Πασπαλάς Κέας 3 ψήφοι

Πασπαλάς Κέας
Η συντήρηση του χοιρινού κρέατος, είτε ως μπριζόλες με το κόκαλο είτε ως χονδροκομμένες λωρίδες παντσέτας, στο ίδιο του το λίπος (γλίνα) συνηθίζεται με μικρές παραλλαγές σε πολλά μέρη, από τη νότια Εύβοια ως τα Κυκλαδονήσια και από τη Ρούμελη μέχρι τη Μάνη. Από αυτό το συντηρημένο κρέας γίνεται ο πασπαλάς, το πιο χαρακτηριστικό πιάτο της Κέας.
 
 

Υλικά (4-6 μερίδες)

μισό κιλό συντηρημένο χοιρινό με το λίπος του, κομμένο σε μικρά κομμάτια
5 ώριμες ντομάτες μετρίου μεγέθους ψιλοκομμένες
5 μεγαλούτσικα αβγά ελαφρώς χτυπημένα
αλάτι, πιπέρι, λίγο μπαχάρι και λίγο θυμάρι ή θρούμπι
προαιρετικά λίγη ζάχαρη για να μετριάσει την οξύτητα της ντομάτας

Εκτέλεση

Βάζουμε τα κομμάτια του χοιρινού μαζί με το λίπος τους σε ζεσταμένο τηγάνι ώστε να λιώσει καλά το λίπος και να ροδίσει το κρέας. Όταν ροδίσει προσθέτουμε στο τηγάνι τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το αλατοπίπερο (και τη ζάχαρη) και βράζουμε σε μέτρια φωτιά περίπου επί 15 λεπτά ώστε οι ντομάτες να χάσουν τα υγρά τους και να δέσουν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα αβγά ανακατεύοντας ελαφρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο έως ότου γίνουν και τα αβγά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό σε πιατέλα και το πλάι αμπελοφάσουλα ή σαλάτα. Το παραδοσιακό μαύρο τζιώτικο κρασί θα το συνοδεύσει πάρα πολύ καλά.
3 αστέρια από 3 επισκέπτες

Σχετικές Συνταγές

Ανήκει στις κατηγορίες