Κριθαροτό με σκορπίνα 7 ψήφοι

Από ΓΙΩΡΓΟΣ Χ.
Κριθαροτό με σκορπίνα
Εύκολο, γρήγορο, υγιεινό και... μούρλια! Οπωσδήποτε σε κεραμικό σκεύος με καπάκι.
 
 

Υλικά (6 μερίδες)

2 κιλά σκόρπαινες και (προαιρετικά) 6-12 μέτριες γάμπαρες
1/2 φλιτζ. κριθαράκι χονδρό ( προτιμώ το ΜΙΣΚΟ)
30 γρ. αραβοσιτέλαιο
50 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
600-700 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
μισό ματσάκι μαϊντανό χοντροκομμένο
3-4 κλωνάρια σέλερυ κομμένο περίπου 4 εκ.
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κεφάλι σκόρδο ή το μισό ακαθάριστο (ολόκληρο)
3 μπαλίτσες μπαχάρι ή μια κανέλλα, κατά τη προτίμησή σας ή και τα δύο
αλάτι - πιπέρι λευκό

Εκτέλεση

Σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών τοποθετούμε τη κεραμική γάστρα με όλα τα υλικά μαζί με 2 ποτήρια νερό ζεστό, εκτός από το κριθαράκι, το ελαιόλαδο , το μπαχάρι-κανέλλα, και τις γάμπαρες. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 30 περίπου λεπτά για να βράσουν. Δοκιμάζουμε εάν τα ψάρια είναι έτοιμα, τα βγάζουμε με ένα τρυπητό και τα κρατάμε ζεστά, καθώς επίσης και το ολόκληρο σκόρδο.
Κατόπιν ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας συχνά και εάν χρειασθεί συμπληρώνουμε με νερό -πάντα καυτό- για περίπου 12-15 λεπτά και αφού δοκιμάσετε πόσο θέλετε βρασμένο το κριθαράκι. Σε κάθε περίπτωση όταν τελειώσει ο βρασμός βγάλτε το κεραμικό σκεύος από το φούρνο, ανακατέψτε για τελευταία φορά και σκεπάστε πάλι το σκεύος. Προσοχή όταν το βγάλετε από το φούρνο πρέπει να έχει αρκετά υγρά και το κριθαράκι να είναι aldende.
Αφήνετε 3-5 λεπτά να ηρεμήσει το φαγητό και σερβίρετε αμέσως σε ζεσταμένο πιάτο. Το κριθαράκι πρέπει να είναι ελαφρώς με υγρά.
Προσθέστε λίγο ή αρκετό χοντροκομμένο πιπέρι μαύρο . Ξεκοκαλίστε τη σκόρπαινα και προσθέστε τη μέσα στο κριθαροτο ή απολαύστε την ξεχωριστά με μπόλικο πιπέρι.
4 αστέρια από 7 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες