Εμπαναδα γκαγεγκα με παστό μπακαλιάρο 7 ψήφοι

Εμπαναδα γκαγεγκα με παστό μπακαλιάρο
Ισπανική πίτα: Στους φούρνους και τα γκουρμέ μπακάλικα της Μαδρίτης θα δείτε να πουλιούνται
εμπανάδας με το κομμάτι. Πρόκειται για σκεπασμένες τάρτες με χοντρή κριτσανιστή κρούστα, που
δεν τρώγονται συνήθως στο δρόμο, όπως οι δικές μας τυρόπιτες, αλλά αντικαθιστούν το μεσημεριανό
ή βραδινό γεύμα στο σπίτι. ?λλωστε, τα τρίγωνα μεγάλα κομμάτια με βάση ζύμη που εύκολα θρυμματίζεται
δεν προσφέρονται για μεζέ στα όρθια. Η γέμιση της εμπανάδα μπορεί να περιέχει κιμά, ψάρι ή θαλασσινά,
πάντα ανακατεμένα με κρεμμύδι, ντομάτα και σοταρισμένες πιπεριές. Στη Νότια Αμερική, όπου το φαγητό
μετανάστεψε, οι εμπανάδας σχεδόν πάντα γίνονται με λουκάνικα και καυτερές πιπεριές, σε μεγάλο ταψί ή
και σαν μικρές ατομικές ημικυκλικές πίτες.
Οι εμπανάδας της Γαλικίας, της περιοχής που βρέχεται από τον Ατλαντικό, στα Βορειοδυτικά της χώρας,
πάνω από την Πορτογαλία, γίνονται σχεδόν πάντα με ψάρι και θαλασσινά: σαρδέλες, μύδια, χέλι, λευκός
φρέσκος τόνος ή εκλεκτός τόνος από κονσέρβα, αλλά και παστός μπακαλιάρος είναι η βάση της γέμισης.
Η εμπανάδα γκαγέγκα θεωρείται η πιο εκλεκτή της Ιβηρικής χερσονήσου. Αν μπορείτε να βρείτε χοιρινό λίπος,
φτιάξτε με αυτό την πολύ ενδιαφέρουσα ζύμη, που δεν διαφέρει πολύ από εκείνη που συνηθίζεται και στις
νόστιμες τόρτε, τις ιταλικές παραδοσιακές πίτες, που, όπως και οι ισπανικές, έχουν τις ρίζες τους στο
Μεσαίωνα.

 
 

Υλικά (6 μερίδες)


Για τη ζύμη:
1/4 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1/2 κουταλάκι μαγιά σε σκόνη
2,5 φλιτζάνι αλεύρι
Μια πρέζα αλάτι
100 γρ. χοιρινό λίπος
βούτυρο ή ελαιόλαδο (8 κοφτές κουταλιές)
1 αβγό
1/4 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί, παγωμένο

Για τη γέμιση:
1/2 κιλό παστός μπακαλιάρος, καλά ξαρμυρισμένος
2/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2-3 γλυκές κόκκινες πιπεριές, ψιλοκομμένες
1/2 κιλό ντομάτες, ψιλοκομμένες
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
1 αβγό, χτυπημένο με 3 κουταλιά σούπας γάλα

Εκτέλεση

Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι και το λίπος ή το Βούτυρο και δουλέψτε το μείγμα στο μίξερ ή με τα χέρια, τρίβοντάς το για να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέστε το αβγό και το κρασί και ζυμώστε να γίνει λεία ζύμη. Κάντε την μπάλα και αφήστε τη να μείνει τουλάχιστον 1/2 ώρα, να ανέβει. Ετοιμάστε τη γέμιση: Σοτάρετε τα κρεμμύδια στο λάδι. Προσθέστε τις πιπεριές, την ντομάτα και το στραγγισμένο και ψιλοκομμένο μπακαλιάρο. Βράστε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο:. Χωρίστε τη ζύμη στα δύο, με το ένα κομμάτι αρκετά μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίξτε φύλλο με το μεγάλο κομμάτι, καλύπτοντας τον πάτο και τα πλάγια του ταψιού. Αδειάστε μέσα τη γέμιση, καλύψτε με το άλλο φύλλο, τρυπώντας το με πιρούνι σε πολλές μεριές. Αλείψτε καλά με το αβγό και το γάλα κα ψήστε για περίπου 40-45 λεπτά να ροδίσει η ζύμη. Αφήστε 10 λεπτά και σερβίρετε την εμπανάδα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου. ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Αντί για μια πίτα, χωρίστε τη ζύμη σε 12...
2 αστέρια από 7 επισκέπτες

Σχετικές Συνταγές

Ανήκει στις κατηγορίες