Τσουρέκι με κακουλέ

Κανονική Εμφάνιση
Υλικά
Για το προζύμι:
500 γρ. αλεύρι τσουρεκιού
500 γρ. νερό χλιαρό (όχι πανω από 40 C)
100 γρ μαγιά φρέσκια

Για τη ζύμη:
450 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο
6 αυγά
10 γρ. αλάτι
1000-1500 γρ. αλεύρι τσουρεκιού
3 γρ. μαστίχα
3 γρ. κακουλέ
5 γρ. μαχλέπι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
αυγό χτυπημένο για το άλειμμα
Εκτέλεση
Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτετε και το αλεύρι ανακατεύοντας να αναμιχθούν καλά τα υλικά. Αφήνετε σε ζεστό μέρος να ανέβει. Εν τω μεταξύ χτυπάτε ελαφρά τα αυγά και τα αναμιγνύετε με τη ζάχαρη και το βούτυρο. Τα ζεσταίνετε σε πάρα πολύ χαμηλή φωτιά ή σε μπεν μαρί ώσπου να λιώσει το βούτυρο.
Προσοχή η θερμοκρασία δεν πρέπει να ανέβει πάνω από 40 C!
Χτυπάτε στο μπλέντερ τα αρωματικά, εκτός της πορτοκαλόφλουδας, με 1-2 κουταλιές ζάχαρη, να γίνουν σκόνη. Τα ανακατεύετε μαζί με την πορτοκαλόφλουδα με το 1 κιλό αλεύρι. Αφού το προζύμι ανέβει (θα τριπλασιαστεί σχεδόν ο όγκος του), το ρίχνετε στο αλεύρι με τα μυρωδικά. Ρίχνετε επίσης και το μείγμα των αυγών. Ζυμώνετε τα υλικά και αν χρειάζεται προσθέτετε κι άλλο αλεύρι, μέχρι να πάρετε μια μέτρια ζύμη. Την αφήνετε σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Την ξαναζυμώνετε και την αφήνετε ξανά να διπλασιαστεί σε όγκο. Την πατάτε λίγο και σε 15-20 λεπτά την χωρίζετε και πλάθετε τα τσουρέκια στο σχήμα που θέλετε. Τα βάζετε σε λαμαρίνες ή σε ταψιά και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος να ανέβουν κατά 50%. Τα αλείφετε με χτυπημένο αυγό, τα πασπαλίζετε αν θέλετε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 C 30 με 45 λεπτά, αναλόγως του μεγέθους των τσουρεκιών.

Μια πρόταση από το https://www.yumyum.gr

Copyright - yumyum.gr