Χοιρινό με κουνουπίδι 16 ψήφοι

Χοιρινό με κουνουπίδι
Κατά το Larousse Gastronomique, το κουνουπίδι προέρχεται από την Ανατολή και είναι γνωστό στην Ιταλία από τον 16ο αιώνα. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι στην Κίνα λέγεται ότι το κουνουπίδι έχει ευρωπαϊκή προέλευση και εισήχθη στην Κίνα κατά τον 17ο αιώνα! Ίσως ο Μάρκο Πόλο να έχει κάποια σχέση με τη σύγχυση αυτή. Σε κάθε περίπτωση το κουνουπίδι ως λαχανικό χαίρει μεγάλης υπόληψης στην Κίνα, όπου καλλιεργείται ευρύτατα, σε αντίθεση με την πορφυρή του ποικιλία, το μπρόκολο, που είναι λιγότερο δημοφιλές.
 
 

Υλικά (2-4 μερίδες)

1 μέτριο κουνουπίδι φρέσκο με τα φύλλα του
375 γρ. άπαχο χοιρινό
3 κουταλιές λάδι
1 κουταλάκι αλάτι
3 κουταλιές σόγια σος
2,5 κουταλάκια ζάχαρη
3 κουταλάκια κορνφλάουρ διαλυμένο σε 1/2 φλιτζ. κρύο νερό
1 λίτρο ζωμός λαχανικών από 2 κύβους

Εκτέλεση

1. Πλένουμε το κουνουπίδι κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και το κόβουμε σε ανθάκια με μέρος του μίσχου. Το στεγνώνουμε και το αναμιγνύουμε με αλατοπίπερο.
2. Κόβουμε το χοιρινό σε λεπτές φέτες (βλ. σημ.) και το μαρινάρουμε σε μίγμα από σόγια σος, ζάχαρη και το κορνφλάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό.
3. Ζεσταίνουμε περίπου 3 κουταλιές λάδι σε μια πλατιά κατσαρόλα καυτή ή γουόκ και τηγανίζουμε-αναδεύοντας το κουνουπίδι με το αλάτι για περίπου 4-5 λεπτά. Όταν καψαλιστεί αρκετά και απορροφήσει το λάδι, προσθέτουμε το ζωμό και το αφήνουμε να βράσει καλά για 10-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κουνουπίδι. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε το κουνουπίδι, το βάζουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και το διατηρούμε ζεστό.
4. Σε ένα τηγάνι ή γουόκ (ή και στο ίδιο σκεύος, αφού το πλύνουμε και το σκουπίσουμε), ζεσταίνουμε περισσότερο λάδι και τηγανίζουμε-αναδεύοντας το χοιρινό για 5-6 λεπτά περίπου ή μέχρι να γίνει. Το ρίχνουμε πάνω στο κουνουπίδι και σερβίρουμε.

Σημ. Βάζουμε το άπαχο κομμάτι κρέας στην κατάψυξη για ½ ώρα περίπου, για να σφίξει και μετά να κόβεται εύκολα με κοφτερό μαχαίρι σαν σαλάμι.
4 αστέρια από 16 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες