Κιουνεφέ κανταΐφι 6 ψήφοι

Από ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ.
Κιουνεφέ κανταΐφι
Ένα νόστιμο σιροπιαστό γλυκό ιδανικό για τις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά και για όλες τις εποχές. Γλυκό χωρίς αυγά και γάλα.
 
 

Υλικά

500 γραμ. κανταΐφι
1 1/2 κιλό βούτυρο αγελαδινό
250 γραμ. καρύδια ελαφρώς αλεσμένα
50 γραμ. ζάχαρη άχνη

Για το σιρόπι:
2 λίτρα νερό
2 κιλά ζάχαρη
500 ml. γλυκόζη
1/2 φλιτζανάκι χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Θα χρησιμοποιήσετε ταψί στρόγγυλο διάμετρο 35 εκατοστών.

Παίρνετε το κανταΐφι τρίβοντας στα χέρια, έτσι ώστε να ανοίξει η τρίχα του και παίρνοντας ένα μαχαίρι το κόβετε σε μικρά κομμάτια.
Έπειτα λιώνετε το βούτυρο, ρίχνετε μέσα την άχνη μέχρι να γίνουν αλοιφή.
Αλείφετε εσωτερικά το ταψί με βούτυρο σε όλα τα σημεία πολύ καλά.
Τοποθετείτε την μισή ποσότητα κανταΐφι στο πάτο του ταψιού και από πάνω στρώνετε καλά τα καρύδια και από πάνω ξανά την υπόλοιπη ποσότητα κανταΐφι.
Αφού έχουμε τελειώσει παίρνετε μία λαμαρίνα μικρότερων διαστάσεων από το ταψί μας, καπακώνοντας και τοποθετώντας πάνω ένα βαρύ αντικείμενο έτσι ώστε να το πιέζει.
Το αφήνετε για 1 ώρα περίπου και έπειτα βάζετε το γλυκό σε προθερμασμένο και το ψήνετε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.

Για το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά.
Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνετε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύετε.
Έπειτα το βράζετε καλά μέχρι να δέσει.
Μόλις βγει το γλυκό μας το σιροπιάζετε με χλιαρό σιρόπι ρίχνοντάς το σιγά σιγά.
Περιμένετε να κρυώσει το γλυκό και ρίχνετε σε χλιαρή θερμοκρασία το σιρόπι μέσα στο ταψί.
Έπειτα περιμένετε για 1 περίπου ώρα μέχρι να ωριμάσει έτσι ώστε να είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
2 αστέρια από 6 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες