Χταπόδι κρασάτο με μαυροδάφνη

Κανονική Εμφάνιση
Υλικά
1 χταποδάκι του 1 κιλού περίπου
8 κουταλιές ελαιόλαδο
350 γρ. κρεμμύδια στιφάδου ξεφλουδισμένα
150 ml μαυροδάφνη
6 κουταλιές κόκκινο ξύδι
225 γρ. ντομάτες από κονσέρβα χοντροκομμένες
2 κουταλιές ντοματοπολτός
4 δαφνόφυλλα
2 κουταλάκια ρίγανη ξηρή
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
2 κουταλιές μαϊντανός τεμαχισμένος
Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε το χταπόδι, βγάζοντας τα πόδια, πετώντας τα εντόσθια και τον σάκο με το μελάνι, τα μάτια και το ράμφος. Αφαιρούμε το δέρμα και πλένουμε τη σάρκα, τρίβοντας καλά για να φύγουν τυχόν κόκκοι άμμου.
2. Κόβουμε το χταπόδι σε τεμάχια των 4-5 εκ. και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Ανακατεύουμε το χταπόδι μέχρι τα υγρά να εξατμιστούν. Ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε καλά για να καλυφθεί από όλες τις μεριές. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια ολόκληρα και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μια-δυο φορές, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
3. Προσθέτουμε τη μαυροδάφνη, το ξύδι, τις ντομάτες, τον ντοματοπολτό, τα δαφνόφυλλα, τη ρίγανη και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1-1,25 ώρα, ελέγχοντας συχνά για να μην στεγνώσει η σάλτσα. Αν αυτό συμβεί (που σημαίνει ότι η φωτιά ήταν υπερβολικά δυνατή), προσθέτουμε λίγη περισσότερη μαυροδάφνη ή νερό. Το χταπόδι έχει γίνει, όταν τρυπιέται εύκολα με ένα ξύλο από σουβλάκι. Η σάλτσα πρέπει να είναι πηχτή και, αν κάποιο από τα συστατικά διαχωριστεί, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, αυξάνουμε ελαφρά τη φωτιά και ανακατεύουμε, μέχρι εξατμισθεί λίγο υγρό και ομογενοποιηθεί η σάλτσα.
4. Πετάμε τα δαφνόφυλλα και προσθέτουμε ανακατεύοντας τον μαϊντανό. Ρυθμίζουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
5. Σερβίρουμε με χωριάτικο ψωμί ή, αν θέλουμε, με ρύζι, και πράσινη σαλάτα.


Μια πρόταση από το https://www.yumyum.gr

Copyright - yumyum.gr