Κατηγορίες

Μόλις μαγειρεύτηκαν

Νέες Συνταγές

Το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α. έχει στείλει 192 συνταγές στην κατηγορία Επιδόρπια




Επόμενη Σελίδα

  • Σου σοκολατένια   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Μια υπέροχη παραλλαγή του προφιτερόλ.
  • Αμυγδαλόπιτα   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Ένα υπέροχο σιροπιαστό γλυκό, λίγο πιο ελαφρύ από την καρυδόπιτα. Τη συνταγή μου έδωσε η κουνιάδα μου η Δάφνη. Και εγώ έβαλα τη δική μου πινελιά και σας την παρουσιάζω.
  • Ρεβανί Βέροιας (αυθεντική συνταγή)   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Έχω ήδη δώσει μια παραδοσιακή συνταγή για αυθεντικό ρεβανί, από τον Χουχλιούρο. Κατάστημα αποκλειστικά με ρεβανί στη Βέροια (Κεντρικής με πλατεία Αγ. Αντωνίου). Τώρα δίνω μια πιο εντυπωσιακή συνταγή από τις Βεροιώτισες νοικοκυρές που πηγαίνει από γενιά σε γενιά.
  • Κόλλυβα μοναστηριακά   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Η συνταγή φαίνεται λίγο μακάβρια αλλά καλό είναι να γνωρίζει ο κόσμος πως γίνονται τα σωστά κόλλυβα. Προς ανάμνηση των πεθαμένων μας και όχι μόνο μιας και ο Σκαρμούτσος τα προσφέρει και σαν επιδόρπιο στο μαγαζί του. Τα συστατικά στα κόλλυβα έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Θα τα αναλύσω όσο μπορώ καλύτερα. Το σιτάρι: Συμβολίζει τις ψυχές των πεθαμένων Η φρυγανιά: Συμβολίζει το ελαφρύ χώμα που σκεπάζει τον πεθαμένο. Κάποιοι χρησιμοποιούν καβουρδισμένο αλεύρι Η ζάχαρη: Συμβολίζει τη γλυκύτητα του Παραδείσου Ο μαϊντανός : Τη χλωρότητα του παραδείσου (Εν τόπω χλοερό, εν τόπω αναψύξεως) Το ρόδι: Συμβολίζει τη λαμπρότητα του παραδείσου Από εκεί και ύστερα προσθέτουμε διάφορα άλλα υλικά για γεύση και άρωμα. Δικής μας αρεσκείας. Το σιτάρι θα πρέπει να είναι με μακρόστενο καρπό και όχι αποφλοιωμένο γιατί το αποφλοιωμένο λασπώνει, σφίγγει, ξυνίζει και πειράζει στο στομάχι. Καλό είναι για το στόλισμα να μην χρησιμοποιούμε χρυσοκούφετα που είναι σκληρά και κάνουν κακό στα δόντια. Σε μεγάλες μονές σε μνήμες Αγίων ζωγραφίζουν οι κολλυβάδες και την Αγιογραφία,με χρώματα φυσικά ζαχαροπλαστικής. Δίνω μια συνταγή για τα καλύτερα κόλλυβα. Δεν λασπώνουν, είναι δροσερά νόστιμα, αρωματικά και τρώγονται και σαν επιδόρπιο αν δεν διαβαστούν. Ό,τι περισσεύει από τα κόλλυβα, πάντα το φυλάμε στο ψυγείο χωρίς ζάχαρη, για να μη λασπώνουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη όταν είναι να το καταναλώσουμε.
  • Sachertorte   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Πρόκειται για ένα Βιεννέζικη σοκολατένια τούρτα με μαρμελάδα βερύκοκο, εμπνευστής της οποίου ήταν ένας 16χρονος μαθητευόμενος ζαχαροπλάστης, ονόματι Φράνς Ζάχερ, ο οποίος δούλευε στην κουζίνα του Πρίγκιπα Μέτερνιχ. Όταν ο Μέτερνιχ ζήτησε ένα επιδόρπιο για να εντυπωσιάσει τους προσκεκλημένους του, ο Φράνς ανήλθε στο ύψος των περιστάσεωνμε αυτή την σοκολατένια τούρτα. Τη συνταγή τελειοποίησε ο γιος του Έντουαρτ όσο μαθήτευε στο ζαχαροπλαστείο Demel και εκεί ήταν που το πρωτοδοκίμασαν οι Βιεννέζοι. Το 1876 ίδρυσε το ξενοδοχείο Sacher , παίρνοντας μαζί και τη συνταγή του. Μετά το θάνατο του ίδιου και της συζύγου του, ο γιός του παραχώρησε ξανά στο Demel την πραγματική, όπως ισχυρίστηκε, συνταγή του παππού του. Ετσι άρχισε ένας σκληρός δικαστικός πόλεμος με τις 2 πλευρές να ερίζουν για το όνομα και τη θέση της μαρμελάδας. Στην εκδοχή του Demel μπαίνει κάτω απο το γλάσσο και στην εκδοχή του ξενοδοχείου, ανάμεσα σε 2 στρώσεις κέικ. Τελικά βρήκαν μια συμβιβαστική λύση, σύμφωνα με την οποία το ξενοδοχείο δικαιούται να χρησιμοποιήσει τον όρο “Αυθεντικό”, ενώ το Demel μπορεί να διακοσμεί την τούρτα με μια σφραγίδα που αναγράφει “Ζαχερτορτε του Εντουαρντ”. Εχω δώσει ήδη απο τότε που πρωτομπήκα την αυθεντική σχεδόν συνταγή εύκολη για εμάς που ξερουμε την ζαχαροπλαστική. Δίνω μια σχετικά εύκολη συνταγή που δεν χρειάζεται ξεχωριστά χτύπημα του βουτύρου και ξεχωριστά χτύπημα μαρέγκας. Ευχομαι αυτή η παραλλαγή που γευστικά δεν αλλάζει απο την πρώτη, να αρέσει. Η 5η Δεκεμβρίου έχει αναγορευθεί εθνική ημέρα του Ζάχερτόρτε.
  • Καρυδόπιτα (συνταγή ζαχαροπλαστείου)   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Εδωσα μια υπέροχη κι άκρως παραδοσιακή καρυδόπιτα Πηλίου. Τώρα δίνω μια εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή ζαχαροπλαστείου, με αλεύρι. Γεύση και άρωμα ονειρικά.
  • Serano με γλάσο σοκολάτας   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Η τούρτα που δίνω είναι σεράνο απλά με επικάλυψη σοκολάτας.
  • Panforte (πανφορτε)   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Το panforte είναι το Ιταλικό παστέλι που σημαίνει «Δυνατό ψωμί». Χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και ξεκίνησε να φτιάχνεται στην περιοχή της Τοσκάνης. Είναι το πιο ακριβό παστέλι.
  • Τούρτα και πάστες serano   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    H SERANO είναι μια Ιταλική σοκολατένια τούρτα. Βασικό συστατικό της γλύκας της δεν είναι η σκέτη ζάχαρη αλλά την καραμέλα της Ιταλικής μαρέγκας που περιέχει. Είναι λίγο δύσκολη αλλά αξίζει τον κόπο γιατί έχει υπέροχο άρωμα και νοστιμιά.
  • Τούρτα αμυγδάλου κάρδια   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Μια υπέροχη τούρτα σε σχήμα καρδιάς με γέμιση κρέμας πατισσερί.
  • Λουκουμάδες special   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Υπέροχοι μοσχοβολιστοί λουκουμάδες που θα σας ξετρελάνουν. Ιδανικοί ακόμα και σαν Χριστουγεννιάτικο γλυκό.
  • Cherrystrudel με ρικότα   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Η συνταγή είναι Ουγγρική. Βέβαια η Ουγγρική ζαχαροπλαστική είναι κατά πολύ επηρεασμένη από την Αυστριακή για ευνόητους λόγους. Υπήρξαν κάποτε μια αυτοκρατορία ενωμένη. Αυστρουγγαρία. Αυτοκράτορας της Αυστρίας ο Φραγκίσκος Ιωσήφ και Αυτοκράτειρα της Ουγγαρίας η Πριγκίπισσα της Βαυαρίας, Ελισάβετ, γνωστή και ως Σίσσι. Ένα αυτοκρατορικό ζευγάρι που ένωσαν 2 χώρες που βρίσκονταν σε πόλεμο. Το strudel αυτό είναι ελαφρώς ξυνό όπως και η μηλόπιτα, μόνο που αυτό έχει μεγαλύτερη οξύτητα.
  • DOBOSTORTE   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Είναι η τούρτα σύμβολο της Ουγγρικής ζαχαροπλαστικής. Έχει πολλές στρώσεις μπισκότου και σοκολατένιας βουτυρόκρεμας και καταλήγει σε τραγανή καραμέλα. Επινοήθηκε από τον Jozsef C. Dobos.
  • Ρεβανί πορτοκάλι με σος σοκολάτας   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Μια και διάβασα καλά σχόλια για τη συνταγή του Ρεβανί Βεροίας, σας δίνω και ένα άλλο εύκολο και πενανόστιμο ρεβανί, πορτοκαλιού αυτή τη φορά.
  • Kazan ntipi (2 τρόποι)   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Στις συμβουλές για την κρέμα γάλακτος ζητήθηκε συνταγή για Καζάν ντιπί. Το Καζάν ντιπί γίνεται αποκλειστικά με βουβαλίσιο γάλα. Αρκετά βαρύ για τα Ελληνικά γούστα. Οπότε αυτή η κρέμα που τρώμε εμείς, δεν είναι Καζάν ντιπι, το αυθεντικό ίσως να μη μας αρέσει. Καζάν ντιπί σημαίνει «Ξύσιμο του καζανιού», δηλαδή καμένη στον πάτο του καζανιού η κρέμα. Από έναν μεγάλο Κωνσταντινουπολίτη Ζαχαροπλάστη άκουσα ότι το γνήσιο Καζάν ντιπί είναι η κρέμα με στήθος κοτόπουλου, όχι με κανέλα αλλά με καψαλισμένη ζάχαρη, το Ταούκ Γκιοκσού με καψαλισμένη ζάχαρη. Το έχω φάει, όμως πάλι δεν είναι στα γούστα του Έλληνα αφού αυτό που έμαθε να τρώει δεν είναι καζάν ντιπί. Δίνω λοιπόν αναλυτικά τη συνταγή της κρέμας αυτής με βάση τα Ελληνικά γαστριμαργικά γούστα, Αυτή που μάθαμε να τρώμε για καζάν ντιπί. Θα δώσω τη συνταγή με 2 τρόπους παρασκευής. Ό,τι σας βολεύει.
  • Γαλλικό κρουασάν σοκολάτας με πραλίνα αμυγδάλου   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Πρόκειται για Γαλλικό κρουασάν σοκολάτας με πραλίνα αμυγδάλου. Έχω δώσει συνταγή για πραλίνα αμυγδάλου άλλα είναι με καραμελωμένο αμύγδαλο, αυτή είναι μια απλή για να μπορεί να ψηθεί. Κάποιοι χρησιμοποιούν Νουτέλα αλλά είναι πολύ ρευστή και χύνεται εύκολα από το κρουασάν, εξάλλου είναι με πραλίνα φουντουκιού και όχι αμυγδάλου.
  • Tiramisu η αυθεντική   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Στα σπίτια οι γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι το Ιταλικό αυτό γλυκό γίνεται με τυρί μασκαρπόνε και με μπισκότα σαβουαγιάρ. Και φτιάχνουν συνήθως με μπισκότα Digestive ή πτι-μπερ ή κάνουν ένα απλό παντεσπάνι και για τυρί βάζουν Φιλαδέλφεια. Καμιά σχέση. Δίνω την αυθεντική Ιταλική Τiramisu. Μια λεπτομερής συνταγή.
  • Εκμέκ κανταΐφι με μαστίχα   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Πώς μου αρέσει όταν μπαίνω στα ζαχαροπλαστεία και βλέπω τα πλαστικά εκείνα μπολάκια με τις κρέμες. Είναι πολύ πιο όμορφα τις κρέμες να τις βάζουμε σε μπολάκια παρά σε ταψιά εκτός από τις κρέμες ταψιού (ΚΑΖΑΝ ΝΤΙΠΙ,ΤΑΟΥΚ ΓΚΙΟΚΣΟΥ. Συνήθως το εκμέκ κανταΐφι το βάζουν σε ταψί και το σερβίρουν σε κομμάτια. Εγώ το προτιμώ σε μπολάκι και έτσι σας το δίνω.
  • Teurgoule (τεργκουλ)   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Πρόκειται για το ψημένο ρυζόγαλο της Νορμανδίας, το Τεργκούλ. Παραδοσιακά ψηνόταν στον ξυλόφουρνο του χωριού μέσα σε ειδική πήλινη λεκάνη για πολλές ώρες, ακόμη και όλη τη νύχτα, αφού είχε βγει πρώτα το καθημερινό ψωμί. Διαφορετικό σε όψη, γεύση και υφή ακόμα και από το ρυζόγαλο στο φούρνο του οποίου συνταγή έχω δώσει.
  • Ρυζόγαλο με πικραμύγδαλο   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Μια απλή συνταγή για ρυζόγαλο αλλά με άρωμα πικραμύγδαλου και με ένα μυστικό που θα σας αποκαλύψω για να είναι λαμπερό και γυαλιστερό χωρίς κρούστα.

 

Οι νέες συνταγές στο email σας
 
 
 


Πρόσφατα σχόλια