Πασχαλινό μπαμπά με ρούμι 1 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
Πασχαλινό μπαμπά με ρούμι
Μια πεντανόστιμα δροσερή συνταγή, με άρωμα Πάσχα και τη δροσιά της φράουλας.
 
 

Υλικά

Για το Μπαμπά:
80 γρ. φρέσκο γάλα
5 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι) ή 10 γρ. νωπή θρυμματισμένη
5 γρ. αλάτι
2 κ.σ. ζάχαρη
2 αυγά
1 κρόκο αυγού
1/2 κ.γ. μαχλέπι
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
75 γρ. βούτυρο αγελαδινό + λιγο ακόμα για τη φόρμα
250 γρ. αλεύρι δυνατό + λίγο ακόμα για τη φόρμα
3 κ.σ. σταφίδες ξανθές

Για το σιρόπι:
500 γρ. νερό
350 γρ. ζάχαρη
150 γρ. λικερ μαστίχα
1 κ.γ. λεμόνι

Επάλειψη:
1/2 κούπα μαρμελάδα βερύκοκο
2 κ.σ. νερό

Για γαρνίρισμα
400 γρ. φράουλες
5 κ.σ. ζάχαρη
5 κ.σ. ρούμι ή κονιάκ

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, τα αυγά, τον κρόκο και το ξύσμα. Χτυπάμε με το σύρμα να διαλυθεί καλά η μαγιά. Ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε και το αλεύρι και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το εξάρτημα που λέγεται γάντζος, προσθέτοντας σταδιακά το λιωμένο βούτυρο. Όταν η ζύμη γίνει καρδαριστή και ξεκολλάει από τα τοιχώματα, ρίχνουμε τις σταφίδες και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα μέχρι να σκορπιστούν ομοιόμορφα στη ζύμη. Τη μεταφέρουμε σε βουτυρωμένο μπολ και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος με για μιάμιση ώρα να διογκωθεί. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για μπαμπά ή για κέικ, πάντως να έχει τρύπα στη μέση.
Αδειάζουμε εκεί το μείγμα του μπαμπά και το αφήνουμε για μισή ώρα ακόμα να διογκωθεί κι άλλο μέσα στη φόρμα. Το ψήνουμε στους170-180 βαθμούς σε συμβατικό φούρνο στη πρώτη σχάρα ,κάτω κάτω.
Το ξεφορμάρουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Σιρόπιασμα:
Σε ένα μεγάλο και λίγο βαθύ τηγάν, βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι και μόλις πάρει καλή βράση, σβήνουμε, προσθέτουμε το λικέρ. Τρυπάμε το μπαμπά στο κάτω μέρος και τον βάζουμε στο τηγάνι με το σιρόπι. Με μια κουτάλα παίρνουμε από το σιρόπι του τηγανιού και περιχύνουμε το μπαμπά. Όταν απορροφήσει το σιρόπι τον τοποθετούμε με προσοχή σε μια πιατέλα. Αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε ελαφρώς το νερό με τη μαρμελάδα να λιώσουν και αλείφουμε με αυτό, παντού το γλυκό μας. Το αφήνουμε στο ψυγείο και κάνουμε το γαρνίρισμα:

Γαρνίρισμα:
Πλένουμε, καλά και κόβουμε στα δύο τις φράουλες. Τις βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ρούμι. Τα ανακατεύουμε ,τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί η φράουλα. Όσο το αφήνουμε, τόσο καλύτερο γίνεται. Όταν είναι να σερβίρουμε, αδειάζουμε τις μαριναρισμένες φράουλες μαζί με τη σάλτσα τους, στη μέση του γλυκού, μέσα στην τρύπα
0 αστέρια από 1 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες