Μόλις μαγειρεύτηκαν

Νέες Συνταγές

Η ιστορία των μακαρονιών

Από τα αρχεία ιταλικών μουσείων προκύπτει ότι τα μακαρόνια ήταν συνηθισμένη τροφή στη Ρώμη του 13ου αιώνα, είναι όμως μάλλον βέβαιο ότι ήταν γνωστά από πολύ πιο πριν. Αναφέρεται ότι ο Μάρκο Πόλο, μαζί με τα μπαχαρικά του, έφερε από την Κίνα το 1295 και τα νουντλ (noodles). Έτσι για πολλούς αιώνες συνεχίζεται η αντιδικία, ως προς το αν η Κίνα ή η Ιταλία γέννησε τα μακαρόνια.

Ο γενικός όρος «pasta» αποτελεί το βασικό ιταλικό όρο για κάθε ζύμη που γίνεται από αλεύρι και νερό και στη συνέχεια απλώνεται σε λεπτό φύλλο, κόβεται σε διάφορα σχήματα και ξηραίνεται προσεκτικά για να διατηρηθεί για κάποιο διάστημα. Τα καλύτερα ζυμαρικά γίνονται από σκληρό (durum) σιτάρι, που παράγεται στην Ιταλία, τη Βόρεια Αμερική, τη Ρωσία και τον Καναδά.

Η προσθήκη σπανακιού, ντομάτας κ.ά. παράγει πράσινα, κόκκινα κτλ. έγχρωμα μακαρόνια, που χρησιμοποιούνται σε αντίστοιχες συνταγές. Οι Ιταλοί έχουν ανυψώσει την pasta στο επίπεδο της αμβροσίας ή της θείας τροφής και το απαράμιλλο ταλέντο τους στη χρήση χορταρικών και μυρωδικών μετατρέπει ακόμη και τα απλούστερα πιάτα σε γευσιγνωστικά αριστουργήματα.

Στην Ιταλία χρησιμοποιούνται διαφορετικές μορφές από pasta για κάθε ημέρα του χρόνου. Στον πλούσιο ιταλικό Βορρά η μορφή τους είναι επίπεδες νούγιες με αβγά, ενώ στο φτωχό Νότο συνήθως δεν χρησιμοποιούνται αβγά και οι μορφές είναι σωληνοειδείς. Εναλλακτικά και κατά κανόνα, στην ίδια συνταγή σάλτσας μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες μορφές ζυμαρικών.

Σχετικά με την εΕπιλογή του κατάλληλου ζυμαρικού ο χρησιμοποιούμενος τύπος ζυμαρικού και η αντίστοιχη σάλτσα συμπληρώνουν ο ένας την άλλη και η σωστή επιλογή έχει μεγάλη σημασία. Τα λεπτά ντελικάτα ζυμαρικά, όπως τα μαλλιά αγγέλου ή τα ψιλά σπαγγέτι, πρέπει να σερβίρονται με ελαφρές, λεπτόρρευστες σάλτσες. Πιο χοντρά σχήματα, όπως τα φετουτσίνια, αποδίδουν καλά με πιο παχιές σάλτσες. Ζυμαρικά με τρύπες ή ανοίγματα, όπως τα ριγκατόνι ή οι πέννες, είναι τέλεια για σάλτσες που περιέχουν κομμάτια από κρέας ή ψαρικό. Παρακάτω δίνεται ένας ενδεικτικός κατάλογος από τύπους ζυμαρικών, που μπορούν να χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, ο ένας αντί του άλλου:

— σπαγγέτι, σπαγγετίνι, λιγκουΐνια, φιδές ή μαλλιά αγγέλου
— μαλλιά αγγέλου, φιδές ή φιδελίνια
— γυριστό μακαρόνι, μικρά ή μέτρια κοχύλια, τροχοί
— ροδέλες, βίδες ή σπείρες
— ριγκατόνια, πεταλούδες ή πέννες
— μέτριες, πλατιές ή πολύ πλατιές ταλιατέλες με αυγά (χυλοπίτες)
— μακαρονάκι, γράμματα ή ντιταλίνια.

Ορίστε και μερικές νόστιμες συνταγές με ζυμαρικά.

Πηγή: Ωραίαι μακαρονάδαι με ψαρικά - Στέφανος Παϊπέτης

ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Πείτε μας τη γνώμη σας, κάντε μια πρόταση ή απλά ρωτήστε! Για κάθε σχόλιο σας θα κερδίσετε και 20 βαθμούς!!!!!!

Όνομα 
e-mail 
Σχόλιο 


 

Οι νέες συνταγές στο email σας
 
 
 


Πρόσφατα σχόλια