Κατηγορίες

Μόλις μαγειρεύτηκαν

Νέες Συνταγές

Το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α. έχει στείλει 8 συνταγές στην κατηγορία Πίτες, Ζύμες




  • Πικάντικη πίτσα με πεπερόνι   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Στο λεξικό του Μπαμπινιώτη, <<Πεπερόνι>> είναι η κόκκινη γλυκιά πιπεριά. Πεπερόνι επίσης ονομάζουν και ένα σαλάμι πικάντικο. Υπάρχει μια σύγχυση στη συγκεκριμένη λέξη. Τελικό συμπέρασμα, <<Πεπερόνι>> είναι ένα μπαχαρικό που παράγεται από την κόκκινη πιπεριά και περιέχεται στο συγκεκριμένο σαλάμι που τρώγεται πολύ σε Αμερική και Ιταλία. Αν ξέρετε κάτι άλλο επ 'αυτού ,πείτε το. Εγώ δίνω μόνο μια συνταγή για πίτσα με πεπερόνι. Και είναι υπέροχη.
  • Κιμαδόπιτα βλάχικη   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Οι αγαπημένες μου πίτες είναι η πρασόπιτα και η κιμαδόπιτα. Ειδικά όταν αυτές οι δυο γεύσεις συνδυάζονται, δίνουν το τέλειο αποτέλεσμα. Βέβαια, το πράσο όταν δεν ειναι στην εποχή του, μπορεί άνετα να αντικατασταθεί με κρεμμύδι. Την πίτα αυτή την έμαθα από τις Βλάχες της Βεροίας, την πρωτεύουσα του Νομού Ημαθίας από την οποία κατάγεται η μάνα μου.
  • Άρτος για αρτοκλασία   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Η αρτοκλασία είναι η ακολουθία της Εκκλησίας μας η οποία τελείται προς ανάμνησιν της ευλογίας και πολλαπλασιασμού των 5 άρτων στην έρημο από τον Κύριο και τον χορτασμό των 5.000 ανθρώπων. Οι ρίζες της ανάγονται στην αποστολική εποχή και αποτελεί υπόλειμμα των Αγαπών (των κοινών δηλ. ευλογημένων δείπνων) των πρώτων Χριστιανών. Είναι μάλιστα η κατ'εξοχήν ακολουθία που διασώζει το αρχαίο όνομα της θείας ευχαριστίας δηλαδή Κλάσης άρτου όπως αναφέρεται στα ευαγγέλια. Η συνταγή είναι από την ιερά μονή Αγ. Ανδρέου Μηλαπιδιάς Κεφαλλήνίας
  • Ζύμη για αλμυρή τάρτα   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Ανοίγει επίσης σε φύλλο μέσα σε ζελατίνες και απλώνεται στην ταρτιέρα κατά τον ίδιο τρόπο με τη γλυκιά. Μπορούμε να βάλουμε οποιαδήποτε γέμιση της αρεσκείας μας όπως τυρί με αυγά, κασέρι με αλλαντικά, χορταρικά κ.α. Φυσικά δεν περιέχει βανίλια.
  • Σφακιανές πίτες   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    'Αλλη μια πεντανόστιμη παραδοσιακή Κρητική συνταγή από τα Σφακιά.
  • Μπουρέκι χανιώτικο   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    'Αλλη μια τέλεια παραδοσιακή συνταγή της Κρήτης τύπου πίτας με κολοκύθια και πατάτες. Υπάρχει και το Μπουρέκι χωρίς φύλλο το οποίο φτιάχνεται στους Λάκκους Κυδωνίας.
  • Χανιώτικη μπουγάτσα   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Αν και οι σεφ επιμένουν να μας λανσάρουν γκουρμεδιάρικα πιάτα, εγώ επιμένω και στην παραδοσιακή κουζίνα και αυτή τη φορά Κρητική κουζίνα. Για να δώσω τη συνταγή της υπέροχης και απλής αυτής μπουγάτσας, πρέπει πρώτα να κάνω μια αναφορά στη <<Στάκα>>. Το πρόβειο γάλα, ειδικά όταν μείνει μερικές ώρες, δημιουργεί πάνω στην επιφάνεια μια κρούστα (τσίπα) που περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό των λιπαρών του γάλακτος. Οι βοσκοί για να φτιάξουν την τσίπα από το γάλα της ημέρας, τη βάζουν σε ένα βάζο με λίγο αλάτι και τη φυλάνε στο ψυγείο για να μη ξινίσει. Όταν μαζέψουν αρκετή τη βάζουν σε ένα τσικάλι, προσθέτουν αλεύρι και λίγο αλάτι και την αφήνουν σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας κάθε λίγο μέχρι να βγει το βούτυρο στην επιφάνεια. Μαζεύουν αυτό το... Στακοβούτυρο σε ένα βάζο και αυτό που μένει στο τσουκάλι είναι η στάκα που σερβίρεται στις ταβέρνες. Το στακοβούτυρο που αφαιρείται μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πιλάφι αλλά και σε άλλες συνταγές.
  • Κρητική μαραθόπιτα   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Μια υπέροχη Κρητική παραδοσιακή συνταγή: Ευωδιαστή μαραθόπιτα.

 

Οι νέες συνταγές στο email σας
 
 
 


Πρόσφατα σχόλια