Πολέντα - εξευγενισμένος χυλός 172 ψήφοι

Πολέντα - εξευγενισμένος χυλός
Πολέντα, δηλαδή χυλό από βρασμένο καλαμποκίσιο σιμιγδάλι, δεν τρώνε μόνο οι Ιταλοί. Κι εμείς οι Ελληνες έχουμε πολλές εκδοχές του χυλού, που εμφανίζεται με διαφορετικά ονόματα: κατσαμάκι τον αποκαλούν οι Θεσσαλοί, χαβίτσι οι Πόντιοι, μπγκρντάνι οι Βλάχοι. Το μαγείρεμα του δεν διαφέρει πολύ από τόπο σε τόπο. Συνήθως χοντροκομμένο καλαμπόκι πασπαλίζεται σε νερό που χοχλάζει και σιγο-βράσει για περίπου μισή ώρα, ενώ χρειάζεται συνεχές ανακάτωμα, γιατί "πιάνει" στον πάτο της κατσαρόλας. Έπειτα του προσθέτουν βούτυρο, ελαιόλαδο, τυρί ή τρώνε το χυλό γλυκό, με μέλι ή ζάχαρη. Ο χυλός από καλαμπόκι ήταν βασική τροφή πολλών Ελλήνων στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, γι' αυτό και η γενιά αυτή μίσησε και ηθελημένα ξέχασε το φαγητό αυτό. 0μως στην Κέρκυρα και στα άλλα νησιά του Ιονίου η πουλέντα, όπως την αποκαλούν, δεν έπαψε ποτέ να συνοδεύει τα χειμωνιάτικα κρεατικά.
Οι Ιταλοί μαγειρεύουν την πολέντα στο ρθίολο, ένα κατσαρόλι από χαλκό αγάνωτο, με μακρύ χέρι. Ο καλαμποκένιος χυλός τους πρέπει να γίνει αρκετά πηχτός και χρειάζονται γερά μπράτσα για το παρατεταμένο ανακάτεμα. Έτσι, τα τελευταία χρόνια έχει επινοηθεί και ηλεκτρική κατσαρόλα για πολέντα, με περιστρεφόμενο αναδευτήρα, που ελευθερώνει τα χέρια τη νοικοκυρά. Η πολέντα σερβίρεται με εκατοντάδες τρόπους: παραδοσιακά, μόλις βράσει, την αδειάζουν σε ξύλο ή πιατέλα και από πάνω της βάζουν κρέατα, πουλερικά ή κυνήγι ραγού - μαγειρεμένα με κρασί σε πικάντικη σάλτσα. Αλλά μπορεί να τη βρείτε και απλώς ανακατεμένη με πιπεράτη γκοργκοντζόλα, ή με κάποιο άλλο τυρί, αλλά και με κάθε λογής σοταρισμένα χόρτα ή λαχανικά. Η αγαπημένη μου πολέντα είναι αυτή που παίρνει γεύση από ήμερα και άγρια μανιτάρια τηγανισμένα με σκόρδο και μπόλικο κόκκινο πιπέρι.

 
 

Υλικά (2-4 μερίδες)

2 φλιτζάνια καλαμπόκι για πολέντα (δείτε σημείωση)
6 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή γάλα
2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας ρίγανη
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή Βούτυρο
Μπόλικη σάλτσα από κρέας, κοτόπουλο ή διάφορα τηγανητά μανιτάρια με σκόρδο

Εκτέλεση

Σε ζωμό ή γάλα που κοχλάζει σε αντικολλητική κατσαρόλα πασπαλίστε λίγο λίγο το καλαμποκάλευρο, το αλάτι και τη ρίγανη. Ανακατώνετε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, για 20-30 λεπτά, μέχρι το μείγμα να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, ανακατώστε και αμέσως αδειάστε σε βρεγμένη γαβάθα και αφήστε την πολέντα να μείνει 5 λεπτά. Σερβίρετε αμέσως στη γαβάθα ή αναποδογυρίστε και βάλτε την πολέντα σε πιατέλα, κάντε της βαθούλωμα και βάλτε μέσα τη σάλτσα του φαγητού που θα σερβίρετε μαζί. Γρήγορη πολέντα στα μικροκύματα. Βάλτε 1 φλιτζάνι καλαμποκένιο σιμιγδάλι σε γαβάθα, με αλάτι και 3 φλιτζάνια κρύο ζωμό, ανακατώστε καλά, σκεπαστέ και αφήστε το στο φούρνο μικροκυμάτων 3 λεπτά. Βγάλτε το μείγμα και ανακατώστε καλά, ξαναβάλτε για 2 λεπτά, ανακατώστε ξανά, προσθέτοντας 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο ή βούτυρο και τη ρίγανη. Βάλτε για 3 λεπτά ακόμα ξεσκέπαστο το μείγμα στο φούρνο.

Καλαμποκένιος χυλός που θα σερβίρετε, όπως και τον πουρέ πατάτα, μαζί με κοκκινιστό κρέας ή κοτόπουλο, με σοταρισμένα μανιτάρια ή με τσιγαριστά χόρτα και λαχανικά.
3 αστέρια από 172 επισκέπτες

Σχετικές Συνταγές