Το γνήσιο πολίτικο εκμέκ

Κανονική Εμφάνιση
Υλικά
21 γρ. νωπή μαγιά
250 γρ. αλεύρι δυνατό
60 γρ. βούτυρο βουβαλίσιο λιωμένο
60 γρ. ζάχαρη
80 γρ. γιαούρτι αγελαδινό
1/4 κουτάλι γλυκού αλάτι
1/4 κουτάλι γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
1/4 κουτάλι γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
1 αυγό

Για το σιρόπι:
750 γρ ζάχαρη
550 γρ. νερό
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό με λίγο αλεύρι ώστε να γίνει χυλός και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες για μισή ώρα περίπου.
Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης δηλ. ζάχαρη, βούτυρο, γιαούρτι, αυγό, αλάτι, μαστίχα, μαχλέπι αλεύρι μαζί με τη μαγιά στο ζυμωτήριο και ζυμώνουμε με το γάντζο ζυμώματος ώσπου να γίνει μια ζύμη Λεία και μαλακή. Αν δεν έχουμε μεγάλο μίξερ, ζυμώνουμε με το χέρι σε λεκάνη, απλά χρειάζεται πολύ ζύμωμα για να έχουμε μια λεία μαλακή ζύμη που αν θα την κόψουμε, θα πρέπει να μην υπάρχουν τρύπες. Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Σκεπάζουμε με νάιλον για να μην ξεραθεί και από πάνω μια κουβέρτα και το αφήνουμε για περίπου 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Βουτυρώνουμε καλά είτε 2 ταψιά στρογγυλά 24 εκατοστών, είτε ένα ταψί 34 εκατοστών και αφού ανοίξουμε τη ζύμη στο επιθυμητό μέγεθος τη στρώνουμε ομοιόμορφα στο ή στα ταψάκια. Την αφήνουμε να φουσκώσει περίπου για μια ώρα σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος. Τα ψήνουμε για 20 λεπτά στους 160 βαθμούς με αέρα και στη συνεχεία τα αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα του φούρνου και τα αφήνουμε για 30 λεπτά στους 120 βαθμούς με αέρα να στεγνώσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνεχεία τα ξαναβάζουμε στα ταψιά. Κάνουμε τρύπες με μια οδοντογλυφίδα ανά 2 εκατοστά στην επιφάνεια του εκμέκ.
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά και το ρίχνουμε κουταλιά, κουταλιά στο κρύο εκμέκ. Όταν απορροφήσει το σιρόπι και κρυώσει το σερβίρουμε σκέτο ή με παγωτό καϊμάκι

Μια πρόταση από το https://www.yumyum.gr

Copyright - yumyum.gr