Ροξάκια 51 ψήφοι

Από ΚΑΤΙΑ Τ.
Ροξάκια
 
 

Υλικά

3 αυγά
25 γρ. μαγιά
1 φλιτζ. τσαγιού λάδι
αλεύρι όσο σηκώσει
2 ποτήρια γάλα χλιαρό
3 κ.γ. κακάο
1 κ.γ. κανέλα
1 φακελάκι γαρίφαλα κοπανισμένα
2 χούφτες καρύδια κοπανισμένα
1 κιλό ζάχαρη, 3 1/2 φλιτζ. νερό
1/2 λεμόνι (και η φλούδα του)

Εκτέλεση

1. Λιώνουμε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα σε μπολ. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στο γάλα. Προσθέτουμε το λάδι και το αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά.
2. Κόβουμε τη ζύμη στα τρία. Παίρνουμε το ένα κομμάτι το ανοίγουμε λίγο και ρίχνουμε το κακάο, την κανέλα, τα γαρίφαλα και τα καρύδια. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί και η ζύμη παίρνει ένα καφέ χρώμα.
3. Την κόβουμε και αυτή στα τρία .Κάθε κομμάτι το πλάθουμε μακρόστενο, σε σχήμα λουκάνικου, μισό μέτρο μάκρους περίπου.
4. Παίρνουμε την υπόλοιπη άσπρη ζύμη, τη ζυμώνουμε και την ξανακόβουμε σε τρία κομμάτια. Το κάθε κομμάτι το ανοίγουμε μακρόστενο, ώστε να μπορεί να τυλίγεται το κάθε λουκάνικο.
5. Αφού τυλίξουμε τα τρία λουκάνικα μέσα στα κομμάτια ζύμης, τα κόβουμε με το μαχαίρι κάθε δύο δάχτυλα και τα πατάμε με την παλάμη μας να γίνουν φαρδιά και λεπτά.
6. Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα ή βουτυρωμένο και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
7. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε 1 κιλό ζάχαρη με 3 και 1/2 φλιτζάνια νερό, το χυμό λεμονιού και την φλούδα του.
8. Μόλις δέσει το σιρόπι, βάζουμε τα ροξάκια, λίγα-λίγα μέσα (να είναι ζεστά) και όταν ποτιστούν, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
9. Όσο σιρόπι μείνει το περιχύνουμε πάνω τους.
3 αστέρια από 51 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες