Κατηγορίες

Μόλις μαγειρεύτηκαν

Νέες Συνταγές

Το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α. έχει στείλει 7 συνταγές στην κατηγορία Σούπες




  • Πατσάς αρνίσιος   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Ο πατσάς είναι γνωστός ως «φαγητό του ξενύχτη» και πράγματι μετά από ένα κοπιαστικό ξενύχτι, ο πατσάς είναι ένα πολύ τονωτικό φαγητό. Είναι σούπα και η καταγωγή της, προφανώς Αρμένικη από τους πρόσφυγες της Αρμενίας. Γίνεται από κοιλιά ή ποδαράκια αρνιού ή μοσχαριού ή μοσχαροκεφαλή. Τρώγεται ψιλοκομμένος (ψιλός) ή χοντροκομμένος (χοντρός). Ο χοντροκομμένος έχει την ονομασία «Ντουσλεμές». Σερβίρεται με λαδάκι, σκορδοστούπι, ξύδι και μπούκοβο και με σάλτσα. Στη θεσσαλονίκη, απο την οπόια κατάγομαι και μένω, έχουμε τα καλύτερα πατσατζίδικα με κορυφαίο και πολύ γνωστό πλέον τον Τσαρουχά. Δίνω λοιπόν μια απλή συνταγή για πατσά.
  • Γκούλας Ουγγαρίας   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Το Γκούλας είναι η παραδοσιακή Ουγγαρέζικη πικάντικη σούπα. Μπορεί όμως στα σπίτια της Ουγγαρίας να την μαγειρεύουν με πολλούς τρόπους, είτε ως σούπα, που κανονικά είναι, είτε σε πήλινο στο φούρνο. Αλλά το χαρακτηριστικό για όλους τους τρόπους μαγειρέματος είναι τα καρυκεύματα που είναι πάντα το ίδια.
  • Ανδαλουσιανή τοματόσουπα γκαθπάτσο (gazpacho andaluz)   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Μια συνταγή εύκολη και δροσερή από την Ισπανική κουζίνα. Μια σούπα που τρώγεται πολύ κρύα είτε σε ποτήρι, είτε σε πιάτο με κουτάλι κανονικά. Όταν έρχεται το καλοκαίρι τα ψυγεία στα ισπανικά νοικοκυριά εφοδιάζονται με αυτή την αγαπημένη σούπα και τη συνοδεύουν με γαρνιτούρα πολύ ψιλοκομμένης τομάτας, πιπεριάς και κρεμμυδιού ή με κομματάκια τυρί manchego. Την έφαγα στην Ανδαλουσία πέρσι το καλοκαίρι.
  • Σούπα γκούλας (gulaschsuppe)   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Το γκούλας είναι ίσως το πιο γνωστό διεθνώς φαγητό της Ουγγαρίας. Γίνεται με μοσχαρίσιο κρέας ή χοιρινό και μοσχαρίσιο μαζί. Και φυσικά δεν πρέπει να λείπει η πάπρικα, το εθνικό μπαχαρικό της Ουγγαρίας. Η τελευταία ουγγρική συνταγή που δίνω. Την δοκίμασα στο ?FOR SAIL PUB?, μαγαζί φημισμένο για το γκούλας στη Βουδαπέστη.
  • Τσέχικη πατατόσουπα   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Η 2η τσεχική συνταγή που δίνω. Τη σούπα αυτή την έφαγα τα Χριστούγεννα σε ένα μεσαιωνικό χωριό της Τσεχίας, το Cesky Krumlov όπου ο Ταραντίνο γύρισε την ταινία HOSTEL. Οι σούπες είναι υπέροχες και σε μεγάλη ποικιλία στην Τσεχία και γενικά στα Ανατολικά μπλοκ λόγω χαμηλών θερμοκρασιών.
  • Μαγειρίτσα σούπα   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Η μαγειρίτσα είναι η νοστιμότατη σούπα που τρώμε το Πάσχα. Δεν έχει πολλούς λάτρες γιατί τα εντόσθια δεν αρέσουν και τόσο και αρκετοί την αντικαθιστούν με φρικασέ. Είναι όμως υπεροχή ευωδιαστή σούπα και αυτό που δεν ξέρουν οι λάτρες της είναι ο συμβολισμός της. Τα χορταρικά της συμβολίζουν τα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι προς ανάμνηση της πικρής σκλαβιάς τους στους Αιγυπτίους. Βεβαία το Πάσχα των Εβραίων είναι εθνική εορτή. Πάσχα στα εβραϊκά σημαίνει έξοδος ή διάβαση. Όπως Ο Μωυσής πέρασε τον λαό του Ισραήλ μέσω της Ερυθράς Θάλασσας από τη σκλαβιά του Φαραώ στην ελευθερία, έτσι κι ο Χριστός μας οδήγησε με την ανάσταση του από τη πικρή σκλαβιά του θανάτου στη Ζωή και από τη γη στον ουρανό. Το μυστικό λοιπόν στη μαγειρίτσα είναι το μπόλικο χορταρικό.
  • Σούπα πιπερόριζας   από το μέλος ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
    Έχω ξαναναφέρει τις ευεργετικές ιδιότητες της πιπερόριζας. Καλό είναι να την έχουμε στη διατροφή μας. Δίνω και μια τρίτη συνταγή με πιπερόριζα, σούπα αυτή τη φορά. Οι σούπες κάνουν πάντα καλό. Πόσο μάλλον αν έχουν και τζίντζερ μέσα.

 

Οι νέες συνταγές στο email σας
 
 
 


Πρόσφατα σχόλια