Σαλάτα σήζαρ 15 ψήφοι

Σαλάτα σήζαρ
Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ωμό κρόκο αβγού (όπως π.χ. όταν πρόκειται για εγκύους, μικρά παιδιά ή άτομα με επισφαλή υγεία), τον αντικαθιστούμε με μια κουταλιά κοινή μαγιονέζα από βάζο. Τα κρουτόν είναι καλό να γίνονται ακριβώς πριν το σερβίρισμα κατά το δυνατόν.
 
 

Υλικά (4-6 μερίδες)

ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΤΟΝ:
2 κουταλιές βούτυρο ανάλατο λιωμένο
2 κουταλιές ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1 καρβέλι ιταλικό ψωμί των 250-300 γρ., μόνο η ψίχα,
κομμένη σε κομμάτια των 2 εκ.
1 κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
1/2 κουταλάκι πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ:
2 σκελίδες σκόρδο
4 φιλέτα αντσούγας
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
1 κουταλιά χυμός λεμονιού φρεσκοστιμμένος
1 κουταλάκι Γούστερ σως
1/2 κουταλάκι μουστάρδα Ντιζόν
1 μεγάλος κρόκος αβγού
1/3 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κεφάλια μαρούλι των 300 γρ., μόνο τα εσωτερικά φύλλα, πλυμένα και στεγνωμένα
1 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα ή ρομάνο ή 75 γρ. "ξυρισμένο"

Εκτέλεση

1. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 230°. Αναμιγνύουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τους κύβους του ψωμιού και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι καγιέν και μαύρο πιπέρι μέχρι να καλυφθούν ομοιόμορφα. Απλώνουμε το ψωμί σε μια στρώση σε ένα ταψί διαστάσεων 28x45 εκ. Ψήνουμε μέχρι τα κρουτόν να χρυσίσουν, περίπου για 10 λεπτά. Τα βάζουμε στην άκρη.
2. Βάζουμε το σκόρδο, τα φιλέτα αντσούγας και αλάτι σε ένα μεγάλο ξύλινο μπολ σαλάτας. Με δυο πιρούνια λιώνουμε το σκόρδο και την αντσούγα σε μια πάστα.
3. Με ένα πιρούνι αναμιγνύουμε κτυπώντας το πιπέρι, το χυμό λεμονιού, τη Γούστερ σως, τη μουστάρδα και τον κρόκο αβγού.
4. Πάλι με το πιρούνι ρίχνουμε κτυπώντας το ελαιόλαδο.
5. Κόβουμε τα φύλλα του μαρουλιού σε κομμάτια των 3-4 εκ. Προσθέτουμε τα κρουτόν, το μαρούλι και το τυρί στο μπολ και ανακατεύουμε καλά. Αν θέλουμε ρίχνουμε περισσότερο τριμμένο τυρί από πάνω. Σερβίρουμε αμέσως.
3 αστέρια από 15 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες