Γαρίδες gumbo 1 ψήφοι

Γαρίδες gumbo
 
 

Υλικά (4 μερίδες)


500 γρ ωμές αξεφλούδιστες γαρίδες
1 φλιτζάνι ρύζι με μακρύ σπόρο
4 κουταλιές λευκό αλεύρι
800 γρ μπάμιες από κονσέρβα κομμένες και στραγγισμένες
2 κουταλιές πολύ ελαφρό ελαιόλαδο με μια ιδέα σησαμέλαιο
180 τοματοπολτός ανάλατος από κονσέρβα
1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και κομμένο
3 μίσχοι σέλερι κομμένοι
2 πράσινες πιπεριές, ξεσποριασμένες και κομμένες
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και κομμένες
6 φλιτζάνια νερό
6 φούντες θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
1/2 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
Κομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και φρέσκος μαϊντανός για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

1. Ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τη φλέβα από τις γαρίδες, φυλάγοντας τα κελύφη. Κόβουμε τις γαρίδες σε τρία κομμάτια και τις βάζουμε στην άκρη.
2. Βάζουμε τα κελύφη σε μια μέτρια κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με 2 φλιτζάνια νερό. Να σιγοβράσει επί λίγα λεπτά. Στραγγίζουμε και φυλάμε το υγρό, για να βράσουμε το ρύζι.
3. Βράζουμε το ρύζι στο νερό από τις γαρίδες, μέχρι να απορροφηθεί ολόκληρο και το ρύζι έχει βράσει.
4. Βάζουμε το αλεύρι στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει ελαφρό σκούρο. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει (Το σημείο αυτό είναι κρίσιμο για να φτιαχτεί μια ωραία, ψηστερή γεύση και σκούρο χρώμα για το gumbo μας.
5. Βάζουμε τις στραγγισμένες μπάμιες σε ένα μεγάλο πλαστικό σάκο. Βάζουμε το αλεύρι που έχει κρυώσει. Κλείνουμε την κορυφή του σάκου και τον κινούμε ώσπου οι μπάμιες να καλυφθούν τελείως από το αλεύρι.
6. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά λάδι μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε τις αλευρωμένες μπάμιες από μισές κάθε φορά. Οι μπάμιες πρέπει να τηγανισθούν και να γίνουν τελείως καφέ. Συγκεντρώνουμε τις μπάμιες προς το ένα μέρος της κατσαρόλας.
7. Στο άλλο μέρος της κατσαρόλας, βάζουμε τον τοματοπολτό και μετά αφήνουμε να βράσει, ανακατεύοντας συχνά. Συνεχίζουμε το βράσιμο ώσπου ο τοματοπολτός να γίνει σκούρος καφέ. Αυτή είναι μια διεργασία καραμελοποίησης που ονομάζεται αντίδραση Maillard. Τώρα ανακατεύουμε τον τοματοπολτό με τις μπάμιες. Βάζουμε τις βρασμένες μπάμιες σε ένα πιάτο, ξύνοντας όλο το εύγευστο σκούρο κατάλοιπο του τηγανιού.
8. Βάζουμε το λάδι που εναπομένει στην ίδια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σέλερι, την πράσινη πιπεριά και το σκόρδο, ώστε να λιώσουν και να τηγανιστούν σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε ανακατεύοντας τις μπάμιες και συνεχίζουμε το τηγάνισμα σε δυνατή φωτιά.9. Ρίχνουμε 4 φλιτζάνια νερό, το θυμάρι, τα δαφνόφυλλα και το καγιέν. Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.10. Μόλις είναι έτοιμο για σερβίρισμα βάζουμε μέσα τις γαρίδες και ανακατεύουμε. Βράζουμε μόνο για 4 λεπτά. Οι γαρίδες δεν πρέπει να παραβράσουν.
11. Για το σερβίρισμα, βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ. Ρίχνουμε τα κομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια πάνω από το ρύζι και από πάνω το gumbo γαρίδας. Ρίχνουμε και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
0 αστέρια από 1 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες