Φριτάτα με πράσα μανιτάρια και μπέικον 4 ψήφοι

Φριτάτα με πράσα μανιτάρια και μπέικον
Αντί για πράσα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα άγρια ή ήμερα χόρτα, ανθάκια από μπρόκολο, κολοκυθάκια, φρέσκα κουκιά ή φασολάκια, καρότα ή συνδυασμούς από τα λαχανικά αυτά.

 
 

Υλικά (4-6 μερίδες)

3 πράσα κομμένα σε μήκη του 1 εκ.
4 κουταλιές ελαιόλαδο
150 γρ. μπέικον κομμένο σε λωρίδες
2 φλιτζάνια μανιτάρια κομμένα σε μικρές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
αλάτι
λίγο μοσχοκάρυδο
2/3 φλιτζάνι φέτα τριμμένη (προαιρετικό)
μπόλικο μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
6 αβγά ελαφρά χτυπημένα
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

1. Ζεματίζουμε τα πράσα για 4 λεπτά σε αλατισμένο νερό, τα βγάζουμε με τρυπητό κουτάλι και τα στεγνώνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας.
2. Σε ένα μεγάλο βαρύ και βαθύ τηγάνι (χωρίς ξύλινη ή πλαστική λαβή, ώστε να μπαίνει στο φούρνο) ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το μπέικον για 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα πράσα, τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν, τα βγάζουμε με τρυπητό κουτάλι και τα στραγγίζουμε.
3. Στο λίπος που απέμεινε σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να ψηθούν, για 6 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας, μέχρι να ευωδιάσει. Επαναφέρουμε τα πράσα και το μπέικον στο τηγάνι, ρίχνουμε αλάτι και μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε ανακατεύοντας τη φέτα, αν χρησιμοποιούμε. Ρίχνουμε μπόλικο πιπέρι και περιχύνουμε με τα αβγά ανακινώντας για να πάνε παντού και στον πάτο του τηγανιού. Βάζουμε να ψηθεί η φριτάτα για 4-5 λεπτά.
4. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το γκριλ. Βάζουμε από κάτω τη φριτάτα ώστε να ψηθεί και η άνω επιφάνειά της (δεν την αφήνουμε να κοκκινίσει, ίσα-ίσα να πήξουν τα αβγά.) Τη βγάζουμε από το γκριλ, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τη σερβίρουμε πασπαλισμένη με μαϊντανό.
3 αστέρια από 4 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες