Μόλις μαγειρεύτηκαν

Νέες Συνταγές

Πώς μαγειρεύουμε το ψάρι

Το ψάρι μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Έχει φυσική τρυφερότητα, επειδή έχει πολύ λιγότερο συνεκτικό ιστό από όσο το κρέας, ενώ υπάρχουν και ψάρια χωρίς κόκκαλα, μόνο με χόνδρο, όπως π.χ. ο καρχαρίας και το σκυλόψαρο. Το μαγείρεμα αναδεικνύει και ενισχύει τη γεύση του και βελτιώνει την υφή, αρκεί να μην παραγίνει.

Τα ψάρια διακρίνονται σε άπαχα και λιπαρά, πράγμα που καθορίζει και τον καταλληλότερο τρόπο μαγειρέματος. Όμως ακόμη και τα λεγόμενα παχιά ψάρια έχουν λιγότερο λίπος από πολλά κρέατα, ενώ τα έλαια τύπου ω-3, που περιέχουν, χρεώνονται με πολύ χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Τα ψάρια χωρίς λέπια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και όχι απλά εμφανές λίπος (τα λεγόμενα «μπλε ψάρια», σκουμπρί, ξιφίας, τόνος, παλαμίδα). Στη σχάρα ή στο φούρνο ή πάνω σε ξύλινο δίσκο ψήνονται τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και τα ψάρια του γλυκού νερού, ενώ στον ατμό μαγειρεύονται ή ποσάρονται τα άπαχα ψάρια, όπως γλώσσα, πέστροφα, βακαλάος, λυθρίνι, ξιφίας και πέρκα του γλυκού νερού. Τόσο τα άπαχα όσο και τα λιπαρά ψάρια τηγανίζονται μέσα σε τηγάνι ή βαθιά κατσαρόλα.

Ο φούρνος μικροκυμάτων και η σχάρα είναι επίσης θαυμάσιοι τρόποι μαγειρέματος του ψαριού. Τα μικροκύματα δίνουν ιδιαίτερη λεπτότητα στο ντελικάτο κρέας, ενώ η σχάρα δίνει σπουδαία γεύση, ακόμη και στο άπαχο ψάρι, με τη σωστή σος για το ψήσιμο.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο, το ψάρι δεν πρέπει να μαγειρεύεται υπερβολικά, επειδή ξηραίνεται και χάνει τη γεύση του. Παραδοσιακά αυτό αποφεύγεται με τη βοήθεια ενός θερμόμετρου, που πρέπει να δείχνει 70°C. Πολλές συνταγές προδιαγράφουν «μέχρι να τρίβεται εύκολα», δηλ. τραβάμε ελαφρά από την άκρη ένα κομ-ματάκι μαγειρεμένο ψάρι με την άκρη ενός πιρουνιού και βλέπουμε αν διαχωρίζεται σε μικρά, σαφώς ξεχωρισμένα κομμάτια.

Πηγή: Ωραίαι μακαρονάδαι με ψαρικά - Στέφανος Παϊπέτης

ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
katerina 11-07-2011 19:13:19

Για να καταλάβοθμε ότι είναι ψημένο το ψάρι,εκτός του ότι πρέπει να διαχωρίζεται σε κοματάκια πρέπει να ξεκολλάει το κρέας κ από την ραχοκοκκαλιά αν δεν κάνω λάθος!!!!

Πείτε μας τη γνώμη σας, κάντε μια πρόταση ή απλά ρωτήστε! Για κάθε σχόλιο σας θα κερδίσετε και 20 βαθμούς!!!!!!

Όνομα 
e-mail 
Σχόλιο 


 

Οι νέες συνταγές στο email σας
 
 
 


Πρόσφατα σχόλια