύκολη για εμάς που ξερουμε την ζαχαροπλαστική. Δίνω μια σχετικά εύκολη συνταγή που δεν χρειάζεται ξεχωριστά χτύπημα του βουτύρου και ξεχωριστά χτύπημα μαρέγκας. Ευχομαι αυτή η παραλλαγή που γευστικά δεν αλλάζει απο την πρώτη, να αρέσει. Η 5η Δεκεμβρίου έχει αναγορευθεί εθνική ημέρα του Ζάχερτόρτε.
  • Καρυδόπιτα (συνταγή ζαχαροπλαστείου)   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Εδωσα μια υπέροχη κι άκρως παραδοσιακή καρυδόπιτα Πηλίου. Τώρα δίνω μια εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή ζαχαροπλαστείου, με αλεύρι. Γεύση και άρωμα ονειρικά.
  • Ταλιατέλες με ψαρονέφρι ογκρατέν πουγκιά   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Μια συνταγή δικής μου επινόησης με καταπληκτικό άρωμα και ονειρική γεύση.
  • Serano με γλάσο σοκολάτας   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Η τούρτα που δίνω είναι σεράνο απλά με επικάλυψη σοκολάτας.
  • Panforte (πανφορτε)   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Το panforte είναι το Ιταλικό παστέλι που σημαίνει «Δυνατό ψωμί». Χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και ξεκίνησε να φτιάχνεται στην περιοχή της Τοσκάνης. Είναι το πιο ακριβό παστέλι.
  • Κιμαδόπιτα βλάχικη   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Οι αγαπημένες μου πίτες είναι η πρασόπιτα και η κιμαδόπιτα. Ειδικά όταν αυτές οι δυο γεύσεις συνδυάζονται, δίνουν το τέλειο αποτέλεσμα. Βέβαια, το πράσο όταν δεν ειναι στην εποχή του, μπορεί άνετα να αντικατασταθεί με κρεμμύδι. Την πίτα αυτή την έμαθα από τις Βλάχες της Βεροίας, την πρωτεύουσα του Νομού Ημαθίας από την οποία κατάγεται η μάνα μου.
  • Τούρτα και πάστες serano   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    H SERANO είναι μια Ιταλική σοκολατένια τούρτα. Βασικό συστατικό της γλύκας της δεν είναι η σκέτη ζάχαρη αλλά την καραμέλα της Ιταλικής μαρέγκας που περιέχει. Είναι λίγο δύσκολη αλλά αξίζει τον κόπο γιατί έχει υπέροχο άρωμα και νοστιμιά.
  • Τούρτα αμυγδάλου κάρδια   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Μια υπέροχη τούρτα σε σχήμα καρδιάς με γέμιση κρέμας πατισσερί.
  • Άρτος για αρτοκλασία   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Η αρτοκλασία είναι η ακολουθία της Εκκλησίας μας η οποία τελείται προς ανάμνησιν της ευλογίας και πολλαπλασιασμού των 5 άρτων στην έρημο από τον Κύριο και τον χορτασμό των 5.000 ανθρώπων. Οι ρίζες της ανάγονται στην αποστολική εποχή και αποτελεί υπόλειμμα των Αγαπών (των κοινών δηλ. ευλογημένων δείπνων) των πρώτων Χριστιανών. Είναι μάλιστα η κατ'εξοχήν ακολουθία που διασώζει το αρχαίο όνομα της θείας ευχαριστίας δηλαδή Κλάσης άρτου όπως αναφέρεται στα ευαγγέλια. Η συνταγή είναι από την ιερά μονή Αγ. Ανδρέου Μηλαπιδιάς Κεφαλλήνίας
  • Λουκουμάδες special   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Υπέροχοι μοσχοβολιστοί λουκουμάδες που θα σας ξετρελάνουν. Ιδανικοί ακόμα και σαν Χριστουγεννιάτικο γλυκό.
  • Cherrystrudel με ρικότα   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Η συνταγή είναι Ουγγρική. Βέβαια η Ουγγρική ζαχαροπλαστική είναι κατά πολύ επηρεασμένη από την Αυστριακή για ευνόητους λόγους. Υπήρξαν κάποτε μια αυτοκρατορία ενωμένη. Αυστρουγγαρία. Αυτοκράτορας της Αυστρίας ο Φραγκίσκος Ιωσήφ και Αυτοκράτειρα της Ουγγαρίας η Πριγκίπισσα της Βαυαρίας, Ελισάβετ, γνωστή και ως Σίσσι. Ένα αυτοκρατορικό ζευγάρι που ένωσαν 2 χώρες που βρίσκονταν σε πόλεμο. Το strudel αυτό είναι ελαφρώς ξυνό όπως και η μηλόπιτα, μόνο που αυτό έχει μεγαλύτερη οξύτητα.
  • DOBOSTORTE   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Είναι η τούρτα σύμβολο της Ουγγρικής ζαχαροπλαστικής. Έχει πολλές στρώσεις μπισκότου και σοκολατένιας βουτυρόκρεμας και καταλήγει σε τραγανή καραμέλα. Επινοήθηκε από τον Jozsef C. Dobos.
  • Πατσάς αρνίσιος   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Ο πατσάς είναι γνωστός ως «φαγητό του ξενύχτη» και πράγματι μετά από ένα κοπιαστικό ξενύχτι, ο πατσάς είναι ένα πολύ τονωτικό φαγητό. Είναι σούπα και η καταγωγή της, προφανώς Αρμένικη από τους πρόσφυγες της Αρμενίας. Γίνεται από κοιλιά ή ποδαράκια αρνιού ή μοσχαριού ή μοσχαροκεφαλή. Τρώγεται ψιλοκομμένος (ψιλός) ή χοντροκομμένος (χοντρός). Ο χοντροκομμένος έχει την ονομασία «Ντουσλεμές». Σερβίρεται με λαδάκι, σκορδοστούπι, ξύδι και μπούκοβο και με σάλτσα. Στη θεσσαλονίκη, απο την οπόια κατάγομαι και μένω, έχουμε τα καλύτερα πατσατζίδικα με κορυφαίο και πολύ γνωστό πλέον τον Τσαρουχά. Δίνω λοιπόν μια απλή συνταγή για πατσά.

 

Οι νέες συνταγές στο email σας
 
 
 


Πρόσφατα σχόλια