Κριθαράκι στο φούρνο με γαρίδες, σάλτσα ντομάτας, ελιές και φέτα

Κανονική Εμφάνιση
Υλικά
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ κουταλάκι ρίγανη ξηρή τριμμένη
? κουταλάκι ξηρές καυτερές νιφάδες από κόκκινο πιπέρι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
½ φλ. ξηρό λευκό κρασί
1 κονσέρβα των 800-900 γρ. ντομάτες σπαστές
1 κουταλάκι αλάτι
750 γρ. μεγάλες γαρίδες (περίπου 36), καθαρισμένες
500 γρ. κριθαράκι
½ φλ. ελιές καλαματιανές από άλμη, ξεσποριασμένες και κομμένες
500 γρ. τυρί φέτα ξηρό και κομματιασμένο (3 φλιτζ.)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C. Σε μια βαριά κατσαρόλα των 4 λίτρων και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε σε 1 κουταλιά ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ρίγανη και τις καυτερές νιφάδες πιπεριού, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι, περίπου για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το κρασί και βράζουμε μέχρι να μειωθεί στο μισό, περίπου για 3 λεπτά. Ρίχνουμε ανακατεύοντας τις ντομάτες και το αλάτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε γρήγορα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το μίγμα να γίνει ελαφρά παχύρρευστο, περίπου για 8 λεπτά. Βάζουμε ανακατεύοντας τις γαρίδες στη σάλτσα και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας που και που, μέχρι οι γαρίδες μόλις να γίνουν, περίπου για 3 λεπτά. Στο μεταξύ βράζουμε το κριθαράκι κρατώντας ½ φλιτζ. από το νερό του και το στραγγίζουμε. Το επαναφέρουμε στην κατσαρόλα του και το αναμιγνύουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε ανακατεύοντας τη σάλτσα με τις γαρίδες και το νερό που φυλάξαμε, βάζουμε τις ελιές, αλάτι και πιπέρι κατά τη γεύση.
Ρίχνουμε το μισό ζυμαρικό σε κουταλιές σε ένα πυρίμαχο σκεύος 32 x 23 x 5 εκ. και απλώνουμε τη μισή φέτα. Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο ζυμαρικό και τη φέτα και το ψήνουμε στη μέση του φούρνου ξεσκέπαστο, μέχρι να λιώσει ελαφρά το τυρί και να ζεσταθεί καλά το ζυμαρικό, για 10-15 λεπτά. Σερβίρουμε σε ζεσταμένα πιάτα.

Μια πρόταση από το https://www.yumyum.gr

Copyright - yumyum.gr