Χριστουγεννιάτικο πουλερικό

Κανονική Εμφάνιση
Υλικά
1 μεγάλο κοτόπουλο ή μια γαλόπουλα

Για τη γέμιση:
250 γρ. κιμά χοίρινο ή ότι σας αρέσει
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1 κρασοπότηρο ρύζι
3 φέτες ψιλοκομμένο μπέικον
5-6 ελιές
1 κ.σ. πελτέ
2 κ.σ. κουκουνάρι
τα συκωτάκια του πουλερικού
μερικά κάστανα βρασμένα
μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κ.σ. βούτυρο

Για το άλειμμα:
μισό ποτήρι ελαιόλαδο
2 κ.γ. μουστάρδα
2 σκελίδες σκόρδο λειωμένο
το χυμό από 1 λεμονί
μερικές πατατούλες μικρές ολόκληρες
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κιμά, το κρεμμύδι και σοτάρουμε καλά. Προσθέτουμε το μπέικον, τα συκωτάκια ψιλοκομμένα, το ρύζι, τα μπαχαρικά και σβήνουμε με το κονιάκ. Ρίχνουμε το πελτέ και μισό ποτήρι νερό. Αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει καλά η γέμιση. Γεμίζουμε το πουλερικό στη κοιλιά και στο λαιμό, το βάζουμε σε ταψί, ανακατεύουμε καλά τα υλικά για το άλειμμα και αλείφουμε όλο το πουλερικό. Βάζουμε στο ταψί τις πατάτες και ρίχνουμε το υπόλοιπο άλειμμα επάνω. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς 1 περίπου ώρα για κάθε κιλό κρέατος. Κατά την ώρα του ψησίματος με ένα πινέλο αλείφουμε το κρέας με τα υγρά που έχει το ταψί.

Μια πρόταση από το https://www.yumyum.gr

Copyright - yumyum.gr