Σουηδική τούρτα princesstorte ( της πριγκίπισσας) 17 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
Σουηδική τούρτα princesstorte ( της πριγκίπισσας)
'Εδωσα ήδη μια συνταγή για την Σουηδική Τούρτα της πριγκίπισσας, με σιροπιασμένο όμως παντεσπάνι με ξύσμα πορτοκαλιού και λικέρ πικραμύγδαλο. Θα δώσω την αυθεντική που έχει ένα βαθμό δυσκολίας ως προς το παντεσπάνι γιατί χρειάζεται και η προσθήκη αμυγδαλόσκονης που δυσκολεύει λίγο το παντεσπάνι στη διόγκωσή του. Συνεπώς δεν σιροπιάζεται αυτό το παντεσπάνι αλλά και δεν χρειάζεται η προσθήκη λικέρ πικραμύγδαλου γιατί μπαίνει η αμυγδαλόσκονη στο παντεσπάνι. Αντικαθιστά μια μικρή ποσότητα του αλεύρου όπως και στις αμυγδαλόταρτες.
 
 

Υλικά

Για το παντεσπάνι:
125 γρ. αλεύρι
125 γρ. ζάχαρη
50 γρ. αμυγδαλόσκονη
5 αυγά μετρίου μεγέθους

Για την κρέμα:
300 γρ. γάλα
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200 γρ. ζάχαρη
4 κ.σ. κορν φλάουρ
3 κρόκοι αυγών + 1 μικρό
1 κλωναράκι βανίλια (τα σποράκια μαζί και το κλωναράκι)

Για το μάρτζιπαν:
250 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα
250 γρ. άχνη ζάχαρη
60 γρ. ασπράδι αυγού
Χτυπημένα όλα στο μούλτι μέχρι να γίνουν 1 μείγμα υπόλευκο που να μπορεί να ανοίγεται φύλλο και γίνονται και τέλεια σοκολατάκια.

Για τη σαντιγί:
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
20 γρ. άχνη ζάχαρη

Πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
1 ζαχαρωτό τριαντάφυλλο ρόζ ή κόκκινο.

10 γρ. μαρμελάδα βατόμουρο

Εκτέλεση

Παντεσπάνι:
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν, να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε κοσκινισμένο το αλεύρι από ψηλά, να πέφτει σαν βροχή, ανακατεύοντας με μια μαρίζ, απαλά, κυκλικά από κάτω προς τα πάνω. Με τον ίδιο τρόπο ενσωματώνουμε και την αμυγδαλόσκονη.
Σε ένα ταψί με λαδόκολλα, βάζουμε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκατοστών και αδειάζουμε το μείγμα. Το στρώνουμε ελαφρώς και το ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 35-40 λεπτά. Το ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Όταν κρυώσει καλά και σφίξει, το βγάζουμε από το τσέρκι με ένα μαχαίρι.

Κρέμα:
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος με το γάλα και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα να βράσουν. Σε ένα μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τους κρόκους να γίνουν σαν κρέμα. Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα της κατσαρόλας, αδειάζουμε το μισό μέσα στο μπολ με το μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα όλο στην κατσαρόλα. Αφαιρούμε το κλωναράκι. Ανακατεύουμε συνέχεια με ένα σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα και να σφίξει καλά. Ρίχνουμε μια κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα ταψάκι, καλύπτουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Για να τη χρησιμοποιήσουμε, τη μαλακώνουμε για λίγο στο μίξερ.

Αφού κάνουμε το μάρτζιπαν, κρατάμε λίγο στην άκρη γιατί θα μας χρειαστεί και άσπρο, και στο υπόλοιπο βάζουμε 3-4 σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και ζυμώνουμε μέχρι να βαφτεί όλο το ζυμαράκι. Ανοίγουμε φύλλο και το αλείφουμε με τη μαρμελάδα.

Κόβουμε το παντεσπάνι στη μέση να γίνουν 2 φέτες. Στη μία βάζουμε μια μεγάλη ποσότητα κρέμας και καλύπτουμε με την άλλη. Με μια παλέτα στρώνουμε σαντιγί γύρω, γύρω της τούρτας και βάζουμε την περισσότερη στην επιφάνειά της. Να δημιουργηθεί μια κοιλιά ομοιόμορφη όμως. Καλύπτουμε την τούρτα με το φύλλο μάρτζιπαν (η μαρμελάδα εσωτερικά) και με το χέρι απαλά εφαρμόζουμε το φύλλο στην τούρτα να είναι παντού ομοιόμορφο.
Παίρνουμε το μάρτζιπαν που αφήσαμε άχρωμο και το κάνουμε λεπτές λωρίδες τις οποίες σουρώνουμε να γίνουν σαν πιέτες. Με αυτές στολίζουμε γύρω γύρω την τούρτα στη βάση της. Από το πράσινο μάρτζιπαν κόβουμε φυλλαράκια με κουπατ ή τα σχηματίζουμε εμείς. Τα βάζουμε λίγο στα πλάγια της τούρτας και εκεί κολλάμε το τριαντάφυλλο. Αν πάλι θέλουμε κάνουμε λίγο γλάσο με πράσινο χρώμα και με ένα χωνάκι από λαδόκολλα, κάνουμε το κλαράκι. Ρίχνουμε και από πάνω σαν βροχή λίγη χοντρή ζάχαρη και είναι έτοιμη.
3 αστέρια από 17 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες