Ριγκατόνι με μελιτζάνα, αγκινάρες και πιπεριές 1 ψήφοι

Ριγκατόνι με μελιτζάνα, αγκινάρες και πιπεριές
Η μελιτζάνα έχει μεγάλη ιστορία στη Σικελία, όπου λέγεται ότι υπάρχουν εκατοντάδες πιάτα με μελιτζάνες. Οι αγκινάρες
κι οι πιπεριές είναι εξίσου κοσμαγάπητες εκεί. Ένας μικρός κήπος με λαχανικά με το όνομα "urtu", προμηθεύει στο μάγειρα
τα συστατικά του.

 
 

Υλικά (4 μερίδες)


1 μελιτζάνα των 500 γρ, αξεφλούδιστη και κομμένη σε κύβους των 4 εκ.
2 κουταλάκια αλάτι
2 φλιτζ ελαιόλαδο
4 μεγάλα κρεμμυδάκια στιφάδου, καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά
1/2 φλιτζ ελιές μαύρες από άλμη, ξεσποριασμένες και κομμένες
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 μεγάλες αγκινάρες με κομμένους τους μίσχους
8 250 γρ ριγκατόνι ή άλλο ζυμαρικό με σωληνοειδές σχήμα

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 205οC. Ανακατεύουμε τη μελιτζάνα με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Μεταφέρουμε τη μελιτζάνα πάνω σε χαρτί κουζίνας και την αφήνουμε να στραγγίξει για 30 λεπτά και μετά τη στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
2. Ζεσταίνουμε το λάδι πάνω σε μια βαριά μέτρια κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά στους 180οC. Βάζουμε κατά παρτίδες τα κομμάτια της μελιτζάνας στο λάδι και τα τηγανίζουμε, μέχρι να χρυσίσουν, γυρίζοντάς τα πού και πού, περίπου για 6 λεπτά ανά παρτίδα. Με τρυπητό πιρούνι, τα μεταφέρουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας. Φυλάμε 5 κουταλιές από το τηγανόλαδο της μελιτζάνας. Ανακατεύουμε τα κρεμμυδάκια στιφάδου και ολόκληρη την πιπεριά με 3 κουταλιές από το τηγανόλαδο σε ένα μεγάλο ταψί. Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια, γυρίζοντάς τα πού και πού, περίπου για 25 λεπτά. Βάζουμε τη μελιτζάνα και τα κρεμμυδάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Συνεχίζουμε το ψήσιμο της πιπεριάς μέχρι να μαυρίσει το δέρμα της, περίπου για 10 λεπτά. Την τυλίγουμε σε μια πλαστική σακούλα και την αφήνουμε να μείνει για 10 λεπτά. Την ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τον πυρήνα και τους σπόρους και την κόβουμε κατά μήκος σε λεπτές λωρίδες, τις οποίες μετά κόβουμε στα δυο. Προσθέτουμε τις λωρίδες της πιπεριάς, τις ελιές και...
3. Βράζουμε τις αγκινάρες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας πού και πού, περίπου για 40 λεπτά. Με μια λαβίδα τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Αφαιρούμε τα φύλλα τους και κρατάμε τις καρδιές, που τις κόβουμε σε κομμάτια των 10 χιλ. και τις αναμιγνύουμε με τα λοιπά λαχανικά (Αυτό μπορεί να γίνει και μέχρι 2 ώρες πριν, οπότε τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.)
4. Βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό και το επαναφέρουμε στην κατσαρόλα του. Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και τις υπόλοιπες 2 κουταλιές τηγανόλαδο και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι το μίγμα να ζεσταθεί. Βάζουμε αλατοπίπερο. Σερβίρουμε σε ζεσταμένα πιάτα.
0 αστέρια από 1 επισκέπτες