Σαρλότ με σου προφιτερόλ 4 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
Σαρλότ με σου προφιτερόλ
Ένα εύκολο και σχετικά εντυπωσιακό γλυκό που όμως θα ενθουσιάσει. Μια τούρτα μπαβαρουάζ με σουδάκια με σος σοκολάτας.
 
 

Υλικά

125 γρ. γάλα
125 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200 γρ. επιπλέον κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή
3 κρόκοι αυγών
9 γρ. ζελατίνη
125 γρ. ζαχαρη
1 κλωναράκι βανίλια (σποράκια και το κλωναράκι)

30 σουδάκια (έχω δώσει συνταγές)
1/2 δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής (έχω δώσει συνταγή)
Για τη σός:
125 γρ, κουβερτούρα 55% κακάο
125 γρ. κρέμα γάλακτος

Για στόλισμα κερασάκια γλυκό κουταλιού.

Εκτέλεση

Βάζουμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό να μουλιάσουν. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα με τα 125 γρ. κρέμα γάλακτος και τη βανίλια (σποράκια και κλωναράκι). Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε ελαφρώς με το σύρμα. Αδειάζουμε στο μείγμα των κρόκων λίγο από το μείγμα της κατσαρόλας, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το ομογενοποιημένο μείγμα στην κατσαρόλα.
Βάζουμε μέτρια θερμοκρασία στην εστία και βάζουμε την κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει η κρέμα και να φτάσει τους 84-85 βαθμούς, όχι παραπάνω γιατί θα ψηθεί το αυγό. Χρησιμοποιούμε θερμόμετρο ειδικό, αλλιώς βουτάμε την κουτάλα και στη ράχη της σέρνουμε το δάχτυλό μας. Πρέπει να ανοίξει ένας δρόμος που δεν κλείνει κι αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα για να μην κόψει το αυγό.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ περνώντας το από σουρωτήρι. Στραγγίζουμε τις ζελατίνες και τις ρίχνουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Όταν το μείγμα φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, χτυπάμε τα 200 γρ. κρέμα γάλακτος σε παχύρευστη μορφή και τα ενσωματώνουμε, να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αν έχουμε φόρμα για σαρλοτ χρησιμοποιούμε αυτήν, αν όχι σε ένα μπολ μισού κιλού ή μπολ μισού κιλού από γιαούρτι, απλώνουμε μεμβράνη και αδειάζουμε μέσα την κρέμα. Την αφήνουμε στο ψυγείο για 6 ώρες να παγώσει.

Για τη σος:
Βγάζουμε τη στερεοποιημένη κρέμα από το ψυγείο, αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και αφαιρούμε τη μεμβράνη. Χτυπάμε σε σαντιγί 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά με 5 γρ. ζάχαρη άχνη. Με τη σαντιγί γεμίζουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με οδοντωτό κορνέ και καλύπτουμε την στερεοποιημένη κρέμα με ροζέτες. Βάζουμε τη σαρλότ στο ψυγείο. Τρυπάμε τον πάτο από τα σουδάκια και τα γεμίζουμε ελαφρώς με κρέμα ζαχαροπλαστικής (με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής). Να μη βαραίνουν πολύ γιατί δεν θα κολλήσουν στην τούρτα.

Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί και πριν αρχίσει να φουσκώνει, περιχύνουμε την σοκολάτα στο μπολ. Χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ να κάνουμε μια παχύρευστη γυαλιστερή σος. Την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και βουτάμε τα σουδάκια. Βγάζουμε τη σαρλότ από το ψυγείο και κολλάμε τα σουδάκια. Ανάμεσα βάζουμε κεράσια κομμένα στη μέση.
2 αστέρια από 4 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες