Σπιτικη μαρμελάδα κυδώνι 2 ψήφοι

Από ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Σπιτικη μαρμελάδα κυδώνι
Εκτός από γλυκό του κουταλιού και σε μαρμελάδα.
 
 

Υλικά

1.000 - 1.100 γρ. κυδώνια
700 γρ. νερό
1 κιλό ζάχαρη
90 γρ. χυμός λεμονιού
1 κλωναράκι βανίλιας ή 1 βανίλια στικ

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα κυδώνια. Αφαιρούμε τα κουκούτσια μαζί με το χονδρό μέρος της σάρκας, τα τοποθετούμε μέσα σε ένα τουλπάνι και τα δένουμε. Κόβουμε τα κυδώνια σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με το νερό και το δεμένο τουλπάνι. Τα βράζουμε για 30-40 λεπτά περίπου έως ότου μαλακώσουν τα κυδώνια. Με ένα πιρούνι ή με το ειδικό μηχάνημα που χρησιμοποιούμε για τον πουρέ, πολτοποιούμε τα κυδώνια μέσα στο ίδιο το νερό τους και στη συνέχεια στύβουμε μέσα στα λιωμένα κυδώνια το τουλπάνι για να βγάλουμε το χυμό (πετάμε το στυμμένο τουλπάνι).
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λεμόνι και κλωναράκι βανίλιας που έχουμε σχίσει κάθετα στη μέση με ένα μαχαίρι ώστε οι σπόροι του να πέσουν μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά.
Κατά διαστήματα ανακατεύουμε για να μην «πιάσει» το κυδώνι στον πάτο της κατσαρόλας και βράζουμε για 30 με 40 λεπτά περίπου έως ότου πάρει ωραίο χρώμα και δέσει η μαρμελάδα. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, βάζοντας και ένα κομμάτι από το κλωναράκι βανίλιας.
3 αστέρια από 2 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες