Panforte (πανφορτε) 6 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
Panforte (πανφορτε)
Το panforte είναι το Ιταλικό παστέλι που σημαίνει «Δυνατό ψωμί». Χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και ξεκίνησε να φτιάχνεται στην περιοχή της Τοσκάνης. Είναι το πιο ακριβό παστέλι.
 
 

Υλικά

100 γρ. φουντούκια
120 γρ. αμύγδαλα (αναποφλοίωτα)
220 γρ. φρουί γλασσέ της αρεσκείας σας ή διάφορα γλυκά κουταλιού καλά στραγγισμένα από το σιρόπι
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. κόλιανδρος σε σκόνη
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
1/4 κ.γ. πιπέρι λευκό
1/4 κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
ξύσμα απο 1 λεμόνι
80 γρ. αλεύρι
140 γρ. ζάχαρη
4 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
50 γρ. βούτυρο αγελαδινό + λίγο ακόμα λιωμένο για το ταψί.
προαιρετικά άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς και ψήνουμε τα αμύγδαλα και τα φουντούκια απλωμένα σε ταψί για 15'-16', μέχρι να καβουρδιστούν
Τα αφήνουμε για μισή ώρα να κρυώσουν και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ τα κομμένα κομμάτια φρουί γλασσέ, το ξύσμα λεμονιού, τα μπαχαρικά και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε στην άκρη. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί στρόγγυλο διαμέτρου 23 εκατοστών.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το μέλι και το βούτυρο και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι η θερμοκρασία του σιροπιού φτάσει στους 120 βαθμούς. Προσέχουμε πολύ να μην ξεπεράσουμε το στάδιο αυτό γιατί θα πρέπει να ξαναφτιάξουμε σιρόπι.
Το αδειάζουμε αμέσως στο μείγμα των ξηρών καρπών, ανακατεύοντας γρήγορα για να μην προλάβει να σφίξει η καραμέλα. Αδειάζουμε στο μείγμα στο ταψί ή σε φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνεια με μια κουτάλα και ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 30''-35''. Αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί ή στη φόρμα και ξεφορμάρουμε και κόβουμε τρίγωνα κομμάτια. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη.

Σε περίπτωση που δεν έχουμε θερμόμετρο για να κάνουμε το σιρόπι, Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε μια σταγόνα σε ένα ποτήρι με κρύο νερό. Πρέπει να σχηματιστούν κλωστές που διαλύονται.
3 αστέρια από 6 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες