ALIGOT 4 ψήφοι

Από ΑΛΟΝΣΟΣ
ALIGOT
Το Aligot δεν είναι τόσο ένα παράπλευρο πιάτο όσο είναι έργο τέχνης. Ταπεινές πα-τέτες και τυρί χτυπιούνται μαζί με creme fraiche, μέχρι να σχηματίσουν μεταξωτές, ομοιόμορφες λωρίδες από πατάτα πουρέ. Είναι μια πολύ νόστιμη χορταστική συνταγή, που σε προκαλεί να το φας όλο μέσα στο χειμωνιάτικο κρύ, λόγω της απέραντης θερμαντικής του αξίας. Ας δοκιμάσουμε όμως να συγκρατηθούμε και να το συνοδέ-ψουμε με μια πλούσια μπριζόλα σε ένα πολυτελές δείπνο. Μετά απ’ αυτό δύσκολα θα επιστρέψουμε στο συνηθισμένο πουρέ πατάτας.
 
 

Υλικά (6)

1 κιλό πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
3/4 κουταλάκι αλάτι
1/8 κουταλάκι λευκό πιπέρι τριμμένο
4 κουταλιές βούτυρο (1/2 ραβδί)
2 φλιτζ. creme fraiche (υποκατάστατο ίσα μέρη ξινής και παχιάς κρέμας)
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη αλλά να κρατάει τη φόρμα της
3 φλιτζ. τριμμένο τυρί Cantal (υποκατάστατο καλής ποιότητας τσένταρ πικάντικο)

Εκτέλεση

1. Βράζουμε τις πατάτες για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και τις στραγγίζου-με. Τις κάνουμε πουρέ και γρήγορα αναμιγνύουμε δυνατά με το αλάτι, το πι-πέρι και το βούτυρο για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να αφρατέψουν. Τις βάζουμε για λίγο στην άκρη σε ένα δοχείο.
2. Σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βράζουμε την creme fraiche και το σκόρδο μέχρι μόλις να αχνίσουν. Πετάμε το σκόρδο και χύνουμε την αχνιστή κρέμα στον πουρέ πατάτας και μεταφέρουμε ολόκληρο το δοχείο σε πολύ χα-μηλή φωτιά. Με ένα γερό ξύλινο κουτάλι, χτυπάμε την creme fraiche ρίχνοντάς την μέσα στις πατάτες.
3. Ανεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο και ρίχνουμε χτυπώντας το τυρί, 1/2 φλιτζ. τη φορά. Συνεχίζουμε χτυπώντας το μίγμα πάνω στη φωτιά, μέχρι να σχημα-τίσει μια ομοιόμορφη βελούδινη υφή, περίπου για 10 λεπτά. Το ρίχνουμε σε ζεσταμένα πιάτα και σερβίρουμε αμέσως.
2 αστέρια από 4 επισκέπτες

Σχετικές Συνταγές

Ανήκει στις κατηγορίες