Πατατόπιτα παραδοσιακή 2 ψήφοι

Από ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Πατατόπιτα παραδοσιακή
 
 

Υλικά

Για τη γέμιση
3 μεγάλες πατάτες
3 αυγά
1/3 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
2/3 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι ή pecorino
λίγο ανθότυρο
1 κ. γ. δυόσμο
αλάτι , πιπέρι
Για το φύλλο
300 γρ. αλεύρι
λίγο χλιαρό νερό
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1 σφηνάκι ρακή
μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

Πλάθουμε τη ζύμη, και αφού δεν κολλάει στα χέρια μας, την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί. Ξεφλουδίζουμε και βράζουμε τις πατάτες. Τις λιώνουμε με ένα μεγάλο πιρούνι για να γίνουν πουρές. Σ? ένα μπολ αναμιγνύουμε το γάλα με το λάδι και κρατάμε λίγο στην άκρη. Σε μια λεκάνη, διαλύουμε το αλεύρι στο νερό και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (αυγά, τυρί τριμμένο, ανθότυρο, δυόσμο, μείγμα λάδι-γάλα, αλατοπίπερο) δουλεύοντας με το σύρμα. Προσθέτουμε το αποτέλεσμα που προκύπτει (χυλός) στον πουρέ. Ανακατεύουμε καλά να γίνει το μείγμα ενιαίο. Ανοίγουμε το ζυμάρι σε φύλλο. Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο λάδι και στρώνουμε το φύλλο αφήνοντας τις άκρες του να εξέχουν από το ταψί. Ρίχνουμε τη γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα. Ψήνουμε στους 180° C για μια ώρα περίπου έως ότου να ροδίσει καλά η πίτα μας.
20΄πριν ψηθεί τελείως περιχύνουμε με το γάλα και το λάδι που είχαμε κρατήσει και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για τον υπόλοιπο χρόνο που απομένει.
Σερβίρεται ζεστή.

2 αστέρια από 2 επισκέπτες