Καρυδόπιτα (συνταγή ζαχαροπλαστείου) 33 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
Καρυδόπιτα (συνταγή ζαχαροπλαστείου)
Εδωσα μια υπέροχη κι άκρως παραδοσιακή καρυδόπιτα Πηλίου. Τώρα δίνω μια εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή ζαχαροπλαστείου, με αλεύρι. Γεύση και άρωμα ονειρικά.
 
 

Υλικά

6 μικρά αυγά
200 γρ. ζαχαρη
280 γρ. αλεύρι+ λίγο ακόμα για το ταψί
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο+ λίγο ακόμα για το ταψί
1 κ.γ. μπέικιν
2 κ.γ. κανέλα
1 κλωναράκι βανίλια (τα αρωματικά σποράκια του)
400 γρ. καρύδια τριμμένα στο μούλτι, να γίνουν σκόνη αλλά όχι πάστα

Σιρόπι:
600 γρ. ζαχαρη
500 γρ. νερό
70 γρ. γλυκόζη
2 ξυλάκια κανέλας
φλούδες απο 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια μεχρι να γίνουν μια αφράτη φουσκωμένη λευκή κρέμα. Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε λίγο, λίγο το αλευρι κοσκινισμένο με το μπέικιν και την κανέλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μαρίζ με απαλές κυκλικές κινήσεις απο κάτω προς τα πάνω. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα,προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο απαλά και τα καρύδια το ίδιο για να μην πέσουν απότομα και χάσει τον όγκο του το μείγμα. Ανακατεύουμε πάλι με τη μαρίζ μέχρι να ενσωματωθούν.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρόγγυλο ταψί διαμέτρου 23 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα (μπορούμε φυσικά σε άλλο μικρό τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψάκι).
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 1 ώρα. Περίπου 15'' πρίν το βγάλουμε απο το φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
Σιροπιάζουμε αμέσως τη ζεστή καρυδόπιτα με το ζεστό σιρόπι λίγο, λίγο για να προλαβαίνει να το απορροφάει. (θα απορροφηθεί όλο) Αφήνουμε να κρυώσει και το σερβίρουμε σκέτο ή με σαντιγί άγλυκη ή και παγωτό βανίλια.
3 αστέρια από 33 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες