Κοτόπουλο dopiaza 2 ψήφοι

Από ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Κοτόπουλο dopiaza
Με μαστιγώματα κρεμμυδιών, η dopiaza παραμένει δημοφιλής από χρόνου αμνημονεύτου. Η προέλευση της λέξης είναι μάλλον ασαφής. Στη γλώσσα Hindi "Do" σημαίνει δυο και "piaz" είναι το κρεμμύδι, εξού και η λαϊκή πεποίθηση ότι η λέξη αναφέρεται στη χρήση διπλάσιας ποσότητας δυο διαφορετικών τύπων κρεμμυδιών. Όμως η dopiaza είναι στην ουσία μογγολικό πιάτο, και η ιστορία μας αφηγείται ότι ονομάστηκε έτσι από τον αυλικό του Αυτοκράτορα Ακμπάρ, τον Mullah Dopiaza. Για να ξεφλουδίσουμε εύκολα τα κρεμμύδια, απλά τα βουτάμε σε καυτό νερό για 2 λεπτά.
 
 

Υλικά (4)

3 κουταλιές φυτικό λάδι
8 μικρά κρεμμύδια κομμένα στη μέση
2 δαφνόφυλλα
8 πράσινες φλούδες καρδάμωμου
4 γαρύφαλλα
3 ξηρά κόκκινα τσίλι
8 μαύροι πιπερόσποροι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
1 φρέσκια ρίζα τζίντζερ, των 2.5 εκ. ψιλοκομμένη
1 κουταλάκι σπόροι κόλιαντρου τριμμένοι
1 κουταλάκι κύμινο τριμμένο
½ κουταλάκι σκόνη κουρκούμης
1 κουταλάκι σκόνη τσίλι
½ κουταλάκι αλάτι
4 ντομάτες ξεπετσιασμένες και ψιλοκομμένες
½ φλ. νερό
8 κομμάτια κοτόπουλο ξεπετσιασμένα
ρύζι απλό βρασμένο ή τσαπάτις (ινδικό ψωμί) για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

1. Σε ένα γουόκ ή καράχι ή μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και τηγανίζουμε τα μικρά μισά κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε και τα βάζουμε στην άκρη.
2. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και τηγανίζουμε τα δαφνόφυλλα, το καρδάμωμο, τα γαρύφαλλα, τα τσίλι και τους πιπερόσπορους για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο και το τζίντζερο και τα τηγανίζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αλάτι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το νερό στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να γίνει παχύρρευστη. Προσθέτουμε και τα κομμάτια του κοτόπουλου και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ακόμη.
3. Προσθέτουμε τα μικρά κρεμμύδια που φυλάξαμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμη ή μέχρι τι κοτόπουλο να μαλακώσει. Σερβίρουμε με απλό, βρασμένο ρύζι ή τσαπάτις.
3 αστέρια από 2 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες