Ταλιατέλες αυγού με σύκα, δεντρολίβανο και πανσέτα 2 ψήφοι

Ταλιατέλες αυγού με σύκα, δεντρολίβανο και πανσέτα
Το ζυμαρικό με αβγό κάνει όλη τη διαφορά σε σχέση με το κοινό ζυμαρικό στο πιάτο αυτό.

 
 

Υλικά (4 μερίδες)


3 φέτες λευκό ψωμί σάντουιτς χοντροτριμμένο στο μπλέντερ
3 κουταλιές ελαιόλαδο
300 γρ. πανσέτα σε φέτες ψιλοκομμένη
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο ή κατά τη γεύση
1/4 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί
1/2 φλιτζ. ζωμός κοτόπουλου
350-500 γρ. φρέσκα σφιχτά σύκα καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα κατά μήκος
2 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κουταλάκια χυμός λεμονιού ή κατά τη γεύση
350 γρ. ταλιατέλες ή φετουτσίνια αβγού
τυρί παρμεζάνα φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

1. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι των 30 εκ. σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει αλλά να μην καπνίσει. Προσθέτουμε τα τρίμματα ψωμιού με αλάτι και πιπέρι κατά τη γεύση και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνουν χρυσοκόκκινα και τραγανά, περίπου για 5 λεπτά. Τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο για να κρυώσουν.
2. Ζεσταίνουμε την υπόλοιπη κουταλιά λάδι σε μια καθαρή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει αλλά να μην καπνίσει. Προσθέτουμε την πανσέτα ανακατεύοντας μέχρι να γίνει χρυσοκόκκινη και τραγανή. Με ένα τρυπητό κουτάλι τη μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει, περίπου για 4 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το δεντρολίβανο και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 1 λεπτό. Ρίχνουμε ανακατεύοντας το κρασί και βράζουμε ανακατεύοντας που και που, μέχρι το υγρό να μειωθεί σε 1 κουταλιά περίπου. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε ανακατεύοντας το ζωμό, τα σύκα, τη μισή πανσέτα και το χυμό λεμονιού.
3. Στο μεταξύ βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό, φυλάγοντας 1/2 φλιτζ. από το νερό του.
4. Προσθέτουμε το ζυμαρικό στο μίγμα των σύκων μαζί με 1/4 φλιτζ. από το νερό του ζυμαρικού που φυλάξαμε και αλατοπίπερο κατά τη γεύση. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας απαλά και προσθέτοντας περισσότερο νερό, αν το μίγμα στεγνώσει, μέχρι να ζεσταθεί καλά.
5. Σερβίρουμε ρίχνοντας από πάνω τα τρίμματα ψωμιού και την υπόλοιπη πανσέτα.
0 αστέρια από 2 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες