Αστακός θερμιδορ 7 ψήφοι

Αστακός θερμιδορ
 
 

Υλικά (4 μερίδες)


2 αστακοί των 750 γρ. ζωντανοί
1/4 φλιτζ. βούτυρο ανάλατο
120 γρ. μανιτάρια καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
1/2 κουταλάκι πάπρικα
1/8 κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι πιπέρι μαύρο φρεσκοαλεσμένο
2 κουταλιές μέτριο-ξηρό σέρι
1 φλιτζ. παχιά κρέμα καλά ζεσταμένη
2 μεγάλοι κρόκοι αβγού

Εκτέλεση

1. Βουτάμε τους αστακούς με το κεφάλι σε μια χύτρα με 8 λίτρα αλατισμένο νερό που βράζει*. Σκεπάζουμε χαλαρά τη χύτρα και μαγειρεύουμε τους αστακούς σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 9 λεπτά από τη στιγμή που τους βουτάμε στο νερό, και μετά τους μεταφέρουμε με λαβίδες στο νεροχύτη για να κρυώσουν.
2. Όταν οι αστακοί κρυώσουν αρκετά, στρίβουμε τις δαγκάνες για να κοπούν και τους αφαιρούμε το κρέας. Κόβουμε τους αστακούς κατά μήκος με ψαλίδι κουζίνας, αρχίζοντας από την ουρά, μετά αφαιρούμε το κρέας της ουράς διατηρώντας τα κελύφη. Κόβουμε όλο το κρέας του αστακού σε κομμάτια των 8 χιλ. Πετάμε τα τυχόν εντόσθια του αστακού και μετά ξεπλένουμε και στεγνώνουμε τα κελύφη.
3. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια βαριά κατσαρόλα των 2 λίτρων σε μέτρια φωτιά μέχρι να υποχωρήσει ο αφρός που θα δημιουργηθεί, μετά μαγειρεύουμε τα μανιτάρια, ανακατεύοντας, μέχρι να εξατμιστεί το υγρό που βγάζουν τα μανιτάρια και αυτά αρχίσουν να σκουραίνουν, περίπου για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το κρέας του αστακού, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε κινώντας την κατσαρόλα μαλακά, για 1 λεπτό. Προσθέτουμε 1 κουταλιά σέρι και 1/2 φλιτζ. καυτή κρέμα και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
4. Κτυπάμε μαζί τους κρόκους αβγού και την υπόλοιπη κουταλιά σέρι σε ένα μικρό μπολ. Ρίχνουμε αργά το υπόλοιπο 1/2 φλιτζ. καυτής κρέμας στους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς, και τα μεταφέρουμε σε μια μικρή, βαριά κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε την κρέμα σε πολύ χαμηλή φωτιά, κτυπώντας συνεχώς, μέχρι να γίνει ελαφρά παχύρρευστη και έχει (μετρημένη) θερμοκρασία 70°C. Προσθέτουμε την κρέμα στο μίγμα του αστακού ανακατεύοντας μαλακά.
5. Προθερμαίνουμε το γκριλ.
6. Κατανέμουμε τα κελύφη του αστακού με το κομμένο μέρος προς τα άνω σε ένα ρηχό ταψί και ρίχνουμε με το κουτάλι τον αστακό με λίγη από τη σος μέσα στα κελύφη. Ψήνουμε τους αστακούς σε απόσταση 15 εκ. από τη φωτιά μέχρι να χρυσίσουν, για 4-5 λεπτά. Σερβίρουμε την υπόλοιπη σος χωριστά.
1 αστέρια από 7 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες