Μόλις μαγειρεύτηκαν

Νέες Συνταγές

Αμυγδαλόσκονη - Το φίνο τραγανό αλεύρι

Η αμυγδαλόσκονη δεν είναι τίποτα παραπάνω παρά αμύγδαλα που αλέθονται μέχρι να γίνουν πολύ λεπτή σκόνη. Οι χρήσεις της στη μαγειρική είναι περιορισμένες, χρησιμοποιείται κυρίως ως υλικό για πανάρισμα, άλλα στη ζαχαροπλαστική είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα υλικά. Παραδείγματα γνωστών γλυκών με αμυγδαλόσκονη είναι τα Μακαρόν, Οι Εργολάβοι, τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά η Αυστριακή τάρτα Linzer torte, η Ισπανική Πίτα του Βασιλιά, η τούρτα Κέικ Caprese, η Σουηδική Princesstarta καθώς επίσης και η τούρτα Νόνα της Ιταλίας και άλλα πολλά. Χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε έλαιο (55%) τα γλυκά αυτά έχουν μια χαρακτηριστική υφή. Μαλακή και υγρή στο εσωτερικό, αλλά τραγανή στο εξωτερικό.

Η αμυδαλόσκονη στα γλυκά συνήθως παίζει το ρόλο του αλεύρου. Κάποιες φορές πάλι συμπληρώνει ποσότητα αλεύρου και κάποιες άλλες το υποκαθιστά πλήρως. Αν μας αρέσουν τα γλυκά με αμυγδαλόσκονη, μπορούμε να δοκιμάσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε και στα κέικ μας αντικαθιστώντας τη μισή ποσότητα του αλεύρου. Το γλυκό μας θα γίνει πιο τραγανό άλλα ίσως να μη φουσκώσει το ίδιο. Θα πρέπει να φροντίσουμε να αλέσουμε καλά τα αμύγδαλα. Στο μούλτι βάζουμε μόνο 1 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα και τα αλέθουμε μέχρι να γίνει σκόνη. Είναι φυσικό να αποβάλλει μια ποσότητα λαδιού. Οπότε προσθέτουμε μια κουταλιά σούπας κορν φλάουρ ή άχνης ώστε να απορροφήσει το λάδι και να μείνει μια φίνα πούδρα.

Στην αγορά υπάρχει χύμα αμυγδαλόσκονη σε μαγαζιά με πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής και όχι σε μαγαζιά με ξηρούς καρπούς. Η προέλευσή της είναι Αμερικανική ή Ισπανική, Ελληνική δεν υπάρχει. Συσκευασμένη βρίσκουμε σπάνια και συνήθως σε μεγάλα σούπερ μάρκετς. Οι τιμές κυμαίνονται αρκετά, γεγονός άξιον απορίας που εξηγείται -όχι επιβεβαιωμένα- ότι παράγεται από αμύγδαλα που έχει αφαιρεθεί το έλαιό με εκχύλιση ώστε αυτό να χρησιμοποιηθεί από βιομηχανίες καλλυντικών. Η διαδικασία αυτή ρίχνει το κόστος του αμυγδάλου, καθιστώντας τη συγκεκριμένη σκόνη ένα πολύ οικονομικό υποπροϊόν με ανεπαίσθητη διαφορά στη γεύση.

Από τις βασικότερες παρασκευές της αμυγδαλόσκονης, είναι το μάρτζιπαν. Πρόκειται για την αμυγδαλόπαστα. Μια μαλακή πάστα από αλεσμένο αμύγδαλο, ασπράδι αυγού και ζάχαρη. Η περιεκτικότητά της σε αμύγδαλο καθορίζεται από τις χρήσεις της. Για παράδειγμα, η αμυγδαλόπαστα που προορίζεται να γεμίσει σοκολατάκια, έχει 50% αμύγδαλο ενώ αν χρησιμοποιηθεί σε ντεκόρ ή ως επικάλυψη, περιέχει 30% αμύγδαλο. Παλαιότερα η παρασκευή του μάρτζιπαν, απαιτούσε μεγάλους κυλίνδρους μέσα από τους οποίους περνούσαν τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη και το ασπράδι και έτσι δημιουργούσαν την πάστα. Τώρα με το μπλέντερ, είναι πολύ εύκολο να το φτιάξουμε κι εμείς στο σπίτι. Μάρτζιπαν μπορούμε να κάνουμε είτε με αμυγδαλόσκονη, είτε με ολόκληρα αμύγδαλα. Η παρασκευή της πάστας με αμυγδαλόσκονη όμως είναι πολύ πιο εύκολη.

Εδώ μπορείτε να βρείτε συνταγή για αμυγδαλόπαστα (Marzipan)

Πηγή: Ανδρέας Α.

ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Ια 01-01-1753 00:00:00

γεια σας, ψαχνω αλλα δεν βρεισκω, μποριτε να μου πιται που θα μπορουσα να το αγορασω; εβχαριστω πολυ....

Πείτε μας τη γνώμη σας, κάντε μια πρόταση ή απλά ρωτήστε! Για κάθε σχόλιο σας θα κερδίσετε και 20 βαθμούς!!!!!!

Όνομα 
e-mail 
Σχόλιο 


 

Οι νέες συνταγές στο email σας
 
 
 


Πρόσφατα σχόλια