Παντ τάι (Ταϊλανδή) 16 ψήφοι

Παντ τάι (Ταϊλανδή)
 
 

Υλικά (4 μερίδες)

250 γρ. νουντλ ρυζιού πλάτους 3 χιλ.
Ζεστό νερό
250 γρ. γαρίδες, κοτόπουλο ή χοιρινό ή συνδυασμός όλων
1/4 φλιτζάνι σως ψαριού
1/4 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι λευκό ξύδι συν 2 κουταλιές
1 κουταλάκι πάπρικα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 φλιτζάνι φυτικό λάδι (ή περισσότερο)
1 σκελίδες σκόρδο κομμένο
2 αυγά
350 γρ. φύτρα σόγιας
καυτερά τσίλι τριμμένα
φιστίκια καβουρδισμένα ανάλατα και αλεσμένα
κομμάτια γλυκολέμονου

Εκτέλεση

1. Μουσκεύουμε τα νουντλ για 20-25 λεπτά σε αρκετό ζεστό νερό για να καλύπτει. Πρέπει να γίνουν εύκαμπτα και μαλακά,αλλά όχι τόσο ώστε να λιώνουν στα δάκτυλα. Μεταγενέστερο βράσιμο σε υγρό θα τα μαλακώσει κι άλλο. Τα στραγγίζουμε καλά σε τρυπητό, ενώ ετοιμάζουμε τα λοιπά συστατικά. Παραδοσιακά τα αφήνουμε ολόκληρα, μπορούμε όμως να τα κόψουμε σε μήκος 20 εκ. αν μας διευκολύνει στο τηγάνισμα.
2. Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφήνοντας τις ουρές, αν θέλουμε. Κόβουμε το κοτόπουλο και το χοιρινό σε λωρίδες πάχους 3 χιλ. και μήκους 3-5 εκ.
3. Αναμιγνύουμε τη σως ψαριού, τη ζάχαρη, το ξύδι και την πάπρικα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.Τα βάζουμε στην άκρη.
4. Κόβουμε τα κρεμμυδάκια, το λευκό και το πράσινο μέρος, διαγώνια σε μήκος 4 εκ. Τα βάζουμε στην άκρη.
5. Ζεσταίνουμε το γουόκ, βάζουμε λάδι και το γυρίζουμε σε όλη την επιφάνεια. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε-αναδεύοντας μέχρι να χρυσίσει ελαφρά. Προσθέτουμε το κρέας και μαγειρεύουμε-αναδεύοντας μέχρι οι γαρίδες να ροδίσουν. Αν χρησιμοποιούμε κοτόπουλο ή χοιρινό μαγειρεύουμε-αναδεύοντας μέχρι να φύγει το ροδαλό χρώμα τους.Προσθέτουμε τα νουντλ και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να καλυφθούν με το λάδι και να αναμιχθούν ομοιόμορφα με τα κρεατικά και το σκόρδο.
6. Προσθέτουμε το υγρό της παραγρ. 3 και αφήνουμε να πάρει γρήγορη βράση, διπλώνοντας απαλά τα νουντλ χωρίς να τα σπάσουμε.Μειώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και βράζουμε το μίγμα, ανακατεύοντας απαλά, μέχρι τα νουντλ να απορροφήσουν το μίγμα.
7. Σηκώνουμε απαλά τα νουντλ από τη μια μεριά του γουόκ. Χύνουμε λίγο λάδι πάνω στην πλευρά του γουόκ, μετά σπάζουμε το ένα αβγό και τα γλιστράμε μέσα στο λάδι. Σπάζουμε και τον κρόκο και σκεπάζουμε αμέσως τα νουντλ με το αβγό. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με την απέναντι μεριά με το άλλο αβγό. Αφήνουμε τα αβγά να μαγειρευτούν μόνα τους σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνουν και σχεδόν να στεγνώσουν. Προσθέτουμε επί πλέον λάδι, αν τα αβγά ή τα νουντλ κολλάνε στο γουόκ.
8. Μόλις τα αβγά γίνουν και σχεδόν στεγνώσουν, τα διπλώνουμε απαλά αλλά γρήγορα μέσα στα νουντλ. Μην σπάσετε τα νουντλ, που τώρα πια είναι μαλακά και εύθραυστα. Ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι να βάλουμε την κουτάλα κάτω από τα αβγά, να τα σηκώσουμε και να τα διπλώσουμε πάνω στο μίγμα. Συνεχίζουμε να σηκώνουμε και να διπλώνουμε,μέχρι τα αβγά να διασπαστούν καλά και να κατανεμηθούν ομοιόμορφα.9. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια (και τα φύτρα σόγια, αν θέλουμε) και ανακατεύουμε το όλο μίγμα απαλά και γρήγορα, προσέχοντας ακόμη να σπάσουμε τα νουντλ. Μαγειρεύουμε για περίπου 2 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.10. Παίρνουμε μια μεγάλη πιατέλα με απλωμένα τα φύτρα σόγιας (αν δεν τα έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει όπως παραπάνω). Απλώνουμε το Παντ Τάι από το γουόκ επάνω τους. Ρίχνουμε από πάνω καυτερά τσίλι τριμμένα μαζί με αλεσμένα φιστίκια και επίσης στίβουμε χυμό λάιμ από πάνω.Εναλλακτικά σερβίρουμε χωριστά τα τελευταία και ο καθένας βάζει ότι και όσο θέλει κατά τη γεύση του.
3 αστέρια από 16 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες