Μυρωδάτα σταφιδόψωμα 5 ψήφοι

Από ΜΑΡΙΑ ΚΟΝΤ.
Μυρωδάτα σταφιδόψωμα
Ακόμη και στη νηστεία έχουμε την ανάγκη μιας γλυκιάς γεύσης. Τα μυρωδάτα σταφιδόψωμα μπορούν να συνοδεύσουν το πρωινό μας αλλά και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας την ανάγκη μας για κάτι γλυκό.
 
 

Υλικά (30 κομμάτια περίπου)

600 γρ. αλεύρι τύπου 70%
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
1,5 κουταλιά κανέλα
2 κουταλιές μαργαρίνη
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη (150 γρ.)
30 γρ. νωπή μαγιά
3/4 φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλιές ελαιόλαδο
3/4 - 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
σουσάμι
1 φλιτζάνι σταφίδες

Εκτέλεση

Σε λεκάνη τρίβουμε τον κύβο της μαγιάς, ρίχνουμε το μισό από το χλιαρό νερό της συνταγής,(προσοχή να μην καίει),και 1 κουταλίτσα ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα. Αφήνουμε να γίνει η μαγιά σε ζεστό μέρος. Ετοιμάζουμε όλα τα άλλα υλικά που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Τη μαργαρίνη την ανακατεύουμε με το λάδι να γίνουν ένα.

Όταν είναι έτοιμη η μαγιά ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά εκτός από τις σταφίδες και το σουσάμι. Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη μας να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης. Σηκώνουμε τη ζύμη και αλείφουμε τη λεκάνη μας εσωτερικά με λάδι. Ξανατοποθετούμε μέσα τη ζύμη και σκεπάζουμε με πετσέτα. Στρώνουμε στη σχάρα του φούρνου μια πετσέτα για να μην ζεσταθεί πολύ ο πάτος της λεκάνης και χαλάσει η ζύμη.

Τοποθετούμε μέσα στο φούρνο ένα μπολάκι όχι πλαστικό με βραστό νερό. Ανάβουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς και τοποθετούμε πάνω στην πετσέτα τη λεκάνη με τη ζύμη. Η ζύμη μας είναι έτοιμη όταν διπλασιαστεί σε όγκο. Τότε την βγάζουμε από τη λεκάνη στον πάγκο μας και με τα χέρια την ανοίγουμε και ρίχνουμε τις σταφίδες. Κλείνουμε τις άκρες της ζύμης, σκεπάζοντας τις σταφίδες και ζυμώνουμε καλά να πάνε παντού. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια.

Παίρνουμε 1-1 μπαλάκι και με τα δάχτυλα το δουλεύουμε να κλειστούν οι σταφίδες μέσα. Το βουτάμε στο σουσάμι από την πάνω πλευρά και τοποθετούμε την κάτω πλευρά του που είναι το κλείσιμό της ζύμης σε λαδωμένη λαμαρίνα. Αφήνουμε σκεπασμένα να φουσκώσουν και ψήνουμε στους 160 C αέρα για 30 περίπου λεπτά.
3 αστέρια από 5 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες