Princesstorte (τούρτα της πριγκίπισσας) 23 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
Princesstorte (τούρτα της πριγκίπισσας)
Πρόκειται για ένα υπέροχο γλυκό με Σουηδική καταγωγή. Ένα από τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά της Σουηδίας. Φαίνεται λίγο δύσκολη αλλά στην ουσία δεν είναι. Αν σκεφτούμε ότι η σαντιγί είναι κάτι που έχουμε σχεδόν πάντα στο ψυγείο, ότι η κρέμα ζαχαροπλαστικής έχει γίνει πια μια κρέμα ρουτίνας και γίνεται με κλειστά μάτια, και ότι το παντεσπάνι είναι πανεύκολο και το γνωρίζουμε όλοι και αν σκεφτούμε ότι το μάρτζιπαν το βρίσκουμε και σαν φύλλο σε μεγάλα σουπερ μάρκετς και μαγαζιά με πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής αλλά και τα Χριστούγεννα οι ξηροί καρποί έχουν την τιμητική τους άρα μπορούμε να το φτιάξουμε εμείς με τα αμύγδαλα και με ασπράδι αυγών. Ο μόνος βαθμός δυσκολίας είναι η συναρμολόγηση. Για όλα αυτά έχω δώσει συνταγές αλλά δεν θα σας παραπέμψω εκεί, θα σας τα ξαναδώσω αναλυτικά για να μη σας φάνει δύσκολη και να μην μπερδευτείτε.
 
 

Υλικά

Για το παντεσπάνι:
5 αυγά μετρίου μεγέθους
125 γρ. ζάχαρη
155 γρ. αλεύρι (κοσκινισμένο)
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού

Σιρόπι:
200 γρ. νερό
200 γρ. ζάχαρη
50 γρ. λικέρ πικραμύγδαλο (αμαρρέτο)

Κρέμα:
2 κούπες γάλα
200 γρ. ζάχαρη
5 κ.σ. κορν φλάουρ
3 κρόκοι αυγών + 1 μικρός
1 κλωναράκι βανίλιας (σποράκια άλλα και κλωναράκι)

Για σαντιγί:
500 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
40 γρ. άχνη ζάχαρη

Για άλειμμα:
100 γρ. μαρμελάδα βατόμουρο

Εκτέλεση

Κάνουμε το παντεσπάνι:
Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα μέχρι να αφρατέψει, να φουσκώσει μέχρι επάνω, να ασπρίσει και να γίνει σαν κρέμα. Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε λίγο λίγο από ψηλά το αλεύρι (να πέφτει σαν βροχή) στο μείγμα, ανακατεύοντας με κυκλικές απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, με μια σπάτουλα μαρίζ. Έτσι ομογενοποιούμε καλά.
Στρώνουμε σε ένα ταψί μια λαδόκολλα και βάζουμε επάνω ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. Αδειάζουμε εκεί το μείγμα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 35'-40'.
Αφήνουμε να κρυώσει και βγάζουμε το τσέρκι με ένα μαχαίρι. Τυλίγουμε με μεμβράνη το παντεσπάνι και το βάζουμε για μια νύχτα στο ψυγείο να τραβήξει καλά.

Για την κρέμα:
Βάζουμε τη μια κούπα γάλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια σε κατσαρόλα να βράσουν και στο άλλο ποτήρι γάλα που κρατήσαμε διαλύουμε το κορν φλάουρ. Μόλις το γάλα αρχίσει να φουσκώνει, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το γάλα με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε γρήγορα με σύρμα. Βγάζουμε το κλωναράκι και μόλις σφίξει ρίχνουμε τους κρόκους. Ανακατεύουμε γρήγορα να δέσει και να σφίξει καλά η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό, ανακατεύουμε να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα και την αδειάζουμε σε ένα ταψί. Την καλύπτουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε για 2 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο.
Έπειτα τη βγάζουμε, την αδειάζουμε στο μίξερ και τη χτυπάμε λίγο για να αφρατέψει και να μαλακώσει.

Βράζουμε το σιρόπι:
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα να βράσουν για 2'. Αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε το λικέρ.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σαντιγί και τη βάζουμε στο ψυγείο.

Συναρμολόγηση:
Κόβουμε το παντεσπάνι στη μέση, να γίνουν 2 δίσκοι, και με ένα πινέλο τα βρέχουμε με σιρόπι. Πρέπει να το τραβήξουν όλο. Βγάζουμε την κρέμα και βάζουμε μια παχιά στρώση στη μια φέτα. Καλύπτουμε με την δεύτερη. Παίρνουμε τη σαντιγί καλύπτουμε γύρω γύρω τον τούρτα και στην επιφάνεια αφήνουμε μια μεγάλη ποσότητα να δημιουργήσει καμπύλη άλλα ομοιόμορφη. Τη βάζουμε στο ψυγείο.
Φτιάχνουμε το μάρτζιπαν ή το παίρνουμε έτοιμο. Ρίχνουμε 4 σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και ζυμώνουμε να εξαπλωθεί παντού και να βαφεί όλο το μάρτζιπαν. Το ανοίγουμε φύλλο και το αλείφουμε με τη μαρμελάδα. Βγάζουμε την τούρτα και με προσοχή την καλύπτουμε με το φύλλο (η μαρμελάδα από την εσωτερική πλευρά). Με το χέρι μας τοποθετούμε όσο καλύτερα μπορούμε το φύλλο στην τούρτα, χωρίς να τη χαλάσουμε.
Φτιάχνουμε λίγο γλάσο με σοκολάτα ή με χρώματα ζαχαροπλαστικής, ζωγραφίζουμε επάνω στο φύλλο και κολλάμε ένα ζαχαρωτό τριαντάφυλλο. Η τούρτα είναι έτοιμη.
3 αστέρια από 23 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες