Αμυγδαλόπιτα 3 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
Αμυγδαλόπιτα
Ένα υπέροχο σιροπιαστό γλυκό, λίγο πιο ελαφρύ από την καρυδόπιτα. Τη συνταγή μου έδωσε η κουνιάδα μου η Δάφνη. Και εγώ έβαλα τη δική μου πινελιά και σας την παρουσιάζω.
 
 

Υλικά

8 αυγά(χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια)
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
500 γρ. αμύγδαλα τριμμένα αποφλοιωμένα
2 φλιτζάνια τσαγιού γαλέτα τριμμένη
1 φλιτζανάκι κονιάκ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ. γ. κανέλα
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 κλωναράκι βανίλια(Τα αρωματικά σποράκια του)
Για το σιρόπι:
3 κούπες νερό
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
4 κούπες ζάχαρη
χυμό 1/2 λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλα
Το κλωναράκι της βανίλιας που χρησιμοποιήσαμε
φλούδες από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το μπέικιν με τη γαλέτα. Χτυπάμε στο μίξερ σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα τους κρόκους με το 1 φλιτζάνι ζάχαρη, να αφρατέψουν, να γίνουν κρέμα και να φουσκώσουν πολύ.
Παράλληλα, ρίχνουμε λίγο, λίγο το κονιάκ. Να το απορροφήσει καλά. Σταματάμε το χτύπημα και αδειάζουμε το μίγμα σε ένα βαθύ μπολ. Καθαρίζουμε καλά τον κάδο του μίξερ και χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη, σε σφιχτή μαρέγκα, σε μέτρια ταχύτητα.
Ρίχνουμε στο μπολ την βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και το τριμμένο αμύγδαλο. Ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ, με απαλές κυκλικές κινήσεις, να μη χάσει τον όγκο του. Παίρνουμε την μαρέγκα και ρίχνουμε 1 μεγάλη δόση με την κουτάλα. Προσθέτουμε το ένα φλιτζάνι γαλέτα και ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω απαλά, για να μη χάσει τον όγκο της. Μόλις ενσωματωθεί, προσθέτουμε και άλλη μια δόση μαρέγκας και την υπόλοιπη γαλέτα. Συνεχίζουμε με τη μαρίζ το κυκλικό ανακάτεμα από κάτω προς τα πάνω. Βάζουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί κι αυτή δίχως να χάσει τον όγκο της. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 40-45 λεπτά. Πέντε λεπτά πριν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, και τα βράζουμε για 5'. Ξεφουρνίζουμε και σιροπιάζουμε. Καυτό το ένα ,καυτό το άλλο. Κρατάμε ελάχιστο σιρόπι και διαλύουμε λίγη μαρμελάδα πορτοκάλι ή βερίκοκο....
0 αστέρια από 3 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες