Ψαρί σούπα με κρουτόν aioli 2 ψήφοι

Ψαρί σούπα με κρουτόν aioli
 
 

Υλικά (6-8 μερίδες)

5 πράσα (μόνο τα λευκά και πρασινωπά μέρη), κομμένα σε φέτες
3 καρότα κομμένα σε φέτες των 12 χιλ.
1 βολβός φινόκιο κομμένος σε φέτες των 12 χιλ.
3 κρεμμυδάκια στιφάδου κομμένα
5 μεγάλες σκελίδες σκόρδο κομμένες
3 ντοματάκια χοντροκομμένα
2 κουταλιές ντοματοπολτός
1/2 κουταλιά ξηρό θυμάρι
1/4 κουταλάκι ίνες σαφράν
1 1/2 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
5 φλιτζάνια (ή περισσότερο) ζωμός κοτόπουλου μπορεί και από κονσέρβα
1,5 κιλό ανάμικτα φιλέτα ψαριών κομμένα σε φέτες των 5 εκ.
1 μπαγκέτα γαλλικό ψωμί κομμένη σε φέτες πάχους του 1 εκ. φρυγανισμένες
μαϊντανός κομμένος

Για Aioli:
1 φλιτζάνι μαγιονέζα
2,5 κουταλάκια μουστάρδα Ντιζόν
2,5 κουταλάκια κόκκινο ξύδι
2,5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 κουταλάκι καυτερή σάλτσα πιπεριού
6 κουταλιές ελαιόλαδο

Εκτέλεση

1. Αναμιγνύουμε και κτυπάμε τα συστατικά για το Aioli μαζί με 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα μικρό μπολ. Βάζουμε αλατοπίπερο. (Το Aioli μπορεί να φτιαχτεί και από την προηγούμενη και να φυλαχθεί σκεπασμένο στο ψυγείο.)
2. Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές λάδι σε μια μεγάλη βαριά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα πράσα, τα καρότα, το φινόκιο και τα κρεμμυδάκια στιφάδου και σοτάρουμε μέχρι να γίνουν σκούρα χρυσά, περίπου για 15 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Βάζουμε ανακατεύοντας τις ντομάτες, το ντοματοπολτό, το θυμάρι και το σαφράν. Προσθέτουμε το κρασί και βράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου και αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά ώστε να αναμιχθούν οι γεύσεις. Προσθέτουμε τα ψάρια και σιγοβράζουμε μέχρι να γίνουν, περίπου για 5 λεπτά. Το κρυώνουμε ελαφρά..
3. Δουλεύοντας λίγη-λίγη, λιώνουμε τη σούπα στο μπλέντερ. Με τον ίδιο τρόπο περνάμε τη σούπα από ένα χοντρό κόσκινο τοποθετημένο πάνω σε ένα μεγάλο μπολ, πιέζοντας δυνατά, ώστε να περάσουν όσα περισσότερα στερεά κομμάτια γίνεται. Επαναφέρουμε τη σούπα στην κατσαρόλα. Βάζουμε αλατοπίπερο. (μπορεί να φτιαχτεί και από την προηγούμενη και να φυλαχθεί σκεπασμένη στο ψυγείο.)
4. Απλώνουμε αρκετό aioli για να καλύψουμε κάθε φρυγανιά. Αφήνουμε τη σούπα να πάρει βράση, αραιώνοντάς την με περισσότερο ζωμό κοτόπουλου, αν χρειάζεται. Βάζουμε τη σούπα σε μπολ. Βάζουμε πάνω σε κάθε μπολ από 2 φρυγανιές. Ρίχνουμε μαϊντανό και σερβίρουμε.
2 αστέρια από 2 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες