Μπραντάδα μπακαλιάρου 7 ψήφοι

Μπραντάδα μπακαλιάρου
Η μπραντάδα είναι μια καθαρά γαλλική σπεσιαλιτέ από λιωμένο αλμυρό μπακαλιάρο, συζητείται όμως αν πρέπει να μπαίνει και πατάτα. Οι παραδοσιακοί επιμένουν ότι ο αλμυρός μπακαλιάρος από μόνος του επαρκεί για να δημιουργήσει την λεπτή υφή, για την οποία το ντιπ είναι περίφημο. Άλλοι ειδικοί της γαλλικής κουζίνας απολαμβάνουν τη διάσταση που δίνει η πατάτα και τη ρίχνουν άφοβα στο μίγμα. Η παρούσα μετάξινη εκδοχή σερβίρεται στη Μασαλία.
 
 

Υλικά (8 μερίδες)

200 γρ. αλμυρός μπακαλιάρος καλά ξεπλυμένος
2 μεγάλες πατάτες ξεφλουδισμένες, βρασμένες και λιωμένες χωρίς άλλο συστατικό
1 φλιτζ. παχιά κρέμα
5 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
1 δαφνόφυλλο
¼ κουταλάκι θυμάρι τριμμένο
1/8 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλο
¼ φλιτζ. ελαιόλαδο υπερπαρθένο
1/8 κουταλάκι λευκό πιπέρι
αλάτι κατά τη γεύση

Εκτέλεση

1. Μουσκεύουμε τον μπακαλιάρο σε ένα μεγάλο μπολ με νερό, το οποίο αλλάζουμε δυο φορές την ημέρα.
2. Σε μια μικρή κατσαρόλα, σιγοβράζουμε την κρέμα, το σκόρδο, το δαφνόφυλλο και το γαρύφαλο για 6-8 λεπτά, μέχρι το σκόρδο μόλις να μαλακώσει. Αφαιρούμε το δαφνόφυλλο από την κρέμα και το πετάμε. Περνάμε την κρέμα από το μπλέντερ μέχρι το σκόρδο να λιώσει τελείως.
3. Στραγγίζουμε τον μπακαλιάρο και πετάμε το νερό του.
4. Σε άλλη κατσαρόλα, σκεπάζουμε τον μπακαλιάρο με νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει(*). Στραγγίζουμε τον μπακαλιάρο και τον βάζουμε, μαζί με την κρέμα σκόρδου και τον πουρέ πατάτας σε ένα ηλεκτρικό μίξερ και αναμιγνύουμε στη χαμηλή ταχύτητα για 2 λεπτά, μέχρι τα συστατικά να αναμιχθούν καλά. Συνεχίζουμε για ½ λεπτό ακόμη, προσθέτοντας το λάδι σε αργό ρεύμα. Βάζουμε αλατοπίπερο και σερβίρουμε.

(*) Προσέχουμε ώστε ο μπακαλιάρος μόλις να σιγοβράσει. Αν βράσει κανονικά, θα γίνει σκληρός και ακατάλληλος για το ντιπ.
3 αστέρια από 7 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες