Κρητικά λιξούδια με κοτόπουλο 6 ψήφοι

Από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΛ.
Κρητικά λιξούδια με κοτόπουλο
Η συνταγή που σας γραφώ παρακάτω είναι από την συλλογή μου [Κρητικές παραδοσιακές τσικαλιές]. Είναι ένα έθιμο στην ενδοχώρα της Κρήτης, ακόμα και σήμερα, που γίνεται σε γιορτή, σε αρραβώνες και σε κάθε είδους χαρά που είχαν & έχουν στο αρχοντικό τους. Την αποκαλούν π ά τ ο υ δ ο .
 
 

Υλικά (4-6 μερίδες)

Ένα κοτόπουλο 2-2 1/2 κιλά ολόκληρο καθαρισμένο εσωτερικά και εξωτερικά
400 γρ, χονδρό (πλιγούρι)
100 γρ, ρύζι για πιλάφι κατά προτίμηση κιτρινο
200 - 250 γρ, ντομάτες
λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι, πιπέρι
κουκουνάρι , σταφίδες
αμύγδαλο ψίχα σπασμένη, καρύδι σπασμένο
λύγο σησάμι
3-4 κλωνάρια άνηθος
ένα κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
200 γρ. ελαιόλαδο..
2 καρότα
3 κλωνάρια σέλινο
μια ντομάτα κομμένη στα τέσσερα
ένα κρεμμύδι κομμένο χονδρά κομμάτια και μια πατάτα μέτρια

Εκτέλεση

Παίρνουμε το κοτόπουλο ολόκληρο, το καθαρίζουμε και το καψαλίζουμε να καούν τα τριχαλακια εξωτερικά που υπάρχουν. Βάζουμε σε μια λεκάνη όλα τα αρωματικά, το ρύζι, το άνηθο την μισή ντομάτα, το μισό κρεμμύδι και 100 γρ, ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και γεμίζουμε το κοτόπουλο καλά ράβοντας το με μια σακοράφα [βελόνα μεγάλη] ή με οδοντογλυφίδες. Το βάζουμε στο ταψί, προσθέτομε την ντομάτα, το σέλινο με το χονδρό κομμένο κρεμμύδι, λίγο αλάτι και το ανάλογο νερό. Φουρνίζουμε στους 200-220 βαθμούς προσέχοντας να μην “αρπάξει” γυρίζοντας και σκεπάζοντας με αλουμινόχαρτο αν χρειασθεί.
Βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τσιγαρίζομε το υπόλοιπο κρεμμύδι με την ντομάτα και ψήνουμε τον υπόλοιπο χονδρό, προσθέτοντας την πατάτα κομμένη καρεδάκι ψιλό. Όταν ψηθεί και το κοτόπουλο περνάμε τα υγρά του ταψιού από τρυπητό ζουλώντας και τα χορταρικά να βγάλουν τα υγρά τους, τα βάζουμε να βράσουν και τα δένουμε με λίγο κορν φλάουρ ή αλεύρι αραιωμένο με νερό κάνοντας μια υπεροχή σάλτσα για το φαγητό μας. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με την γέμιση του και τον χονδρό σε ξεχωριστό πιάτο.
2 αστέρια από 6 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες