Μόλις μαγειρεύτηκαν

Νέες Συνταγές

Πως στρώνουμε το γιορτινό τραπέζι

 

Πρώτο και σημαντικότερο σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι το τραπεζομάντιλο, το οποίο φυσικά πρέπει να είναι πεντακάθαρο και πολύ καλά σιδερωμένο. Συνήθως σε επίσημα γεύματα, όπως αυτό της πρωτοχρονιάς ταιριάζει το ολόλευκο. καλό είναι να καλύπτει ολόκληρο το τραπέζι μας και να περισσεύει στις άκρες.
Στη συνέχεια τοποθετούμε τα πιάτα, το ένα πάνω στο άλλο για το κάθε άτομο, μπροστά από κάθε κάθισμα. Κάτω-κάτω βάζουμε ένα ριχό μεγάλο για το κυρίως πιάτο, από πάνω ένα μικρότερο για το ορεκτικο και πάνω πάνω ένα μικρό βαθύ εάν το μενού μας περιλαμβάνει σούπα. Τα πιατάκια για το επιδόρπιο σερβίρονται όταν είναι η ώρα να χρησιμοποιηθούν.
Σειρά τώρα έχει το στήσιμο των μαχαιροπίρουνων. Αριστερά από το πιάτο μπαίνουν τα πιρούνια, με τη σειρά που θα χρησιμοποιηθούν, από έξω προς τα μέσα (από αριστερά προς δεξιά). Στη δεξιά πλευρά τοποθετούμε τα μαχαίρια με τη κοφτερή μεριά τους προς τα αριστερά. Το κουτάλι για τη σούπα (εάν υπάρχει) τοποθετείται στη πλευρά που είναι και τα μαχαίρια αλλά λίγο πιο δεξιά από αυτά. Για το επιδόρπιο βάζουμε κουταλάκι και πηρουνάκι ακριβώς πάνω από το πιάτο, οριζόντια με το κουτάλι να δείχνει δεξιά και το πιρούνι αριστερά.

Οι πετσέτες πρέπει να είναι υφασμάτινες και τοποθετούνται μέσα στα πιάτα, εκός και αν υπάρχει σούπα, οπότε μπαίνουν αριστερά, κάτω από τα πηρούνια ή διπλωμένες με σχέδιο στα ποτήρια του νερού.

Στο τέλος τοποθετούμε τα ποτήρια, πάνω και δεξιά από τα πιάτα μας, πρώτο του νερού και λίγο δεξιότερα του κρασιού.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται να δώσουμε και στη διακόσμηση έτσι ώστε να είναι εντυπωσιακή και να δίνει ευχάριστη νότα στο τραπέζι μας αλλα να προσέξουμε να υπάρχει αρκετός χώρος για τις πιατέλες μας. Υπάρχουν πολές διακοσμητικές ιδέες ανάλογα την περίσταση και την εποχή. Για την Πρωτοχρονιά μπορούμε να βάλουμε δύο κόκκινες χοντρές κορδέλες κατά μήκος του τραπεζιού και στη μέση μια πιατέλα με κουκουνάρια, ρόδια και ένα ωραίο χοντρό κερί.

 

ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
evangelia 02-01-2014 09:32:45

kali xronia se olus & panta igia!! evangelia

maria kiosse 01-01-2014 11:11:39

εξαιρετικη η προταση σας για τη διακοσμηση του πρωτοχρονιατικου τραπεζιου οπως και οι οδηγιες για το στρωσιμο του. Καλη Χρονια.

ΕΛΠΙΔΑ ΓΚΟΥΝΤΡΑ  31-12-2013 20:57:59

ΦΑΝΤΑΣΤΚΟ ΤΕΛΕΙΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΣΤΡΩΝΩ ...................

Πείτε μας τη γνώμη σας, κάντε μια πρόταση ή απλά ρωτήστε! Για κάθε σχόλιο σας θα κερδίσετε και 20 βαθμούς!!!!!!

Όνομα 
e-mail 
Σχόλιο 


 

Οι νέες συνταγές στο email σας
 
 
 


Πρόσφατα σχόλια