Ψαρόσουπα Λιβόρνου 3 ψήφοι

Ψαρόσουπα Λιβόρνου
 
 

Υλικά (6 μερίδες)


750 γρ. διάφορα ψάρια ανάμικτα
300 γρ. χταποδάκι και καλαμαράκια
1 κρεμμύδι μέτριο
1 καρότο
1 μίσχος σέλερι
1λίτρο ζωμός ψαριού
1 κουταλιά μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 ολόκληρη καυτερή πιπεριά
3 σκελίδες σκόρδο
100 ml παρθένο ελαιόλαδο
1 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί
450 γρ. ώριμες τομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
αλάτι και πιπέρι
8 μεγάλες γαρίδες
300 γρ. μακαρονάκι κοφτό ή κριθαράκι,

Εκτέλεση

1. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα ψαρικά. Κόβουμε τα κεφάλια των μεγάλων, αλλά αφήνουμε τα μικρά ολόκληρα. Κόβουμε το χταπόδι και τα καλαμάρια σε μέτρια κομμάτια.
2. Ανακατεύουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλερι, το μαϊντανό, την καυτερή πιπεριά και 2 σκελίδες σκόρδο. Βάζουμε το μίγμα αυτό σε μια κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο και το σοτάρουμε, ώσπου τα κρεμμύδια να ροδίσουν και τα λαχανικά να μαλακώσουν.
3. Προσθέτουμε τα καλαμάρια και το χταπόδι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ρίχνοντας περιστασιακά λευκό κρασί. Όταν εξατμιστεί το κρασί, βάζουμε τις τομάτες. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι κατά τη γεύση τελειώνοντας το βράσιμο του χταποδιού και των καλαμαριών, που θα χρειαστούν περίπου 45 λεπτά για να μαλακώσουν (τα δοκιμάζουμε με το πιρούνι). Μετά τα περνάμε σε μια άλλη κατσαρόλα και τα βάζουμε στην άκρη.
4. Προσθέτουμε το μισό ζωμό ψαριού, όλα τα μικρά ψάρια, τα κεφάλια από τα μεγάλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά, ανακατεύοντας πού και πού προσεκτικά , ώστε να μη θρυμματισθούν τα ψάρια, και ρίχνοντας περισσότερο ζωμό, όσο χρειάζεται. Το περνάμε από κόσκινο. Επαναφέρουμε το στραγγισμένο ζωμό στην κατσαρόλα (αν ο ζωμός είναι πολύ πηχτός, βάζουμε περισσότερο ζωμό ψαριού). Κόβουμε τα φιλέτα από τα υπόλοιπα ψάρια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τις γαρίδες. Τα βράζουμε για λίγα λεπτά, ρίχνοντας περισσότερο ζωμό ψαριού, αν χρειάζεται. Τότε βάζουμε το χταπόδι, τα καλαμάρια και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως.
0 αστέρια από 3 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες