Σπαγγετίνι αματριτσιάνα 11 ψήφοι

Σπαγγετίνι αματριτσιάνα
Τυπικό φαγητό για τις τρατορίες της Ρώμης. Το όνομα προέρχεται από την Amatrice, μια μικρή πόλη ανατολικά της Ρώμης, κοντά στο σύνορο ανάμεσα σε Abruzzo και Umbria. Πολλές περιοχές ερίζουν για την πατρότητά του, πράγμα που αποδεικνύει πόσο δημοφιλές είναι. Οι καυτερές νιφάδες πιπεριού είναι ιδιαίτερα σημαντικές, όμως ο καθένας μπορεί προφανώς να ρυθμίζει πόσο καυτερό το αντέχει. Για λόγους αυθεντικότητας αναφέρουμε ότι πριν από 50 χρόνια το πιάτο φτιάχνονταν με πανσέτα, όπως και με μπέικον, σήμερα όμως ως λίπος χρησιμοποιείται συνήθως ελαιόλαδο. Χρησιμοποιούμε φρέσκο βασιλικό όταν είναι η εποχή του, αλλιώς φρέσκο μαϊντανό.
 
 

Υλικά (4 μερίδες)

500 γρ. σπαγγετίνι
2 κουταλάκια σκόρδο ψιλοκομμένο
5 φέτες μπέικον ή πανσέτα (περίπου 120 γρ.) κομμένη σε κύβους
1,5 κουταλιά ελαιόλαδο
2 κουταλιές φρέσκος βασιλικός ή μαϊντανός κομμένος
2 κονσέρβες των 400 γρ. ντοματάκια
2/3 φλιτζ. τυρί παρμεζάνα φρεσκοτριμμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
νιφάδες κόκκινου και πράσινου πιπεριού κατά τη γεύση
αλάτι

Εκτέλεση

1. Βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό.
2. Στο μεταξύ σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε το μπέικον ή την πανσέτα με το λάδι. Μόλις αρχίσει να τσιτσιρίζει σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά.
3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις καυτερές νιφάδες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες με το χυμό τους στη σάλτσα και τις σπάζουμε με ένα ξύλινο κουτάλι. Προσθέτουμε το βασιλικό. Σιγοβράζουμε για 8 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να γίνει πηχτή και παχύρρευστη. Βάζουμε αλάτι κατά τη γεύση.
4. Σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος αναμιγνύουμε το σάλτσα με το καυτό ζυμαρικό και μετά με το τυρί.
5. Σερβίρουμε αμέσως με επί πλέον τυρί στο τραπέζι.
3 αστέρια από 11 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες